VIP teātra pavasaris - sešas nedēļas aktieri sacentīsies savā starpā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Traks laiks, lūk, mums gribot negribot nākas izdzīvot Holivudas grāvēja cienīgu scenāriju, tieši proporcionālu mūsu Latvijas izmēriem, apdzīvotībai un iedzīvotāju mentālajām iezīmēm. Tauta, kas mīl teātri un kultūru, pēkšņi ir spiesta palikt mājās - kultūras iestādes slēgtas, atliek radio un TV. Šajos apstākļos Latvijas Televīzijas projekts erudīcijas spēle "Veiksme. Intuīcija. Prāts" (VIP) un tās vadītājs Uģis Joksts pie sevis aicina astoņu Latvijas teātru kolektīvus, Latvijas Teātra darbinieku savienība piepalīdz, un VIP teātra pavasaris starptautiskās Teātra dienas nedēļas pirmajā dienā (23. martā) uzsāks savu ceļu pie skatītājiem! Visas spēles ierakstītas pirms #paliecmājās uzsaukuma. 

Astoņi teātru kolektīvi: Nacionālais teātris, Latvijas Leļļu teātris, Daugavpils un Liepājas teātris, šo četru kolektīvu sacensību redzēsiet 23., 30. martā un 6. aprīlī. Dailes teātra, "Kvadrifrona", "Dirty Deal teatro" un Jaunā Rīgas teātra erudīti uz Uģa Joksta jautājumiem atbildēs 13., 20. un 27. aprīlī.

Teātris, skatuve un, protams, aizskatuve vienmēr ir likusies ļoti mīklaina un vilinoša pasaule, tāpēc VIP erudīcijas saturā šoreiz vairāk kā citkārt ar šo skaisto un ārējie trauslo sfēru saistītu jautājumu. Tomēr mūsu satura veidotāji lika aktieriem, režisoriem un dramaturgiem padomāt un rast atbildes arī uz jautājumiem par ģeogrāfiju, sportu, protams, literatūru un politiskiem notikumiem.

Spēles vadītājs Uģis Joksts atzinās, ka ir samulsis, jo jābūt uz vienas “skatuves’’ ar tik populārām personībām un savā ziņā jākļūst režisoram, vadot spēles gaitu un sarunu ar skatuves māksliniekiem par tik dažādām tēmām. Tomēr Uģim palīdzēja viņa paša skatuves pieredze, jau vairākus gadus darbojoties Ādažu amatieru teātrī ''Kontakts’’, viņš labi orientējās pieminēto autoru, lomu un aktieru uzskaitījumā, kas izgaismojās jautājumu saturā.

Dailes teātra komandu vadīja aktieris Artis Robežnieks, viņam līdzās jau reiz šo spēli spēlējušais Pēteris Gaudiņš un dramaturģe Justīne Kļava, kura veidojusi dramaturģisko materiālu izrādēm “Visas viņas grāmatas”, “Planēta Nr. 85”, “Jubileja ‘98” u.c., par tekstu izrādei “Dvēseļu utenis” saņēmusi AKKA/LAA Autortiesību bezgalības balvu. Kapteinis Artis ieņēma profesora lomu, uz deguna noslidinājis brilles, sniedza kopīgi pieņemtās atbildes ļoti pārliecinoši, pat svinīgi, viņa piezīmes-joki mēdza būt ļoti trāpīgi un liecināja par cilvēku ar fantastiku humora izjūtu.

Pētera Gaudiņa balss noteikti liks kust to skatītāju sirdīm, kas iecienījušas viņa lasītos dialogus televīziju romantiskajos kino.

Arī tas spēlē VIP ir nepiedzīvots, kā šī komanda centās teikt priekšā krietni jaunākajiem pretiniekiem, kad tie nespēja atrast vecākās paaudzes aktieru vārdus un uzvārdus.

Mūs visus ierakstā klātesošos ļoti pārsteidza Latvijas Leļļu teātra komanda. Kapteinis Rihards Zelezņevs jauns aktieris gudrs, harismātisks, ar labu balsi un vienmēr smaidošām, siltām acīm. Viņa komandu papildināja lieliskas Leļļu teātra aktrises, kas piedalās arī citu teātru projektos - Elīna Bojarkina un Dace Vītola. Dace glāba kolēģus, kad fotojautājumā nācās atpazīt kādu 80.-90. gadu sportistu.

Daugavpils teātris uz VIP spēli bija deliģējis trīs aktrises, bet Liepājas teātris trīs džentlmeņus. Ar pirmo jautājumu par kādu Liepājas teātra izrādi Kristīne Veinšteina, Zanda Mankopa un Kristīna Zaharova pierādīja, ka meitenēm piemīt latgaliskais cīņasspars, un prātīga erudīta cienīgs bija komandas domu gājiens, lai no kāda poļu autora minētas lugas nosaukuma izlobītu, ka šis autors ir Jānis Pāvils II. Liepājnieki savai spēlei bija uzlikuši augstu latiņu, kapteinis Mārtiņš Kalita kā aizrautīgs basketbolists vienmēr pats gribēja ’’bumbu iemest grozā’’, nepadoties un visiem spēkiem - ar zināšanām, labu aktierspēli vai vieglu mānīšanos, bet tikt pie pareizās atbildes. Viņa kolēģis Gatis Maliks visādi centās palīdzēt, bet aktieris Edgars Pujāts ieņēma ‘”intuīcijas ’’ pozīciju un runāja tikai tad, kad runāja intuīcija un tas ‘’strādāja”…

Arī Nacionālā teātra komandā bija dalībniece, kas VIP ir spēlējusi - literārās daļas vadītāja Ieva Struka, taču Ieva atzina, ka tas nebūt nenozīmē, ka šajā ierakstā jutās drošāk. Teātra komandu vadīja pats direktors un aktieris Jānis Vimba, bet par trešo pieaicināts Valters Sīlis - viens no vadošajiem savas paaudzes režisoriem,  profesionālis, kura viedoklī ieklausās, zinot, ka tas būs godīgs un korekts. Brīnišķīgs bija jautājums, kurā jānosauc nedēļas diena, kurā sākas “Skroderdienu Silmačos" darbība. Visi saskatījās un sāka citēt Blaumani - izrādes tekstu!

Varbūt mazāk zināmi, bet droši savu vietu iekarojuši ir divi nevalstiskie teātru kolektīvi "Kvadrifrons" un "Dirty Deal teatro". Pirmais uz VIP bija deleģējis aktierus, režisorus Reini Boteru, Āri Matesoviču un Klāvu Melli - jaunieši ieskrējās un meistarīgi tika galā ar jautājumiem par mūslaiku varoņiem, notikumiem, labi secināja un jokoja, un arī no spēles vadītāja saņēma konkrētu uzdevumu, kā aizmirst vai labot neatbildēta jautājuma neveiklo mirkli.

Garāka diskusija raisījās spēlē, kur "Dirty Deal teatro" komandas trīs dramaturgi Linda Rudene, Matīss Gricmanis un Anete Konste izteicās, kas vajadzīgs skatītājiem un vai izrādes laikā skatītājs var mainīties - aiziet  no tās labāks! Visi trīs jaunie dramaturgi sadarbojas ar "Dirty Deal teatro", kas ir profesionāls teātris, kurā satiekas gan pieredzējušie, gan jaunie režisori, dramaturgi, aktieri, horeogrāfi un citi skatuves mākslinieki, lai skatītājiem piedāvātu laikmetīgu teātra pieredzi.

Jaunā Rīgas teātra komandu vadīja kapteinis, talantīgais pārvērtību meistars Kaspars Znotiņš, ar Monas Lizas mierpilno attieksmi - maigumu, vērīgumu, mieru komandā sievišķo daļu aizpildīja Sandra Krastiņa, bet Šerloka Holmsa cienīgu dedukcijas pieeju ikvienam jautājumam, arī stāstnieka un uzdziedātāja lomu uzņēmās Gundars Āboliņš, par kuru kolēģi saka, viņa šarms pat starptautiskus konfliktus varētu neitralizēt. Komandas sadarbība bija pārsteidzoša, kā uz skatuves - precīza un baudāma. Jums jāredz un jādzird, kā komanda izsecināja, kam piedēvējams jautājumā minēts citāts par teātri: Alvim Hermanim vai Eduardam Smiļģim, un kas patiesībā ir teātrī, kad tajā ielido tauriņš…

Kādas spēles pašā izskaņā bija jautājums, kurā jānosauc profesija, bez kuras teātrī neiztikt, šīs profesijas apzīmējums ir aizgūts no franču valodas vārda, ko Francijā lieto arī ar nozīmi ‘’tiesu izpildītājs”. Spēles dalībnieki apsprieda vairākas profesijas, līdz nonāca līdz pareizajai atbildei. Kas ir šī profesija?

#VIPteātru pavasaris uzdevums skatītājiem savā "Twitter" kontā adresējiet ziņu @LTV1VIP rakstiet  #VIPteātrapavasaris un profesijas nosaukumu. Kāds no skatītājiem saņems "Zvaigzne ABC" grāmatu.

Nākamās sešas pirmdienas #VIPteātrapavasaris!

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti