Žurnāla speciālizdevums iepazīstina somus ar latviešu mūsdienu komiksu māksliniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Septembra sākumā Somijā notika ikgadējais Helsinku komiksu festivāls. Festivāla laikā izdots komiksu žurnāls, kurā apskatāmi tikai latviešu mākslinieku darbi. Žurnāla speciālizdevums ir somu sadarbības un draudzības auglis ar komiksu izdevniecību “kuš!”, kas atrodas Rīgā.

Somijas laikmetīgo komiksu mākslinieku apvienība “KUTIKUTI” nesen izdevusi latviešu māksliniekiem veltītu žurnālu “Kuti kuš!”. Žurnālā publicēti 12 autoru darbi.

Žurnāla speciālizdevums iepazīstina somus ar latviešu mūsdienu komiksu māksliniekiem
00:00 / 04:05
Lejuplādēt
Idejas iniciators, “KUTI” žurnāla administratīvais vadītājs un mākslinieks Tommi Musturi iepazīstina ar sevi un stāsta par latviešu un somu mākslinieku sadarbību komiksu mākslas jomā:

''Mani sauc Tommi Musturi, esmu somu komiksu mākslinieks un viens no komiksu mākslinieku apvienības “KUTIKUTI” dibinātājiem. Viena no lietām, ko darām, ir žurnāla “KUTI” izdošana, tas iznāk jau kopš 2006. gada četras reizes gadā un koncentrējas tieši uz laikmetīgo komiksu. Helsinku komiksu festivāla laikā iznāca 49. žurnāla “KUTI” numurs, un mēs šad un tad esam taisījuši kādai īpašai zemei veltītus numurus. Šis numurs ir veltīts Latvijai un mūsdienu latviešu komiksu māksliniekiem.

Esam sen pazīstami un jau agrāk sadarbojušies ar latviešu komiksu izdevniecību “kuš!”. “Kuš!” autoru darbus “KUTI” žurnāls ir publicējis arī iepriekš.

Latvijā ir ļoti aktīva komiksu mākslinieku kopiena. Viņu darbos ir savdabīgs svaigums, tāpēc šķita vien loģiski, ka beidzot ir pienācis “KUTI” latviešu speciālizdevuma laiks.

Aicinājām žurnāla “kuš!” redaktorus Sanitu Muižnieci un Dāvidu Šilteru par viesredaktoriem, jo viņiem ir skaidrs redzējums par to, kas šobrīd Latvijā varētu būt interesants.''

“Kuti kuš!” 49. izdevumā somi var iepazīties ar latviešu mūsdienu komiksu mākslinieku stilu un tēmu daudzveidību.

''Pēc “KUTI” žurnāla apskates varu teikt, ka latviešu un somu mūsdienu komiksos pamanāmas lielas atšķirības. Latviešu autoriem ir izdevies atrast un izkopt vien viņiem raksturīgu stilu. Katram autoram ir savs izteiksmes veids. No otras puses – latviešu komiksam nav tik senu sakņu kā citur Eiropā, tāpēc latviešu mākslinieku darbi ir atvērtāki citu kultūru ietekmju atdzejojumiem,'' uzskata Tommi Musturi.

Izdevumā iekļauto autoru vidū ir gan pieredzējuši mākslinieki, gan Latvijas Mākslas akadēmijas studenti un jauni mākslinieki, kuri komiksam pievērsušies nesen. Izdevumā publicētie mākslinieki ir: Līva Kandevica, Ernests Kļaviņš, Rebeka Lukošus, Anete Melece, Oskars Pavlovskis, Ingrīda Pičukāne, Pauls Rietums, Vivianna Maria Stanislavska, Anna Vaivare, Lote Vilma Vītiņa, Zane Zlemeša un Mārtiņš Zutis.

“Kuti kuš!” izdevums pieejams bez maksas dažādās publiskās vietās - grāmatnīcās, galerijās, kafejnīcās vairākās Somijas pilsētās un Rīgā.

Tommi Musturi ir viens no mūsdienu ievērojamākajiem un aktīvākajiem komiksu māksliniekiem Somijā. Viņš ir apmierināts ar somu komiksu atpazīstamību pasaulē:

''Saturiski somu komiksam iet labi. Te ir daudz aktīvu profesionālu komiksu mākslinieku – arī komerciālo preses izdevumu komiksu lauciņā. Somija, protams, ir maza zeme, un pārdošanas statistika ir cita tēma, bet es koncentrējos vairāk uz satura un mākslinieciskajām kvalitātēm. Un ar tām mūsdienu komiksa jomā viss ir kārtībā. Tam pierādījums ir somu komiksu izdošana ārzemēs. Piemēram, Francijā regulāri tiek publicēti 30 somu komiksu mākslinieku darbi.''

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti