Vai zini?

Vai zini, ka 1812. gada Krievijas-Francijas karā no Rundāles bija paredzēts sagraut Rīgu?

Vai zini?

Vai zini, kas ir "Grievaltas dziesmu lizda"?

Vai zini, ka pirmās stikla bumbas kā eglītes rotājumi radās sliktas ābolu ražas dēļ?

Vai zini leģendu, kā pirmās eglīšu stikla bumbas radās sliktas ābolu ražas dēļ?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kopš pirmās eglītes rotāšanas pagājuši jau četri gadu simteņi. Pirmie rotājumi bija saistīti ar reliģisku simboliku. Viens no šādiem simboliem bija ābols, kas simbolizēja augli no paradīzes dārza. Eglīte uz Ziemassvētkiem tika rotāta ar sarkaniem āboliem.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Bet kā āboli pārtapa par stikla bumbām? Ir saglabājusies leģenda par to, ka Tīringā, kur atradās daudz mazu stikla pūšamās darbnīcu, 1848. gadā bija ļoti slikta ābolu raža. Visi āboli uz Ziemassvētkiem jau bija apēsti, un stikla pūtēji nolēma, ka izgatavos stikla bumbas, kas aizstās īstos ābolus...

Un tad šie pilsētiņas stikla pūtēji nolēma – ja nav īsto ābolu, var taču no stikla izpūst sarkanas stikla bumbas, kas simbolizē ābolus! 

Un negaidīti visas izgatavotās stikla bumbas tika izpirktas ļoti ātrā laikā, un no šī brīža stikla rotājums kļuva par vienu no raksturīgākajiem eglītes rotājumiem.

Sākotnēji tās bija sarkanā stikla bumbas, bet, pakāpeniski attīstoties stikla liešanas iemaņām, sāka veidot arī dažnedažādas figūras. Būtībā stikla rotājumi lielā mērā sekoja visiem svarīgākajiem notikumiem, kas notika pasaulē vai arī kādas konkrētas valsts dzīvē.

Bijusi pat vesela stikla rotājumu mode. Cilvēki, kas šos rotājumus krāj, veido veselas kolekcijas, kur šīs aktualitātes tiek attēlotas. Pakāpeniski āboli tika papildināti ar dažādiem augļiem, sāka veidot eksotisku augļu rotājumus – zemenes un avenes, kas nebija Ziemassvētku laikā pieejamas. Sāka attīstīties arī kristīgā tēma – katrā egles galā jau no vissenākajiem laikiem bija noteikti jāsprauž Betlēmes zvaigzne ar eņģeli. Pārsvarā tā bija zīmēta, gatavota no papīra, bet tagad, kad attīstījās stikla liešanas tradīcijas, šīs zvaigznes jau sāka veidot stiklā un atkal sāka veidoties kolekcijas ar eņģeļiem, ar Kristus atveidu, ar Dievmātes atveidu un, protams, Svēto Nikolaju.

Savukārt saistībā ar tehnikas attīstību 20. gadsimta sākumā, kad rodas pirmie vilcieni un pirmās automašīnas, šādas figūriņas sāk stiklā liet arī eglīšu rotāšanas vajadzībām.

20. gadsimts ienesa ļoti daudzas korekcijas, un eglīšu mantiņu fabrikas bijušas gandrīz katrā valstī, katrā pilsētā, tai skaitā arī Rīgā. 60. gados cilvēce atklāj kosmosu, un parādās arī kosmonautu figūriņas. Vēl daudzi Latvijā no savas bērnības atcerēsies raķetes – ar tādām figūriņām tika rotātas egles. Stikla figūriņas sekoja līdzi laikmetam!

Mūsdienās Eiropā saglabājies maz šādu fabriku, kur tiek ražoti eglīšu rotājumi, bet joprojām tomēr ir, un Ziemassvētku tirdziņos daudzās Eiropas pilsētās mēs joprojām varam tās iegādāties un veidot savas kolekcijas.

20. gadsimta beigas nāk ar plastmasas uzvaru, un arī šādi rotājumi mums ir ļoti labi pazīstami – ar tiem mēs tikpat labi kā ar stikla mantiņām varam rotāt savas Ziemassvētku eglītes.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti