Māksla un mode Rīgā un Ņujorkā. Kultūras notikumi šonedēļ

Jūnijā pirmās nedēļas kultūras akcentus izvēlas un mākslas pasaulē ienirt aicina sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Aigars Bumburs.

Katrīnas Biksones personālizstāde "Paukotāja istaba"
Katrīnas Biksones personālizstāde "Paukotāja istaba"

Māksla, kas pilna slieku un ir ar kailu eksistences smagumu

Līdz 17. jūnijam galerijā "Look!" ir skatāma Katrīnas Biksones pirmā personālizstāde "Paukotāja istaba", kurā lielformāta gleznas stāsta par cilvēka bailēm no intimitātes. Tās neieslīgst patmīlīgi didaktiskos atainojumos, bet ar fragmentāriem, fokusētiem stāstiem uzdod jautājumus par intīmām problēmām.

Katrīna Biksone ir jauna māksliniece, bet viņas darbos parādās nobrieduši risinājumi tēmām, neieslīgstot jaunības maksimālismā vai ekspresīvā emocionalitātē, zem kuras nedzīvo neviena slieka. Māksla te nav tukša.

Grāmata, kurā modes ķeizars pazaudē mistikas plīvuru

Laiks doties uz Ņujorku! Metropolitēna mākslas muzejs līdz 16. jūlijam atdod godu modes metram Karlam Lāgerfeldam, kuru 2019. gadā mūžībā aizsauca nāve, vienkopus muzeja Kostīmu institūtā izliekot apskatei slavenā vācu dizainera ilgās un ļoti ražīgās karjeras laikā radīto veikumu modes namiem "Chanel", "Chloe", "Fendi", "Balmain".

Lāgerfelds bija ne tikai slavens ar ekstravagantiem iksezonas modes šoviem Parīzes "Grand Palais" telpās, ietaisot tur supermārketu vai liekot modelēm defilēt ap ledus klučiem, kas atvesti 15 kravās no Zviedrijas, bet arī labi bija zināms ar savu aso mēli, izkopto tēlu un uzturēto mistiku ap sevi un savu izcelsmi. Tagad šo mistiku ir uzņēmies kliedēt Viljams Midltons, kura sarakstītā biogrāfija "Paradīze tagad: Karla Lāgerfelda neparastā dzīve" ir izdota 480 lappušu grāmatā (kas latviešu valodā vēl gaida savu tulkojumu).

Lai arī dzīvs būdams ir deklarējis, ka modei nav jāatrodas muzejā, jo tai ir jāiemieso nākotne, un nesekmīgi tiesājies ar iepriekšējo biogrāfijas autoru, kas 2006. gada grāmatā "Brīnišķīgais liktenis" izgaismoja dizainera attiecību līkločus, draudzību un konkurenci ar Īvu Senlorānu uz septiņdesmito gadu Parīzes bohēmas fona, darbaholiķis Lāgerfelds top interpretēts, un nu tam lemts dzīvot cieti ievākotās grāmatās un apdzīvot lielās ekrānu mistērijas.

Aija Zariņa – "Vējš". Darbs izstādē “Saule Gaisma Vējš” galerijā "Alma"
Aija Zariņa – "Vējš". Darbs izstādē “Saule Gaisma Vējš” galerijā "Alma"

Pašpietiekama māksla

Ja Ņujorka nav pa ceļam, var noiet pa Tērbatas ielu gar vienu no mazākajām pilsētas galerijām "Alma", kurā savus jaunākos darbus ir izlikusi gleznotāja, mākslas avangardiste Aija Zariņa. Tie ir trīs lielformāta darbi, kuri arī veido izstādes nosaukumu "Saule Gaisma Vējš". Māksliniece iedvesmu izstādei smēlusies armēņu pasakā par karalieni, kura katru rītu dodas zirgu pajūgā apskatīt savu karaļvalsti. Pat bez visām atsaucēm uz folkloru un mitoloģiju viņas māksla ir pašpietiekama, tā piesaista uzmanību ar svaigumu kolorītā, dzīvīgumu un vieglu spēlēšanos, neieslīgstot pašrefleksijās un nostalģijā. To ir noteikti vērts redzēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti