Vai zini?

Vai zini, ka LNMM ir pirmā speciāli muzeja vajadzībām būvētā celtne Baltijā?

Vai zini?

Vai zini, kā cilvēks viduslaikos uztvēra savu dzīvi?

Vai zini, kāds bija 1584. gadā izdotās grāmatas "Raganu zinību noslēpumi" mērķis?

Vai zini, kāds bija 1584. gadā izdotās grāmatas «Raganu zinību noslēpumi» galvenais mērķis?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ir kāda grāmata, kas īpaši svarīga burvju māksliniekiem – nudien, gandrīz kā ābece vai Bībele. Tās nosaukums ir "The Discoverie of Witchcraft" jeb "Raganu zinību noslēpumi" un tā stāsta par raganu zinībām.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Kāpēc šī grāmata ir tik ļoti svarīga burvju māksliniekiem? Tāpēc, ka šī ir pirmā grāmata pasaulē, kurā drukātā veidā atklāti un ilustrēti burvju triku noslēpumi! Šo grāmatu 1584. gadā izdeva angļu parlamentārietis Redžinalds Skots. Kāpēc gan viņš šo grāmatu izdeva? Pirmkārt jau tāpēc, ka viņš mācēja rakstīt un varēja atļauties šo grāmatu nodrukāt un izdot, bet ne jau tas bija pats galvenais iemesls.

Galvenais iemesls bija glābt burvju māksliniekus no sadedzināšanas, jo tajā laikā jebkurš, kas rādīja kaut ko neizskaidrojamu vai noslēpumainu, tika uzskatīts par burvi vai raganu un steigšus tika sadedzināts uz sārta.

Lielā daļā grāmatas patiešām rakstīts par raganu zinībām, un viena nodaļa jo īpaši atklāj visus noslēpumus, skaidri pasakot, ka

tos, kuri rāda šos brīnumus, lūdzu, nededzināt uz sārta, jo tie nav nekādi burvji vai raganas, bet gan mākslinieki!

Kādi īsti bijuši tā laika burvju mākslinieku rādītie brīnumi? Laikā, kad vislabākā izklaide, kā pavadīt savu brīvo laiku, bija iet uz ciema galveno laukumu un skatīties, kā citus dedzina, protams, nevienu neinteresēja burvju mākslinieku rādītie triki par puķītēm. Tāpēc burvju mākslinieki publikai rādīja nervus kutinošus trikus ar nažiem un īleniem: viņi sev caurdūra degunu un pēcāk tam vēra cauri striķi, viņi grieza sev līdz pusei rokā, ar īlenu dūra mēlē, kā arī uz pusēm grieza mēli ar nazi. Bija arī citi šaušalīgi triki... Tie bija efektīgi, un burvju mākslinieks par savu priekšnesumu saņēma naudiņu.

Otra tēma, par kuru tika rādīti burvju triki, bija ēdiens, kas bija aktuāla tēma – ne visiem tā pietika. Kad skatītāji redzēja, ka burvju mākslinieks tukšos traukos uzbur apelsīnus, mandarīnus un rīsus, viņi sajūsmā aplaudēja.

Burvju mākslinieki uzstājās pilsētas galvenajos laukumos, tuvu tirgus laukumam, un visbiežāk bija tērpušies īsbiksēs līdz celim, ādas zābaciņos un dabiska materiāla kreklā. Pie jostas vienmēr bija maza somiņa, kurā bija priekšmeti mazākiem trikiem jeb tuvplāna trikiem, ar kuriem pārsteigt savus skatītājus. Bet blakus bija koka galdiņš ar vairākām atvilktnēm un noteikti jābūt arī burvju nūjiņai, jo kādi gan brīnumi bez burvju nūjiņas...

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti