Vasara Daugavpilī: baltkrievu Kupala, ukraiņu izšuvumi un krievu pasakas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas Daugavpils baltkrievu, ukraiņu un krievu kultūras centri sāks īstenot savas vasaras programmas – ņemot vērā tos ierobežojumus, kuri pagaidām vēl ir spēkā, Rus.lsm.lv pastāstīja šo centru vadītājas.

“Baltkrievu Kupalas svētkiem veltītais koncerts notiks internetā, drīz mēs to ierakstīsim un paziņosim, kādās platformās varēs redzēt mūsu radošo kolektīvu uzstāšanos. “Dzīvā” Kupala mums arī būs – brauksim uz festivālu Klaipēdā, kur jau vairāk nekā divdesmit gadu tiekas baltkrievu biedrības no visām trim Baltijas valstīm.

Svētki notiek dabā, pie ūdens, viss iznāk ļoti sirsnīgi – ar dziesmām, vainagu pīšanu un to mešanu ūdenī.

Nekādi vasaras atvaļinājumi mums šogad nav ieplānoti, priekšā ir daudz mēģinājumu, lai sāktu rudeni ar baltkrievu kultūras dienām un Kirmašu,” atklāja Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska. 

“Pirmo reizi pie Krievu kultūras centra no 6. jūlija darbosies dienas nometne astoņus līdz vienpadsmit gadus veciem bērniem “Pasaku sēta”. Domes Jaunatnes nodaļā ceļazīmes uz to tika izķertas vienā mirklī.

Mēs centīsimies iepazīstināt bērnus ar krievu kultūru ar dziesmu, deju un pasaku starpniecību.

Izmantosim mūsdienīgus paņēmienus – zibakcijas, videoapsveikumus un citus. Piemēram, 8. jūlijā tiek atzīmēta pareizticīgo svēto Pētera un Fevronijas diena, viņi ir laulības aizbildņi, Krievijā tā ir Ģimenes, mīlestības un uzticības diena. Lai bērni zina arī to, ne tikai Svētā Valentīna dienu, lai apsveic vecākus. Mums iecerētas interesantas krievu dziesmu un deju meistarklases, gribam iestudēt pasaku, meklējam profesionālu aktieri, lai viņš mums palīdzētu,” pastāstīja Krievu nama direktores vietniece Irina Boļšakova.

“Mums ir gatava muzikālā programma, kas veltīta ukraiņu rušņikiem (izšūtajiem dvieļiem) un višivankām (izšūtajiem tautas tērpiem).

To papildinās neliela izstāde, tajā būs ļoti seni rušņiki – no 1875. gada.

Tagad atlicis vienoties ar Latviešu kultūras centru, lai to visu parādītu šī centra nelielajā muzikālajā kafejnīcā (“Akordeonistu krodziņš” tika atklāts pagājušā gada oktobrī projekta “Daugavpils un Vitebska: kultūras sadarbība un attīstība” ietvaros – L.V.) Domāju, ka izdarīsim to jau jūnijā,” par plāniem pavēstīja ukraiņu kultūras centra “Mrija” vadītāja Nadežda Stahovska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti