Vai zini?

Esplanādes aizraujošā vēsture: viduslaikos – kalns, vēlāk izjādes un armijas parādes

Vai zini?

Antibiotikas. Vai zini, kā mazināt antimikrobiālo rezistenci?

Vai zini, kurš bija pasaulē pirmais zināmais burvju mākslinieks?

Vai zini, kurš bijis pasaulē pirmais zināmais burvju mākslinieks?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vai zināt, kurš bijis pirmais burvju mākslinieks pasaulē? Par viņu minēts jau ēģiptiešu senajos papirusos, precīzāk – Vestkāra papirusā, kas uzrakstīts aptuveni 1700 gadu pirms Kristus. Papirusa tulkojumā varam lasīt, ka bijis kāds burvju mākslinieks – ēģiptietis Debī, kuram bijuši 110 gadi, un viņš savus brīnumus rādījis pat faraonam Heopsam...

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Kāds tad bijis viņa triks? Nedaudz nežēlīgs, kaut īstenībā nevienai dzīvai radībai pāri nodarīts netika. Proti, Bedī nogrieza zosij galvu un nolika to vairāku metru attālumā zemē.

Pēc Debī burvju mājiena zoss ar nogriezto galvu piecēlās kājās, aizskrēja līdz savai galvai un apvienojās ar to, atkal kļūstot par veselu un dzīvu zosi. Tici vai netici... Profesionāli burvju mākslinieki mūsdienās zina šī trika noslēpumu, un varat būt droši, ka zosij patiesi nekas slikts izdarīts netika!

Un vai jūs zināt vēl kādu ļoti, ļoti senu triku, kas ir aptuveni 2500 gadu sens, bet tiek rādīts arī mūsdienās? Tas ir triks, kuru rakstnieks Seneka nosauca par Acetabulum. Tika ņemti trīs puķu podiņi, kurus, dažādi pārvietotojot, burvju mākslinieks lika te parādīties, te pazust akmeņiem.

Mūsdienās šo triku zinām kā trauciņu ar bumbiņām vai, vienkāršā valodā sakot – uzpirksteņu triku, kuru dažkārt redzam Centrālās stacijas tuneļos.

Triks bijis ļoti populārs cauri gadu simteņiem. Ir, piemēram, kāda trīssimto gadu glezna Itālijā, kurā rādīts burvju mākslinieks, kurš rāda triku ar trauciņiem un bumbiņām. Arī holandieša Hieronīma Bosa gleznā "Burvju mākslinieks" redzam burvju mākslinieku, kurš rāda trauciņu un bumbiņu triku, bet, ja šajā gleznā ieskatīsimies uzmanīgāk, redzēsim, ka jau tajā laikā šis triks diemžēl saistīts ar kabatu zagļiem – tas bija laikā, kad kabatas pat vēl nebija izgudrotas! Par šo triku zinām arī no piecsimto gadu grāmatas – trauciņu un bumbiņu triks rādīts arī tajā laikā. Un šīs grāmatas nosaukums ir – "Raganu grāmata".

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti