Viļņveidīgi. Atskats uz festivālu «Positivus’19»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

26. un 27. jūlijā Salacgrīvas pludmalē 13. reizi norisinājās “Positivus” festivāls, priecējot apmeklētājus ar daudzveidīgu muzikālo programmu. Kas bija festivāla spilgtākie muzikālie mirkļi, vai festivāls piedzīvo krīzi – par  vairāk to šajā apskatā.

Ir tik daudz dažādu iemeslu, kāpēc cilvēki apmeklē mūzikas festivālu, un ne vienmēr tie ir arī saistīti ar pašu mūziku. Tā, piemēram, vairākus gadus pēc kārtas “Positivus” festivāls cilvēkus ir fascinējis ar to, ka festivālā ir sastopami it visi – gan sabiedrībā zināmas personas, gan pamatskolas klasesbiedri, un tajā pašā  laikā daļai “Positivus” publikas šī popularitāte raisīja lielu pretestību, jo cilvēku pūlī bija grūtāk klausīties mūziku un pusdienu rindas izstāvēt.

Mūsdienu dinamiskajā laikmetā mūzikas tendences mainās ik pa mēnešiem, līdzi aizraujot arī klausītāju, nemaz nedodot laiku izpildītāja vārdam nogulsnēties atmiņā vai vismaz mūzikas pleilistē.

Un tad sanāk, ka festivālā vairs nepazīsti ne cilvēkus, ne mūziku. Tas, protams, joks uz mūsu laikmeta ātruma rēķina, bet skaidrs ir viens - aktuālākais jautājums šīgada “Positivus” festivāla kontekstā  - vai festivāls nebija pustukšs? Nē, apmeklējums bija visnotaļ solīds. “Positivus” festivālu esot apmeklējuši vairāk nekā 15 000 cilvēku.

Pustukšuma sajūta festivālu piemeklēja vien dienas karstākajās stundās, kad uz deju laukuma pie festivāla skatuvēm pavisam burtiski varēja izcepties kādu 40 grādu temperatūrā.

Skatītāji bija sasēdušies koku ēnā, acīmredzami novelkot robežu tuksneša svelmei.

Skatuves izmēra jautājums

Vislabākās ballītes ļoti bieži notiek tieši uz mazajām skatuvēm, lielā skatuve ir tāds simbolisks ieguvums. Un piektdienas vakars atnesa patīkamu pārsteigumu reperim ansim. Tā kā bija aizkavējusies mākslinieka Elderbrook lidmašīna, reperim tika piedāvāts uzstāties un festivāla galvenās skatuves.

Neslēpjot savu saviļņojumu, reperis pārliecinoši iekustināja lielo skatuvi ar urbāniem bītiem un dzeju, savu prieku dalot arī ar kolēģiem – izpildot kompozīcijas kopā ar  reperi Edavārdi, Kristīni Pāži un grupu “KautKaili”.

 Šī skatuves rotācija ir tikai likumsakarīga un ļoti pelnīta - simboliski iezīmējot karjeras izaugsmi un pārmaiņas pašmāju mūzikā. Atskatoties vēsturē – vēl 2013. gadā reps un hiphops bija izteikti andergrounds, kuru nespēlēja radio, (šim faktam ansis ir arī veltījis kompozīciju “Radio”, ko izpildīja arī Salacgrīvā), tagad ansis ir viens no vispieprasītākajiem māksliniekiem Latvijas populārajā mūzikā, joprojām saglabājot savu asumu un vērību uz sociālām norisēm.

Arī pazīstamā igauņu grupa “Ewert and The Two Dragons” ir izaugusi no festivāla mazās uz lielo skatuvi un šogad ''Positivus'' uzstājās jau piekto reizi, šoreiz uz vidējās - Lāčplēša skatuves.

“Kas iet augšā, tam jāiet arī lejā. Mēs esam pakāpušies solīti zemāk, lai mums būtu labākas gaismas,” smaidot saka Everts Sundja.

“Un arī klausītājiem būs patīkamāka klausīšanās – vairs nebūs tik karsti,” viņu papildina Erki Pernoja.  

Mūziķi labi atceras savu debiju uz “Positivus” “I Love You” skatuves, pēc kuras sekoja ballītes līdz rītam dīdžeja Toma Grēviņa spēlētas mūzikas vadībā, dejojot robotu kostīmos.

Rokmūzikas enerģijas lādiņš

Jau ilgu laiku tiek mēļots, ka rokmūzika ir mirusi, bet šajā “Positivus” festivālā varēja piedzīvot pretējo. Sestdienas galveno mākslinieku godā bija britu roka duets “Royal Blood”.

Rokmūzikas ABC duets jaunas izmaiņas nav ieviesis, ja vien neskaita to, ka “Royal Blood” mūziku izpilda instrumentu komplektācijā basa ģitāra, aprīkota ar efektu pedāļiem, un bungas.

Pārvaldot rokmūzikas kanonus, grupa tos lieki nesarežģī – paņem svarīgāko un uz kopējā grupu fona izceļas ar  spēju radīt hipnotisku grūvu, kas vienlīdz labi iekustina klausītājus kā ierakstā, tā arī koncertā.

“Positivus” festivālā “Royal Blood”  bija viens no visjaudīgākajiem un mežonīgākajiem priekšnesumiem.

Skatuves priekšā klausītāji joņoja apļos (mošpitos), saceldami pamatīgu putekļu mākoni, kas, protams, ļoti labi piestāvēja rokmūzikas estētikai. Pēc “Royal Blood” noklausīšanās pārņēma spēka sajūta, ka 5 kilometru skrējiens būtu tīrais nieks!

Mūsdienīgi rokmūziku interpretēja “Husky Loops” – bungas, basu un ģitāru bagātinot ar elektroniskām cilpām, gan uz vietas tapušām, gan iepriekš ierakstītām, un vienas dziesmas ietvaros izmantojot dažādus balss filtrus.

Tas viss kopā ar mūziķu enerģisko atdevi radīja ļoti eklektisku performanci. Koncertversijā “Husky Loops”  ir daudz enerģētiskāki un “smagāki” par saviem radio singliem.

Grupas debijas albums nāks klajā 16. augustā un tur, cerams, varēs dzirdēt arī grupas roķīgumu. Rokmūzikas daudzveidīgās izpausmes pārvalda arī pašmāju grupa “The Bad Tones”, kas savā mūzikā prasmīgi izmanto blūzroka, progresīvās roka, “indie” roka elementus, kā arī izceļas kā meistarīgi instrumentālisti. Tā arī fanka grupas “Very Cool People” grūvs patiesībā ir daudz tuvāks rokmūzikai – precīzs, ass un dumpiniecisks.

Daudzveidīgā deju mūzikas daba

Tropiskās vasaras naktis festivālnieki izdejoja Rīgas klubos iecienītu dīdžeju vadībā ''Teritorija X'' skatuvē, bet bija arī dzīvā deju mūzika –  piektdien dejotājus aizrāva grandiozais “Disclosure”  dīdžejsets. Piektdienas naktī ar savu daudzveidīgo skaņu krāsu paleti iepazīstināja arī multiinstrumentālists Rick Feds – futūristiski un tehniski virtuozi. Sestdienas vakara ballītes dvēsele nešaubīgi bija ukraiņu zvaigzne Ivans Dorns. Viņa mūzikai ir daudzveidīgas nokrāsas – ieskanas džeza harmoniju elegance, hiphopa tiešums, popmūzikas melodiskums, saplūstot vienā veselā, ļoti dejojamā priekšnesumā.

Savukārt festivāla noslēgumā uzstājās elektroniskās mūzikas veterāni “Underworld”, nospēlējot reiva ballīti, kas savā ziņā bija tāds ceļojums elektroniskās mūzikas attīstībā, ko mūziķi ir piedzīvojuši paši uz savas ādas. Lai arī deju mūziku ierasti saistām ar jauniešiem, kad jaunības maksimālisms ir pierimis, atnāk domas skaidrība, kas ļauj radīt nepārtrauktu uzlādētu priekšnesumu.

Kas būs nākamgad?

Noslēgumā gribas sacīt, ka sajūtu ziņā šis “Positivus” festivāls atsauca atmiņā festivāla pirmos gadus, kad kopā pulcējās mūzikas cienītāji, lai priecātos par jau zināmajiem un atklātu jaunus mūziķus un grupas.

Protams, jāņem vērā, ka veidot mūzikas gardēžiem paredzētu programmu sanāk ļoti dārgi, tāpēc būs jāmeklē kompromiss arī ar lielām klausītāju masām aktuālo.

Drīz vien arī tie mūziķi un grupas, ar kurām mūsu klausītājiem saistās nostalģiskas atmiņas un kuras joprojām spēj sniegt kvalitatīvu priekšnesumu, būs nospēlējušas “Positivus” festivālā. 

Atskatoties vēsturē, festivālu tradīcija mums lielā mērā saistās tieši ar rokmūziku, varbūt šī tradīcija ir jāturpina?

No savas puses vēlētos vairāk uzzināt par Baltijas valstīs aktuālo mūziku. Šogad programmā bija tikai pa vienai grupai no Lietuvas un Igaunijas – agrāk to bija vairāk. Iespējams, programmu var papildināt ar kādām sportiska veida aktivitātēm, šādi paplašinot mērķauditoriju, bet tā arī ir tikai tāda doma. Skaidrs, cilvēki gaida pārsteigumu, un, iespējams, tam nemaz nav jābūt klausāmam, bet vizuālam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti