Piesātinājums līdzīgi kā smaržu sprādziens dabā. Kultūras izlase šai nedēļai

Esam tikuši cauri Muzeju naktij, Eirovīzijai un gandrīz arī hokeja trakumam. Bet, kamēr fani klaigā ielās, savus sezonas noslēguma koncertus svin orķestri un sezonas pēdējās pirmizrādes izspēlē teātri. Mēs tos varam baudīt maija ziedonī, līdzīgi kā smaržu eksploziju mūsu parkos un mežos pilnbrieda pavasarī. Dažus akcentus izvēlas LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Pavasara "Kilograms" – balso!

Balva ir pieņēmusies spēkā un aptver jau patiesi nozīmīgu kultūras norišu apjomu, jo klasiskajām kategorijām aizvadītogad pievienojās vēl arī divas jauniņās – "Starts" un "Popkultūra". Kad saliekam kopā sarakstu, tas veidojas gana garš un rūpīgi pārskata dažnedažādas mūsu kultūras dzīves norises un aspektus. Pavasara balsojums sācies, un tajā dažas jaunas tendences, piemēram, "Kino" kategorijai īpaši bagāts piedāvājums ar jaunām Latvijas filmām, no kurām lielākā daļa nevis izklaidē, bet risina pretrunīgas problēmas mūsu sabiedrībā; vēl – arvien biežāk dažādās kategorijās ielaužas džeza mūzikas žanrs. Tagad no šis bagātības jāizvēlas savi favorīti un vienkārši jābalso!

"Purvīša balvas 2023" kandidātu darbu izstāde
"Purvīša balvas 2023" kandidātu darbu izstāde

Gaidām "Purvīša balvas 2023" ieguvēju

Šonedēļ starptautiska žūrija septiņu profesionāļu sastāvā noteiks Purvīša balvas laureāta vārdu, kuru nosauks 26. maijā. Latvijas mākslas prestižās Purvīša balvas kandidātu darbu izstāde LNMM noris jau no 31. marta, un tajā profesionāli spēcīgu autoru darbi – Evelīna Deičmane, Ance Eikena, Kristaps Epners, Daiga Grantiņa, Darja Meļņikova, Evita Vasiļjeva un Kaspars Groševs. Purvīša balvas kandidātu izstāde, kurā šogad atklājas un mijiedarbojas dažādi žanri – glezniecība, tēlniecība, instalācija, foto un videomāksla – ne vien allaž izceļas ar augstas raudzes laikmetam aktuālu mākslu, bet ir arī izstāde, kurā katrs mākslas darbs ir izcils un nes spilgtu vēstījumu.  

Dizainera Germana Ermiča "Izometriskie spoguļi" izstādē "Plūstoši"
Dizainera Germana Ermiča "Izometriskie spoguļi" izstādē "Plūstoši"

Pēdējo nedēļu Germana Ermiča "Plūstoši"

Vēl tikai šonedēļ apskatāma neparastā, ambientā skaņu vilnī vibrējošā dizaina izstāde "Plūstoši", kurā redzami starptautiski ievērotā Latvijas dizainera Germana Ermiča darbi. Lai arī izstāde nav ļoti apjomīga, tā ir nozīmīga, jo dod pārskatu par Ermiča mākslu kopš viņa studija gadiem. Apbrīnojams dizains, kurā, šķiet, neparasts ir it viss – ne vien minimālismā diedzētas formas, bet arī krāsa, materiāls, konceptuālā pieeja priekšmetam un arī izstādes mūzika, kas pievieno vēl vienu jaunu dimensiju labākam šo darbu uztveres spektram. Un, protams, lieliski klātienē sastapties ar dizainera slaveno stikla krēslu "Ombré", kuru daži ievērojami dizaineri ierindojuši "starp pasaules skaistākajām lietām". Svētdien Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs aicina arī uz noslēguma tikšanos un ekskursiju kopā ar pašu Germanu Ermiču un izstādes kuratori Evelīnu Ozolu.

"Lilioms"
"Lilioms"

Molnāra "Lilioms" Dailē

Pēc ilga jo ilga laika Dailes teātrī gaidāma klasiķa Ferenca Molnāra "Lilioms" pirmizrāde, ko tagad iestudējusi mums jau pazīstamā ungāru režisore Ildiko Gāšpāra, agrāk jau pārsteidzot Latvijas skatītājus ar godalgoto izrādi "Degunradži". Šajā "Liliomā", dēvētā par priekšpilsētas balādi, neskanēs labi zināmās un tautā iemīļotās Imanta Kalniņa dziesmas, bet gan pavisam citi ritmi. Iestudējums atgriežas režisores dzimtenē, Ungārijā, un rādīs mums mūsdienu urbāno, reizē spožo un nežēlīgo  pasauli ar tās nakts kārdinājumiem spēļu zālēs. Lilioma lomā gaidām Lauri Dzelzīti, bet Jūliju spēlēs Dārta Daneviča. Spēle ir sākta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti