Baidies! Baiļu pārvarēšanas notikumi kultūrā šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šajā nedēļā sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Aigars Bumburs iesaka trīs kultūras notikumus, kas mūs aicina baidīties un savas bailes pārvarēt.

Baidies sievietes!

Pietiek vien ar kaila ķermeņa atveidu, kas pasniegts provokatīvā mērcē un runā par vardarbības un sievietes ķermeņa autonomijas tēmu, lai mākslinieciskās un reproduktīvās brīvības manifests Danielas Vētras izpildījumā raisītu polarizējošus viedokļus un verdiktus interneta patērētāju vidē, atstājot pie ziņas par šo izstādi daudz emociju un gramatikas kļūdu. Izstāde "Neatkarības deklarācija" teicami strādā gan ar klātienē redzējušajiem, gan neredzējušajiem apmeklētājiem – tā ir vizuāli skaļa multimediāla vide, kas iekārtota Rīgas Mākslas telpā, kur performatīvā mākslas valodā runā par dzemdībām, vardarbību, abortiem un sieviešu ķermeņa autonomiju. Izstādes tematika ir ļoti plaša; šis plašums ir arī tās lielākais trūkums, jo nedod piesauktajām problēmām adekvātu vietu, lai līdzpārdzīvojumā izsāpētu, paliekot vien piesaukta manifesta un efektīgi izmantotu simbolu virskārtā. Izstādi "Neatkarības deklarācija", kas skatāma līdz 21. maijam, papildina arī izrādes un diskusijas. 17. un 19. aprīlī pulksten 19.00 notiks Danielas Vētras režisētās izrādes angļu valodā (ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā), kas paredzētas skatītājiem tikai no 16 gadu vecuma un nav piemērotas cilvēkiem, kuru jūtas spēj aizvainot transgresīva māksla.

Filma "Viss būs labi"
Filma "Viss būs labi"

Baidies krieva!

Dodies uz kino un noskaties režisora Staņislava Tokalova dokumentālo filmu "Viss būs labi" par ģimeni, kura joprojām sagaida Jauno gadu gan pēc Maskavas, gan Rīgas laika. Filmas pamatu veido trīs paaudžu sieviešu dzīvesstāsti, ko režisors atradis savā ģimenē. Latvijas Radio korespondentes Ievas Puķes izvaicāts par motīviem, kas likuši režisoram filmēt paša ģimeni, Tokalovs teic: "Gribu atraut vaļā sarunu ar sabiedrības daļu – gan latviski, gan krieviski runājošajiem, kura saprot, ka tā minoritāte, kas dzīvo šeit, kas ir 24%, nav krievi. Un arī par latviešiem nekad nepaliks."

Šonedēļ tāda iespēja būs, jo internetvidē atgriežas spraigās "100g kultūras" diskusijas. Trešdien, 12. aprīlī, pulksten 15.30 tiešsaistē kultūras ministrs Nauris Puntulis (Naacionālā apvienība), žurnāla "Domuzīme" galvenā redaktore, rakstniece Rudīte Kalpiņa, Hermaņa Brauna fonda direktore, pianiste Inna Davidova un portāla "Satori" redaktors, filozofs Igors Gubenko diskutēs par krievu valodas un kultūras klātbūtni Latvijā, spriežot kāds ir ideālais kultūrtelpu līdzās pastāvēšanas vai pat saplūšanas modelis. Kā tēmas pieteikumā min diskusijas vadītāja Henrieta Verhoustinska: "Pat pēc 30 neatkarības gadiem dzīvojam divkopienu sabiedrībā, kurā latviešu un krievu kultūrtelpas saskaras vai pārklājas tikai atsevišķos punktos."

Diskusijai varēs sekot tiešraidē portālā lsm.lv, rus.lsm.lv un LTV Kultūras redakcijas jeb "100g kultūras" profilā "Facebook".

Germans Ermičs (1985). Stikla krēsls “Ombre”. 2017.
Germans Ermičs (1985). Stikla krēsls “Ombre”. 2017.

Baidies... krēsla? (Jo no kaut kā tak' ir jābaidās!)

No 13. aprīļa Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma Germana Ermiča pirmā personālizstāde "Plūstoši", kurā būs vienkopus aplūkojami dizainera nozīmīgākie darbi, kas radīti pēdējā desmitgadē un ir ieguvuši atzinību tālās zemēs un gozējušies smalkos žurnālos.

Šī būs mums iespēja redzēt veikumu, kuru ir novērtējuši citur, bet kas nav īsti bijis mūsu acīm pieejams. Ermičs eksperimentē ar krāsām un materiāliem, pārsvarā ar stiklu, radot plūstošas krāsu pārejas interjera priekšmetos. Kas mani dara bažīgu un ko būs interesanti redzēt – kā muzejs, kas atrodas vienā no vecākajām Rīgas mūra ēkām, būs ticis (vai neticis) galā ar saviem interjera izaicinājumiem, kas, gribot vai negribot, tomēr iemaisās visās izstādēs, atstājot tajās savus vaibstus. Vai telpas labi saspēlēsies ar Ermiča krāsās niansētajiem interjeriem, kam prasās tīru vidi? To jau drīz uzzināsim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti