Pasaules panorāma

"Brexit" atjauno ebreju saikni ar Vāciju

Pasaules panorāma

Ieskats 13. februāra "Pasaules panorāma" tematos

Vai Vikipēdija ir uzticams informācijas avots?

Viens no ietekmīgākajiem cilvēkiem internetā - Vikipēdijas rakstu autors Stīvens Pruits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vikipēdijas rakstu autors no Sanantonio, ASV, Stīvens Pruits veicis gandrīz 3 miljonus labojumus Vikipēdijā angļu valodā un sarakstījis 35 000 oriģinālus rakstus. Tā viņš ieguvis ne tikai kopienas atzinību, bet arī ietekmīga cilvēka statusu internetā.

Ap 18% no Pruita rakstiem ir par sievietēm. "Tā vienmēr bija mana interešu joma. Es vienmēr esmu interesējies par sievietēm māksliniecēm, sievietēm komponistēm un domāju, tas ir tāpēc, ka es vienmēr esmu interesējies par lietām, kas ir mazāk pazīstamas," skaidrojis autors.

2017. gadā Pruita darbam pievērsa uzmanību žurnāls "Time", kas viņu ievietoja savā ikgadējā sarakstā - "25 ietekmīgākie cilvēki internetā" līdzās "Harija Potera" autorei Dž. K. Roulingai, prezidentam Donaldam Trampam un realitātes šova zvaigznei Kimai Kardašjanai.

Zināšanas Pruits smeļas grāmatās, akadēmiskos žurnālos un citos avotos. Vairāk nekā trīs stundas dienā viņš pavada pētot, rediģējot un rakstot informāciju Vikipēdijā. Par to viņš nesaņem ne centa. Šādam brīvprātīgajam darbam viņš veltījis 13 gadus.

"Ideja darīt to par brīvu mani fascinē. Mana māte piedzima Padomju Savienībā. Tāpēc es esmu ļoti informēts par to, ko var nozīmēt brīvi iegūt zināšanas un informāciju," uzsvēris Pruits.

Tiešsaistes enciklopēdija "Wikipedia" ir viena no nozīmīgākajām mūsdienu interneta vietnēm. Miljoniem cilvēku to izmanto kā uzticamas, patiesas un objektīvas informācijas avotu.

Rakstus Vikipēdijai veido brīvprātīgie no visas pasaules. Pašlaik tā pieejama vairāk nekā 277 valodās. Tajā ir vairāk nekā 30 miljonu rakstu.

Eksperti gan iesaka pārbaudīt Vikipēdijā iegūto informāciju citos avotos, jo rakstus ievietot un labot var jebkurš.

"Akadēmiskajā vidē ir skaidra nostāja, ka Vikipēdija, protams, nav kvalitatīvs informācijas avots, tādēļ ka mēs tik tiešām bieži vien nezinām, kas ir rakstījis šos rakstus. Tad, ja gribam uzzināt kādu informāciju, tad mēs mēģinām arī saprast, kas mums to informāciju sniedz. Un tad, ja mums droši zināms, ka cilvēks, kurš informāciju sniedz, ir pietiekami zinošs attiecīgajā jautājumā, tad mēs spējam ticēt vairāk, nekā tad, ja mēs to informāciju saņemam no cilvēka, kurš ir absolūti nezinošs un varbūt tikai nejauši dzirdējis," skaidroja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas un bibliotēku studiju nodaļas asociētā profesore Baiba Holma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti