Vai zini?

Vai zini, ka viena no lielākajām tautasdziesmu grupām ir apdziedāšanās dziesmas?

Vai zini?

Vai zini, kāda ir ikonas vizuālā valoda?

Vai zini, kāpēc uz Jāņiem noteikti jāsakopj sava sēta?

Vai zini, kāpēc uz Jāņiem noteikti jāsakopj sava sēta?

Uz Jāņiem senāk bija jāpaspēj ne tikai vainagus sapīt, bet arī iztīrīt sētu, sakopt pakšus. Ja mēs nesatīrīsim savu sētu un paliks kas neizravēts, tad nonāksim ļaužu valodās.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Kāpēc tās ļaužu valodas ir tādas, ka sakopta sēta ir tikums, bet nekopta – netikums? Tā ir mūsu tikumiskā sistēma, kas savas apkārtnes uzkopšanu un dzīves telpas uzturēšanu kārtībā uzskata par tādu lietu, kurai normāli būtu jābūt.

Jāņu laiks ir tas, kad mēs varētu ne tikai izbraukt zaļumos, bet arī mazliet ieiet dziļumā un saprast, ka mums jābūt gataviem tam jaunajam cēlienam, kas nāk, tas prasa arī jaunu kārtību. Un savu gatavību mēs apliecinām, radot šo jauno kārtību – sakārtojot, izravējot, iztīrot un sakopjot.

Vēl ir runa par labbūtību. Ja mēs gribam labi dzīvot, mums jāveido vide ap sevi, lai varam ar to harmonizēties. Šai ziņā svarīgs ir arī estētiskais aspekts un sakrālais aspekts.

Vai zini?

Vairāk

Raksts pirmo reizi LSM.lv publicēts 2022. gada jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti