Visi ir atvaļinājumos, bet mēs gribam dejot. Salaspilī gatavojas līnijdeju festivālam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

13. augustā trīsdesmit līnijdeju kolektīvi pulcēsies tradicionālajā festivālā "Dāliju liesmās". Šoreiz festivāla mērķis ir lauzt stereotipus par līnijdejām un parādīt, kā tās pēdējo gadsimtu laikā mainījušās. Šāda tradīcija aizsākusies 2013. gadā, un tā idejas autores ir Salaspils līnijdejotājas.

Salaspilī gatavojas līnijdeju festivālam «Dāliju liesmās»
00:00 / 03:57
Lejuplādēt

Deju kolektīva "Lucias Linedancers" vadītāja Lūcija Sniķere stāsta: "Salaspils seja, ar ko mēs varam lepoties, ir Botāniskais dārzs. Tā ir tāda vide – rožu dārzs, krūmi ziedoši, dālijas ziedošas, un vasaras laiks, kad mums gribas izpausties. Visi ir atvaļinājumos, bet mēs gribam dejot. Kur nu vēl labāk, ja ne šajā skaistajā vietā."

Līnijdeju kolektīvs Salaspilī darbojas jau astoņpadsmit gadus, kopā pulcējot vairākus desmitus dāmu, kuru ikdienas darbs esot saistīts ar visdažādākajām profesijām, bet visvairāk esot pedagogu. Dejotāja Andra Ozoliņa stāsta, ka ar līnijdejām esot "saslimusi" pirms 13  gadiem: "Salaspils novadā, tepat pie kluba, meitenes uzstājās. Es paskatījos, ka ļoti skaisti, un es arī sagribēju būt viņu rindās – dejot līnijdejas, un tad es pievienojos. Cenšos katru reizi būt klāt kā štiks. Ne vienmēr sanāk, bet es ļoti cenšos, es negribu izlaist mēģinājumus. Patīk būt šeit."

Veselības centra darbiniece Agita Matīsa piebilst, ka dejošana ir ne tikai jauks vaļasprieks, bet arī ļoti noderīga veselības saglabāšanai: "Vienreiz [dejotāja] Gundega bija uzlikusi pulksteni pamērīt, cik kilometrus mēs nostaigājam. Tas skaitlis bija diezgan liels, man liekas kādi pārdesmit kilometri."

Tomēr vairums dāmu līnijdejas vairāk uztver kā kopā būšanas prieku, kas palielinās līdz ar apgūto deju skaitu. Kolektīva dalībniece Māra Bērziņa skaidro: "Mēs esam daudz mēģinājuši, mēs zinām tās dejas, un vienkārši ar prieku nākam un padejojam, un satiekam savus draugus."

Kolektīva vadītāja Lūcija Sniķere festivālā šoreiz iecerējusi lauzt stereotipus par līnijdejām, tāpēc kolektīvs uzstāsies latviešu mūzikas pavadībā. "Mums gribas popularizēt latviešu mūziku, un to, ka līnijdejas var būt tik dažādas. Tur var būt mūzika ča-ča stilā, tango un valša stilā. Šī deja ir tik daudzveidīga, un nevajag to uztvert tik vienkārši – stampāt kājas. Tad, kad mums ir bijuši sadanči un kāds no malas grib piedejot, viņš domā, ka tas ir tik vienkārši – pastaigāt pa labi, pa kreisi, uz priekšu un atpakaļ. Un tikai tad, kad paši ir izmēģinājuši viņi saprot, ka tie soļi nav tikai līnijsoļi un stampāšana. Viss ir daudz sarežģītāk," skaidro kolektīva vadītāja.

Festivālā būšot arī paraugdemonstrējumi, kas parādīs kā gadsimtu laikā mainījušās līnijdejas. Sniķere atklāj: "Mums būs arī kāda kundze, kura tikai ar šo gadu vairs nevada kolektīvu, bet viņa tradicionāli ierodas uz visiem mūsu svētkiem. Viņai šogad būs 91 gads, un viņa var izdejot desmit dejas pēc kārtas nepiekūstot."

Līnijdeju festivālā "Dāliju liesmās"piedalīsies 30 līnijdeju kolektīvi un divdesmit četri to vadītāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti