Viens pats mājās Ziemassvētkos. Idejas introvertiem, vientuļniekiem un pašizolētajiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Skaistākie un gaišākie svētki drīz būs klāt. Skatlogi pilni ar krāšņām dāvanām un izrotātām eglītēm. Visur apkārt tiek skandēti saukļi: atrodi laiku mīļajiem, laiks sagādāt mīļajiem dāvanas, laiks apciemot radiniekus utt. Bet ko darīt, ja radi dzīvo tālu vai pandēmijas dēļ netiksieties visi, kā ierasts, pie lielā svētku galda, un svētkos būsi viens? Vai tad pēkšņi vairs Ziemassvētkiem nekvalificējies? Vai vienkārši izsvītrosi trīs sarkanos datumus no kalendāra un gaidīsi jaunā gada atnākšanu? Es tomēr ieteiktu neatmest visam ar roku, jo svētkus izvēlamies uzburt paši, un ir daudz iespēju, kā padarīt Ziemassvētkus brīnumainus, arī esot vienatnē. Tālāk sekos daži ieteikumi, kā "uzcept" svētkus vienam.

Izrotā māju

Atrodi vecos eglīšu rotājumus, lampiņu virtenes un visu citu, kas liek sajusties īpaši. Un nav svarīgi, vai dzīvo privātmājā vai dzīvoklī, rotājies uz nebēdu – būs prieks gan tev, gan kaimiņiem! Interesantus un foršus rotājumus par demokrātiskām cenām var atrast, piemēram, labdarības veikalos. Tas radīs svētku noskaņu gan tev, gan citiem.

Vai tev patīk saņemt apsveikumus pa pastu?

Kad pēdējo reizi tu saņēmi kādu vēstuli no kāda? Varbūt ir laiks atjaunot šo tradīciju, nosūtot apsveikumu kartītes? Nopērc vai uztaisi pats apsveikumu kartītes un nosūti tās saviem kaimiņiem, radiem un draugiem gan Latvijā, gan plašajā pasaulē. Kartīšu rakstīšana, zīmēšana, līmēšana var būt kā meditatīvs process, kas palīdz sakārtot domas, bet galvenais – tu būsi iepriecinājis sev tuvus cilvēkus. Tikai atceries, ka pasts ir pārslogots svētku laikā, un sūtījumu piegāde var aizņemt ilgāku laiku.

Decembris ir dāvanu laiks

Reklāmas par labāko dāvanu mammai, draudzenei un opītim vīd uz katra stūra. Es saprotu, ka svētki vienatnē var būt mazliet skumji, bet atceries, ka Latvijā ir daudz senioru, kas svētkus pavada aprūpes centros bez iespējas svinēt kopā ar saviem mīļajiem, nemaz nerunājot par lielu svētku galdu un dāvanu atpakošanu. Kāda mīļa vēstulīte, kartīte, silts zeķu pāris vai kāds kārums viņus ļoti iepriecinātu, un tas taču nav tik sarežģīti. Tikai izvēlies kādu no piedāvātajām opcijām vietnē "Eņģeļa pasts", kas rīko šo paciņu nodošanu, un pārsteidz kādu senioru ar paša sarūpētu, sirsnīgu dāvanu. Tev tie varbūt ir 10 eiro, bet kādam tas būs mēneša notikums!

Sarkanie datumi kalendārā tuvojas

Kolēģi novēl priecīgus svētkus, garastāvoklis kļūst drūmāks, jo zini, ka būsi pavisam viens. Lai atmodinātu laimes hormonus, iesaku uzlikt skaistas Ziemassvētku dziesmas uz labākajām tumbām mājās un uzcept piparkūkas – būs gan smaržīga māja, gan nodarbināts prāts, gan cienasts, ar ko pacienāt sevi un kaimiņus. Šo rituālu vari atkārtot, cik vien bieži vēlies.

Gaisma un eglītes pilsētā

Ja nevēlies sēdēt mājās, iesaku pastaigāt apkārt un sameklēt skaistākos rotājumus un greznākās eglītes. Ja esi Rīgā, noteikti iesaku sameklēt visus skaistos un aizraujošos gaismas objektus, kas izkaisīti pa visu pilsētu. Ar atrastajiem objektiem uztaisi pašbildes un būs tev interesants virtuāls apsveikums, ko nosūtīt citiem.

Pasta vai suši videozvanā

Lai puse dienas nebūtu jāpavada virtuvē, svētku maltīti ar piegādi vari pasūtīt kādā iemīļotā kafejnīcā. Ja pie svētku galda tomēr vēlies kādu sarunu biedru, atceries, ka digitālās tehnoloģijas mums sniedz daudz iespēju un pāris klikšķu attālumā ir tava mamma, draudzene, omīte un brālēns ar ģimeni. Parādi viņiem videozvanā, kādi ir tavi pīrāgi, pasta vai suši. Būs gan smieklīgi, gan jautri! 

Tev nav nekas jāsvin, ja to nevēlies

Vēsie ziemas vakari ir ideāli, lai dzertu gardu kakao, saritinātos pledā un noskatītos savu mīļāko filmu izlasi vai mīļākā seriāla jauno sezonu. Mani Ziemassvētku favorīti ir "Love actually", pirmās trīs "Home alone" daļas, "Klaus" un seriāls "Home for Christmas". Ja esi spēļu fans un mājās ir "Nintendo Switch" spēle "Animal Crossing", tad tā varētu būt lieliska vieta, kur pavadīt svētku vakaru ar saviem "salas biedriem", apmainoties ar dāvanām un dziedot kopā dziesmas.

Iegremdēšanās citā pasaulē var sniegt tieši to sirsnīgumu un mīļumu, kā pietrūkst realitātē.

Došanas laiks

Kaut Ziemassvētki ierasti ir dāvanu saņemšanas laiks, atceries, ka tas ir arī došanas laiks. Tu vari palīdzēt izvest pastaigā patversmes suņus, pieturēt smagās durvis kaimiņam, atnest iepirkumus no veikala senioram, kas pats to nespēj. Iespēja kādam palīdzēt ir uz katra stūra, un šis ir tas laiks, kad prieks par paveikto dubultojas.

Tā vietā, lai bēdātos par svētkiem vienatnē, tu vari veidot jaunus ieradumus, kas palīdzēs citiem un liks tev justies noderīgam, jo labais vairo labo.

Novēlu būt gaišiem visu gadu un saskatīt ik niekā pa mazam brīnumam! Tieši tas man ir palīdzējis pārdzīvot svētkus vienatnē bez ģimenes.

Ziemassvētku ceļvedis

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti