Viss kārtībā! Saruna ar grupas «Vēja runa» mūziķiem Andri un Agnesi Šīrantiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Grupa "Vēja runa" ir no retajām, kas ar paceltu galvu un bez liekuļošanas nebaidās savu žanru definēt kā šlāgermūziku. Tās dalībniekus Agnesi un Andri Šīrantus kopā savedusi aizraušanās ar mūziku. Multiinstrumentālists Andris sevi sauc par pelēko kardinālu – aranžētāju, kurš studijā ierakstījis neskaitāmas populāru Latvijas mākslinieku dziesmas. Viņš ar saviem trāpīgajiem jokiem, kas reizēm līdzinās angļu humoram, kompānijā ienes manāmu jautrību. Agnese uz skatuves izstaro sievišķību, un viņas maigais balss tembrs grupai piešķir gaišas vibrācijas. Kaut Agnese šķiet trausla un ēteriska, ikdienā ar savām idejām un darba spējam pat kalnus varētu gāzt.

Velga Vītola: Šoreiz aptaujā "Latvijas sirdsdziesma" nepiedalījāties ar savu dziesmu, bet gan ar vienu no grupas "Velves" dziesmām "Šonakt Tavos matos".

Andris Šīrants: Jā, ir tapis albums pāragri mūžībā aizgājušā mūziķa un dziesmu autora Aivara Pidika piemiņai [mūziķis mūžībā devās 2019. gadā – red.], kurā dziesmas iedziedājuši populāri šlāgermūziķi. Vienu dziesmu iedziedājām arī mēs ar "Vēja runu".

Agnese Šīrante: Mums ir manāms pārsteigums par tik lielu skatītāju atbalstu. Vienmēr ir grūtāk pārdziedāt citu dziesmas, bet šī ir mūsu versija.

Andris Šīrants: Šīm dziesmām dota otrā elpa, jo 90. gadu beigās dziesmas ierakstīja, kā mācēja, nebija tik lielu tehnisko iespēju.

Šobrīd esat populāri šlāgermūzikas izpildītāji. Bet tu, Andri, sāki ar smagāku mūziku?  

Andris Šīrants: 80. gadu vidū spēlēju grupā "Ferrum" [grupa tiek uzskatīta par vienu no pirmajām metāla mūzikas celmlauzēm Latvijā – red.]. Paši zvanījām uz klubiem un pieteicāmies, ka gribam spēlēt balles, bet klubu vadītājas baidījās mūs ņemt, jo šitie traki spēlē un dzied. Uz noklausīšanās skatēm mūs arī nelaida, kultūras darbiniece, biedre Suhanova stingri pateica, ka šos matainos baurus uz skatuves nelaidīs. Tad sapratām, ka ballītēm jādibina cita grupa.

Vai tad dziesma "Dzērvenīte" ir kaut kas smags?

Andris Šīrants: "Dzērvenīte" bija mēmais šlāgeris un ļoti atšķīrās no pārējā repertuāra [dziesma ieguva 6. vietu "Mikrofona aptaujā 87" – red.].

Ar kādu mūziku tu, Agnese, izaugi?

Andris Šīrants: Ar bezgaumīgu (smejas)!

Agnese Šīrante: Nē, es tā nevarētu teikt, bet mana mīļākā dziesma bērnībā bija "No Rīgas iet vilciens uz Valku…", tētim bija lentes arī ar "Čikāgas piecīšiem".

Andris Šīrants: Par to bezgaumību tas ir sarkasms, arī es izaugu ar vecāku izvēlēto mūziku, līdz brīdim, kad uzzināju par grupu "Queen".

Izdzirdot tieši "Bohemian Rhapsody", sapratu, ja tā var spēlēt, tad es būšu muzikants.

Andri mūzikā droši vien ievirzīja tētis, bet tevi, Agnese?

Agnese Šīrante: Es nenāku no muzikālas ģimenes, man vienkārši patika mūzika.

Pati gribēju iestāties mūzikas skolā, kaut man nebija ne balss, ne dzirdes, ne ritma izjūtas, biju absolūti neapdāvināts bērns.

Kāpēc tu tā saki?

Agnese Šīrante: Tajā brīdī tā tas laikam bija pasniegts…

Andris Šīrants: Tur bieži cilvēki kļūdās!

Agnese Šīrante: Bet mūzikas skolu es pabeidzu un soli pa solim attīstījos. Dejoju arī tautas un sporta dejas, kultūras namā bija arī popgrupa, kurā darbojos.

Andris Šīrants: Fiziķe no tevis nesanāca, arī vijolniece nesanāca (smejas). Vijole jau kādus 15 gadus galdniecībā gaida, kad to salīmēs!

Agnese Šīrante: Es darīju to, kas man patika, sāku komponēt arī savas pirmās dziesmiņas. 

Andris Šīrants: Savukārt mana profesionālā karjera kā trompetistam sākās 4. klasē: kopā ar tēti spēlējām kapos [Andra tētis ir orķestra mūziķis Modris Šīrants – red.].

Cēsu mūzikas skolu gan pametu, jo domāju, ka tur mācīs mūziku, nevis partijas vēsturi, turklāt neļāva spēlēt rokgrupā.

Ja būtu tagad krievu laiki, es būtu ārzemēs, cietumā vai beigts! Manas brīvības alkas ir ļoti lielas!

Andri, bez "Ferrum" un "Vēja runas" kaut kur pa vidu bija arī apvienība "Muzikanti no Cēsīm".

Andris Šīrants: Ierakstījām pirmo dziesmu "Degoša asara", kas ļoti labi aizgāja tautās.

Jūs izcēlāties ar ekstravagantiem skatuves tērpiem: atlasa kļošenes un krekli.

Andris Šīrants: 90. gados eksperimenti notika arī dizaina lauciņā, bija meitenes, kurām patika šūt. Aizbraucām uz Raunu, uz mums paskatījās un konstatēja, ka esam baigi jautrie džeki, un tā arī tika uzšūtas slavenās kļošenes.

Jūs pratāt arī tos tērpus iznest!

Andris Šīrants: Mums patika paākstīties.

Agnese Šīrante: Viņi bija tādi īsti hipiji ar gariem matiem.

90. gadu sākumā "Vēja runa" jau veiksmīgi muzicēja, bet tu, Agnese, grupai pievienojies 2007. gadā?

Agnese Šīrante: Tas notika likumsakarīgi – ar Andri satikos ierakstu studijā.

Andris Šīrants: Ik pa brīdim grupā dziedāja meitenes. Agnesei vienmēr paticis dziedāt, tāpēc arī mums pievienojās.

Agnese Šīrante: Kad zvana un aicina spēlēt, bieži uzdod jautājumu, vai es arī būšu, bet Jānis [grupas dalībnieks Jānis Vībants – red.] un Andris ir galvenie solisti, es esmu tikai kā tāda piedeva pamatēdienam.

Vispār grupā katram ir sava vieta. Jānis koncertos izpilda tautā iemīļotas populāru komponistu dziesmas, bet Andris grupas oriģinālkompozīcijas.

Andris Šīrants: Mēs pat reizēm smejamies, ka Jānis grupā ir Runa, bet es vairāk Vējš. Vispār ar Janku esam kopā jau no 1. klases, kad sēdējām vienā solā. 

Agnese Šīrante: Andris atbild par ierakstiem, bet Jānis vairāk komunicē ar cilvēkiem zālē.

Andris Šīrants: Jānis ir lielāks mīļumiņš (smejas), viņam patiešām padodas runāties ar cilvēkiem.

Agnese, kāda tev loma?

Agnese Šīrante: Es skaisti izskatos (smejas), man padodas arī menedžmenta lietas, mudinu domāt par stilu, reizēm esmu arī labs šoferis.

Ko publika gaida no "Vēja runas"?

Andris Šīrants: Publika gaida to, kas mēs esam.

Ir bijis, ka spēlējam vairāk citas populāras dziesmas, bet tad saņemam pārmetumus par savu dziesmu nespēlēšanu.

Jums kādreiz ir bijuši strīdi par mūziku?

Andris Šīrants: Nē, pāris reizes ir bijušas, kad Janka pagriežas un aiziet, bet pēc brīža jau nāk atpakaļ.

Neesat piekusuši no ballīšu spēlēšanas?

Agnese Šīrante: Mazliet esam!

Andris Šīrants: Tas laiks, kad kāzas bija jāspēlē divas dienas, ir izskausts. Tas bija smagi, kad, mājās braucot,  ceļmalā seja jāberzē ar sniegu, lai neaizmigtu. Vienreiz Jānis mājās pārradās ar melnu muti kā moris, jo ceļmalā jau sniegs nav tik tīrs, kā šķiet (smejas).

Esat laimīgi cilvēki?

Andris Šīrants: Šeit sēž divi tirliņi, kuriem dzīvē paveicies, ka par viņu izklaidēm arī mazliet maksā!

Agnese Šīrante: Nu neesam mēs tirliņi! Mēs vienkārši darām to, kas mums patīk. Mēs ļoti daudz strādājam.

Andris Šīrants:

Paprasi cilvēkiem: vai muzicēšana ir normāls darbs? Daudzi tā nedomā.

Nav grūti visu laiku būt kopā gan mājās, gan koncertos?

Agnese Šīrante: Mēs diezgan daudz darām katrs savas lietas. Andris strādā savā ierakstu studijā, man ir televīzijas projekti, bērnu estrādes studija. Es pati esmu mācījusies pie vokālajiem pedagogiem, kuri man devuši iedvesmu un motivāciju, to praktizēju arī darbā ar bērniem, lai viņiem ir prieks dziedāt. Nesen izdevām arī albumu "KUKURAGI", kurā bērni dzied kopā ar populāriem Latvijas mūziķiem, tas viņiem ir liels notikums.  Andris, protams, palīdzēja dziesmas ierakstīt.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Andris Šīrants: Trīs dienas televīzijā nebija darba, un Agnese sāka domāt, kā es tālāk dzīvošu, tāpēc metās atkal jaunā projektā – bērnu studijā (smejas).

Agnese Šīrante: Andri! Tā gluži nebija! Pēc mugurkaula traumas dzīve mazliet pamainījās un varbūt arī mazliet domāšana, kas rosināja pamēģināt kaut ko jaunu.

Andris mani atbalsta un palīdz radošajās izpausmēs, bet arī prot piezemēt, lai nonāku pie racionāliem lēmumiem un nedaru sev pāri.

Ko jums patīk darīt kopā bez muzicēšanas?

Andris Šīrants: Tu esi redzējusi sievieti ar trimmeri?! Agnesei patīk saimniekot. Mums patīk kopā uztaisīt brokastis, tad arī pastrīdamies, kā sīpols jāsmalcina, kādos kubiciņos burkāns šoreiz jāgriež, katru reizi precizēju, jo nevar jau zināt, kā Agnese ieplānojusi pēc receptes. 

Agnese Šīrante: Mums patīk supot, laivot, makšķerēt. Pavadīt laiku laukos, iekārtot lauku mājas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti