Sezonas noslēgums bez atslābuma. Kultūras notikumi šonedēļ

Daudzviet afišās varam pamanīt atzīmi "sezonas noslēgums". Bet tas par atslābumu kultūras dzīvē nebūt neliecina – dažus akcentus tajā iezīmē "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV "Kultūras ziņu" vadītāja Liene Jakovļeva.

LNSO un Tarmo Peltokoski koncerts Cēsīs
LNSO un Tarmo Peltokoski koncerts Cēsīs

Sezonu noslēdz LNSO

97. sezonu gatavojas noslēgt Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), uz Lielās ģildes skatuves satiekoties ar savu māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Tarmo Peltokoski, kurš šajā amatā pavadījis vien pirmo sezonu. 19. maija koncerts jau krietnu brīdi gan izpārdots, biļetes tikpat kā vairs nav pieejamas arī uz 18. maija papildkoncertu, bet mierinoša ir ziņa, ka piektdienas vakarā koncerta tiešraide skanēs Latvijas Radio 3 "Klasika". Tad gan klātesošie, gan tiešraides klausītāji varēs dzirdēt Dmitrija Šostakoviča Desmito simfoniju un Riharda Štrausa "Četras pēdējās dziesmas", kuru atskaņojumā orķestrim un somu diriģentam pievienosies viņa tautiete – soprāns Anu Komsi.

Guna Zariņa
Guna Zariņa

Brīvdienu mūzika ar dzeju

Svētdienas, 21. maija, pēcpusdiena var tapt brīvdieniski muzikāla, ja būsiet klātesoši Dzintaru koncertzāles cikla "Brīvdienu mūzika" notikumā. Tas šoreiz solās būt īpaši intriģējošs, jo to piepildīs jauna programma ar Annas Veismanes oriģinālmūziku un spilgtās latviešu modernistes Montas Kromas dzeju. Uz skatuves savīsies vārds, ko atklās aktrise Guna Zariņa, un pavisam jauna mūzika flautistes Maija Zandbergas, pianista Riharda Plešanova un fagotista Jāņa Semjonova interpretācijā.

"Mūzikas Saule" un fagots

Aizvien nenovecojošs ir žurnāls "Mūzikas Saule" – tā pavasara laidiens veltīts fagotam un fagotistiem. Bet aizraujoši lasāms žurnāls būs ne tikai mūziķiem vien – te rodami interesanti dzīvesstāsti, atklāti instrumenta noslēpumi un dažādi knifiņi. Un iepazīstamas arī pavisam "nefagotiskas" tēmas, piemēram, 1959. gada Latgales Dziesmusvētki, mūzikas un teksta mijiedarbība vai pat mūziķu tetovējumi.

"Pasažieris bez biļetes"
"Pasažieris bez biļetes"

Georgija Danelijas "Pasažieris bez biļetes"

Lasītājiem, kino un humora mīļiem ieteikums ir nule kā izdevniecībā "Upe tuviem un tāliem" izdotā Georgija Danelijas stāstu grāmata "Pasažieris bez biļetes". Gruzīnu režisors un scenārists, kuru savulaik esam iepazinuši filmās "Afoņa", "Mimino", "Rudens maratons" un vēl daudzās citās, ir sarakstījis arī vairākas grāmatas. Pašu pirmo – autobiogrāfisku stāstu mozaīku jeb, kā pats autors to dēvē, īsmetrāžas stāstus par piedzīvoto savā profesijā un ceļā uz to – nu raitā un niansētā latviešu valodā iztulkojis šajā jomā jau pieredzējušais aktieris Gundars Āboliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti