Atsauc atmiņā dzirdēto – kas ir balvas «Kilograms kultūras» finālisti mūzikas kategorijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2022" fināla balsojumā mūzikas kategorijā uz balvu pretendē trīs notikumi – Jāņa Kalniņa operas "Hamlets" iestudējums Latvijas Nacionālajā operā, dūdu un bungu grupas "Auļi" Jāņu programma Valmiermuižas etnomūzikas festivālā un Liepājas Simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerts koncertzālē "Lielais dzintars". Lai palīdzētu izvēlēties savu favorītu, piedāvājam atsaukt atmiņā dzirdēto.

Balvas nominantus – oriģinālākos un kvalitatīvākos aizvadītā gada Latvijas kultūras notikumus – sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļu žūrija izvirzīja, bet skatītāji un klausītāji izvēlējās trīs balsojumos – pavasara, rudens un ziemas. Katrā balsojumā uzvarējušie nu piedalās fināla balsojumā. Par finālistiem iespējams balsot reizi dienā līdz 1. februāra pulksten 23.59, autorizējoties ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu.

LASI UN BALSO:

Jāņa Kalniņa operas "Hamlets" iestudējums

Pavasarī balvas "Kilograms kultūras" balsojumā skatītāji un klausītāji par spilgtāko muzikālo notikumu atzina Jāņa Kalniņā operas "Hamlets" iestudējumu Latvijas Nacionālajā operā, kas pirmizrādi piedzīvoja gada sākumā – 13. janvārī.

"Spēks un maigums, ledus un atkusnis – pēc daudziem gadiem uz Baltā nama skatuves atkal iestudēta Jāņa Kalniņa opera "Hamlets", kas radīta vienā gadā ar Brīvības pieminekli un Latvijas basketbola komandas uzvaru Eiropas čempionātā – 1935," par iestudējumu teic "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Gunda Vaivode. "Mūzika tam laikam stipri moderna, bez pārspīlētas nacionālromantikas, ar savu devu ironijas. Diriģents Mārtiņš Ozoliņš un režisore Kristīna Vuss partitūras teatrālo iedabu veiksmīgi iedvesuši gan orķestra mūziķos, gan dziedātājos, kas pārstāv vai visu šībrīža Operas solistu ziedu, īpaši izceļot Hamleta – Andra Ludviga, Ofēlijas – Ingas Šļubovskas-Kancēvičas un Klaudija – Jāņa Apeiņa veikumu. Kristīnes Pasternakas krāšņie, stilizētie kostīmi un Andra Eglīša balti pelēkās lielformāta gleznas spilgtās orķestrācijas fonā līdzēja šo mūzikas parādu publikai atdot citādi izgaismotu un daudziem pārsteidzošu.

Atbilde uz hamletisko jautājumu – būt!"

Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš sarunā ar Latvijas Radio atzina, ka šajā operā dzirdama Jāņa Kalniņa rokraksta esence, to raksturo romantisku un spilgtu tēlu pasaule, filozofisks dziļums un elegants humors vienlaicīgi. "Šī mūzika ir krāsaina, viņa ir brīžiem vienkārša un brīžiem sarežģīta. "Hamlets" ir īpašs ar savu lakonismu, krāsainību, ar savu aktualitāti šodien ne tikai tēmas ziņā, bet arī mūzikas valodas ziņā".

Savukārt režisore Kristīne Vuss izrādi raksturo kā stāstu par spēku un maigumu un tās centrā liek sirdsapziņas tēmu, uzsverot arī – Jānis Kalniņš pats operai rakstījis arī libretu un tas ir koncentrāts no Šekspīra lugas: "Šekspīra teksts un Jāņa Kalniņa teksts – tās ir divas dažādas lietas. Negaidiet tur Šekspīram daudzos raksturīgos citātus. Vienīgi tur būs šie divi – "būt vai nebūt – tāds ir jautājums" un "vājība – tavs vārds ir sieviete". Visu pārējo slaveno citātu nebūs. Bet būs ļoti kompilēts desmit ainu savirknējums ar simfoniskām mūzikām pa vidu."

Grupas "Auļi" Jāņu programma Valmiermuižas etnomūzikas festivālā

Rudens balsojumā skatītāji un klausītāji par balvas finālistiem izvēlējās grupu "Auļi" ar Jāņu programmu Valmiermuižas etnomūzikas festivālā, kas izskanēja 18. jūnijā Valmiermuižas parkā.

Valmiermuižas parkā starptautiskais etnomūzikas festivāls mūziķus no dažādām pasaules valstīm un skatītājus, kuri mūzikā meklē senās tautu saknes apvienojumā ar laikmetīgu skanējumu, pulcēja jau piekto gadu. Divu dienu garumā uz divām skatuvēm izskanēja plaša starptautiska etnomūzikas programma, tai skaitā dūdu un bungu grupas "Auļi" jaunās Jāņu programmas pasaules pirmatskaņojums.

"Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Gunda Vaivode uzsvēra:

"Ja izskan vārds "Auļi", tad zinām, ka būs darīšana ar ko ļoti jaudīgu.

Šī bungu un dūdu mūzikas grupa aizvadītajā gadā bija salīgojusi Jāņu dziesmu jaunu programmu "Sit, Jānīti!". Tālab, lai, latviskos svētkus svinot, visi varētu dziedāt kopā. Savukārt Valmiermuižas etnomūzikas festivāla galvenā tēma "mijiedarbība" bija kā radīta "Auļu" koncertam 18. jūnijā Valmiermuižas parkā, kur dūdidnieki, bundzinieki un pieaicinātie folkmūziķi no Latvijas, Austrijas un Madagaskaras, dziesmas pirmatskaņojot, saplūda ar pandēmijas laika izolētajiem klausītājiem un izbaudīja spēku, kas rodas tikai vienotiem, kopā esot. To svarīgi apjaust arī apstākļos, kad netālu no mums plosās tik nežēlīga agresija. "Sit, Jānīti" – kā saka, neaizmirstiet ielikt komatu."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Liepājas Simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerts koncertzālē

Gada noslēdzošajā balsojumā mūzikas kategorijā lielāko sabiedrības atbalstu ieguva Liepājas Simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerts, kas 17. septembrī izskanēja koncertzālē "Lielais dzintars" un kurā orķestra mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta statusā debitēja Guntis Kuzma.

"Liepājas Simfoniskais orķestris latviešu mūziku turējis godā visus šos pēdējos gadus.

Arī Gunta Kuzmas inaugurācijas koncerts galvenā diriģenta statusā iezīmējās ne tikai ar pasaules simfonisko klasiku – Prokofjeva "Romeo un Džuljetu", bet arī ar Jura Karlsona dzīves un nāves dejām "Sids" un pasaules pirmatskaņojumu – Artura Maskata Trīskāršo koncertu "Bērnības taureņu dejas". "Bērnības ziemas un vasaras, gaismas atspīdumi baznīcas logos un vējā virpuļojošie taureņi" ir gleznains veltījums komponista audžuvecākiem, bet šo opusu ļoti personisku palīdzēja veidot izcilais solistu trio – ērģelniece Iveta Apkalna, flautiste Dita Krenberga un pianists Reinis Zariņš," par notikumu sacīja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Gunda Vaivode.

Balso par saviem favorītiem!

To, kurš notikums svinīgajā ceremonijā saņems balvu "Kilograms kultūras", noteiks skatītāju balsojums. Līdz 1. februāra pusnaktij reizi dienā iespējams balsot par saviem favorītiem desmit balvas kategorijās.

Apbalvojuma "Kilograms kultūras 2022" pasniegšanas ceremonija – 17. februārī pulksten 21.05 tiešraidē LTV1, LSM.lv, REplay.lv, kā arī LR1 un LR3 "Klasika".

Par balvu "Kilograms kultūras"

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

"Kilograms kultūras" žūrijā darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Ašmane, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LTV raidījuma "Kultūrdeva" producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti