Vai Eirovīzijas uzvarētājs jau zināms? Ieskats prognozēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau šovakar, 10. maijā, uz Eirovīzijas skatuves pirmajā pusfinālā uzstāsies mūsējie – grupa "Citi zēni". Kopā 2022. gada konkursā piedalās pārstāvji no 40 valstīm, kādas izredzes ir Latvijai? Vai uzvarētājs jau ir zināms bez konkursa? Ieskatāmies prognozēs par konkursa rezultātiem.

Šķiet, šogad vairāk kā jebkad Eirovīzijas dziesmas skan dažādu tautu valodās. Vērtējot šo tendenci, ja dziesmas melodija nav prātā paliekoša un svešvalodas plūdums muzikāls, tad cilvēkam, kas nezina konkrēto valodu, ātri var palikt garlaicīgi. No otras puses, dzimtā valoda var dod stāstam emocionālo patiesumu. Arī šogad Eirovīzijā netrūkst klišejās balstītas popmūzikas, kā arī dažādu mūzikas stilu sintēzes. Daudz tiek dziedāts par šķiršanos, zaudējumiem, bet arī par pašapzināšanos un sava ceļa iešanu.

Uz kopējā fona mūsu grupa "Citi zēni" dziesma "Eat Your Salad" atšķiras ar savu dzīvesprieku. Reakcijas video vietnē "Youtube" "Wiwibloggs" Eirovīzijas apskatnieku un fanu domas ir dažādas – no vienas puses, tiek slavēts dziesmas pozitīvais, progresīvais vēstījums, no otras puses, "Eat Your Salad" tiek uztverta kā joku dziesma, un tomēr tā ir viegli iegaumējama un dejojama.

Un galu galā, patīk vai ne, grupai ir harisma – to atzīst visi.

Pēc portālā eurovisionworld.com atrodamā bukmeikeru likmju apkopojuma, "Citi zēni"  ierindojas pirmā pusfināla 9. vietā un līdz ar to iegūtu iespēju uzstāties finālā. Diemžēl finālā "Citi zēni" nav prognozēti augstās vietās. Kā pirmā pusfināla uzvarētāji tiek norādīti ukraiņi "Kalush Orchestra", kam seko Grieķijas pārstāve Amanda Georgjadisa Tenfjūra (Amanda Georgiadi Tenfjord) un Norvēģijas maskotais duets "Subwoolfer". Kā otrā pusfināla uzvarētāju trijnieku vietne norāda Zviedriju ar Kornēliju Jākobsu (Cornelia Jakobs), kam seko "Ochman" no Polijas un Igaunijas pārstāvis Stefans.

Fināla līderi

Eirovīzijas finālu vērosim sestdienas, 14. maija, vakarā, un konkursa uzvarētāju noteiks kā skatītāju, tā žūrijas balsojums. Jau pirms konkursa sākuma par starp galvenajiem pretendentiem uz uzvaru ir Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra". Nenoliedzami viņu dziesma "Стефанія" ir spēcīga gan muzikāli, gan vēstījumā – grupas dalībnieks Olehs to sarakstījis kā pateicību mammai Stefanijai. "Kalush Orchestra" ir mūsdienīga pieeja tautas mūzikas mantojumam – prātā paliekošais tautas mūzikas iedvesmotais piedziedājums tiek sajaukts ar enerģisku elektronisku bītu un repa daļām, šādi radot ballītes atmosfēru.

Ukraiņu mūziķu dalībai Eirovīzijā šobrīd, kad Ukraina cīnās par savu neatkarību karā, ir simboliska nozīme.

Dziesma apliecina Ukrainas kultūras un cilvēka spēku, kam skatītāji ar savu balsojumu var paust atbalstu.

Savukārt vietnes wiwibloggs.com žūrija par potenciālo konkursa uzvarētāju sauc Zviedrijas pārstāvi Kornēliju Jākobsu, slavējot dziedātājas balsi, kas klausītāju spēj aizvest emocionālām niansēm bagātā ceļojumā. Eirovīzijas fani atzinīgi vērtē maģisko "Hold Me Closer" atmosfēru. Otro vietu wiwibloggs.com devuši Spānijas pārstāvei Chanel, bet trešo – Nīderlandes māksliniecei S10.

Vietnes eurovisionworld.com apkopotajās prognozēs par uzvarētājiem jākļūst Ukrainas "Kalush Orchestra", otro vietu ieņems mājinieki – itāļu duets "Mahmood & Blanco", savukārt trešā vieta tiek prognozēta Apvienotās Karalistes pārstāvim Semam Raideram (Sam Ryder), kas lielu popularitāti ieguvis lietotnē "TikTok", līdz ar to varētu rēķināties ar skatītāju atbalstu. Augstus rezultātus pēc prognozēm varētu sasniegt arī Zviedrijas, Spānijas, Grieķijas pārstāvji. 

Vērtējot pēc video skatījumiem vietnē "Youtube", būtu jāuzvar Itālijas pārstāvjiem "Mahmood & Blanco" – viņu dziesmas "Brividi" video skatījumu skaits ir 55 miljoni. Klausītāji komentāros priecājas par to, kā mūziķi spēj ar šķietamu naivumu un vienkāršību izstāstīt emocionāli sarežģītus pārdzīvojumus, līdz sirds dziļumiem aizkustinot.

Lai arī kādas būtu prognozes, jāatgādina 2021. gada Eirovīzijas fināls, kad "Måneskin" uzvarēja pēdējā brīdī ar lielu skatītāju balsojuma pārsvaru –

Eirovīzijas skatīšanās ir interesanta tieši šādas neprognozējamas intrigas dēļ. Tādēļ novēlu azartisku skatīšanos!

Eirovīzija 2022 – dalībnieku dziesmas

Vairāk

KONTEKSTS:

2022. gadā Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Itālijā, Turīnā. Latviju konkursā pārstāvēs grupa "Citi zēni" ar dziesmu "Eat Your Salad".

Latvijas dziesma izskanēs pirmajā pusfinālā 10. maijā. Tajā piedalīsies arī Albānija, Šveice, Slovēnija, Bulgārija, Moldova, Ukraina, Lietuva, Nīderlande, Norvēģija, Portugāle, Dānija, Armēnija, Austrija, Horvātija, Islande un Grieķija. Pirmajā pusfinālā balsos arī divas no "Lielā piecinieka" valstīm – Itālija un Francija.

Otrajā pusfinālā, kas notiks 12. maijā, sacentīsies Austrālijas, Azerbaidžānas, Kipras, Somijas, Gruzijas, Izraēlas, Maltas, Sanmarīno, Serbijas, Beļģijas, Čehijas, Igaunijas, Īrijas, Melnkalnes, Ziemeļmaķedonijas, Polijas, Rumānijas un Zviedrijas pārstāvji, bet balsos – arī "Lielā piecinieka" valstis Vācija, Spānija un Apvienotā Karaliste.

Eirovīzijas fināls notiks 14. maijā.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, Eirovīzijas organizatori lieguši Krievijai piedalīties šī gada konkursā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti