Dienas ziņas

Ziemassvētku darbnīca Saeimā

Dienas ziņas

Surdo tulkojums. Dienas ziņas

Pašvaldībās atšķirīga nostāja par uguņošanu Vecgada vakarā

Uguņošana, lāzeršovi un krāšņas balles – kā Latvijas lielākās pilsētas sagaidīs Jauno gadu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lielākajās Latvijas pilsētās paredzētas grandiozas gadumijas svinības ar dažādiem koncertiem, svētku ballītēm un gaismu izrādēm. Svinībām piesaistīti iluzionisti, humoristi un aktieri. Rīgā gaismas šovā izmantos pirotehnikas elementus, bet Ventspilī, Ogrē un Rēzeknē plānota uguņošana.

ĪSUMĀ:

Pašvaldībām atšķirīga attieksme pret uguņošanu gadumijā
00:00 / 03:37
Lejuplādēt

Rīga

Vecgada vakarā laukumā pie Rīgas Kongresu nama uzstāsies humorroka grupa "Pirmais kurss", reperis ansis ar pavadošajiem mūziķiem, grupa "Carnival Youth", kā arī repa apvienība "Kreisais krasts". Savukārt teritorijā starp Rātslaukumu un Strēlnieku laukumu plašākai auditorijai muzicēs rokgrupa "Dzelzs vilks", Ralfs Eilands ar pavadošajiem mūziķiem, bungu un dūdu grupa "Auļi", kā arī alternatīvā roka grupa "Sudden Lights".

Abās norises vietās gadumijā ir paredzēts arī neliels gaismas šovs ar pirotehnikas elementiem.

Tāpat rīdziniekiem un pilsētas viesiem gadumijā – līdz pulksten 02.00 – būs pieejams svētku dāvanu un gardumu tirdziņš Doma laukumā (ar kultūras programmu) un Esplanādes parkā (ar muzikālo noformējumu, panorāmas ratu un "Trušu karalisti"). Būs iespēja arī izstaigāt "Ziemassvētku gaismas taku", aplūkojot mirdzošus gaismas objektus, kur tos papildinās pazīstamas melodijas.

Liepāja

Gadu mijas pasākums 31. decembrī notiks pie Liepājas galvenās egles Rožu laukumā. Īpašais svētku notikums būs populārā mūziķa un dziesmu autora Dona koncerts. Jaunā gada atnākšanas mirkli īpašu darīs spoži un muzikāli gaismas efekti. 

Pirms pulcēties Rožu laukumā un kopīgi sagaidīt gadu mijas brīdi 31. decembra vakarā, Sv. Trīsvienības baznīcā pulksten 22.00 uz gada nogales koncertu ziemas skaņās un sajūtās aicinās mūziķi IGO un Jānis Strazds. Koncertā skanēs sirsnīgas dziesmas no IGO repertuāra ziemas nakts noskaņās. 

Pulksten 23.00 liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pulcēties Rožu laukumā, lai pavadītu 2022. un sagaidītu 2023. gadu kopā ar mūziķi Donu. Koncerta programma tiek veidota tieši šim notikumam un ietvers zināmākās un iemīļotākās mūziķa dziesmas.

Līdz ar 2023. gada iestāšanos svētku skatuvi pārņems radio ētera personība DJ Magnuss Eriņš, aicinot uz kopīgu jautru izdejošanos.

Ventspils

Ventspils ielās no 12.00–15.00 notiks Vecgada skrējiens, bet 2023. gadu sagaidīs krāšņā un priekpilnā Gadumijas ballē Ventspils Kultūras centrā, kurā garantētas azartiskas dejas, muzicējot enerģiskajiem grupas "Tirkizband" puišiem un dīdžejam Lācim. Par vispārējo vakara jautrību ar "neiztrūkstoši pikantu humoru" parūpēsies pazīstamais improvizators un TV raidījumu vadītājs Marģers Majors.

Bet no plkst. 23.30 Lielajā laukumā būs muzikāli enerģiska programma ar leģendāro latviešu deju mūzikas grupu "100. Debija". Uguņošana notiks tradicionāli pēc Ventspils laika – plkst. 00.33.44.

Ventspilī veikta Ukrainas kara bēgļu aptauja, lai noskaidrotu, vai uguņošanas nebiedēs ukraiņus. Aptaujas rezultāti liecina, ka vairāk nekā 80% no Ukrainas kara bēgļiem atbalsta uguņošanu pilsētā. 

Ukraiņu kara bēgļu koordinatore Ventspilī Irina Gubarčuka norādīja: “Ir cilvēki, kuri uzskata, ka salūta skaņa var atstāt uz mums, ukraiņiem, kādu iespaidu. Es domāju, tā varētu būt, ja tā skaņa ir negaidīta. Bet, ja tam salūtam mēs gatavojamies jau ilgi, mēs gaidām svētkus un kopā ar ģimeni dodamies vērot salūtu. Es ceru, ka tas ienesīs tikai prieku un pozitīvas pārmaiņas mūsu dzīvēs.”

Savukārt ukrainiete no Harkivas Anna Babaka sacīja: “Protams, mēs visi pārdzīvojam par mūsu tuviniekiem, kuri ir palikuši Ukrainā, tajā pašā laikā mūsu bērni ļoti gaida svētkus un mūsu pienākums ir viņiem dāvināt brīnumu.”

Valmiera

Jau tradicionāli, sagaidot 2023. gadu, no 30. decembra līdz 1. janvārim katru vakaru no plkst. 18.00 līdz 01.00 dažādās vietās Valmierā būs iespējams aplūkot gaismas un vides mākslas instalācijas, ko veidos dažādi Latvijā zināmi mākslinieki un nozares profesionāļi. Īpaši iespaidīgs vides mākslas objekts un gaismu šovs būs skatāms Vienības laukumā.

31. decembrī no plkst. 22.00 būs Jaungada sagaidīšana Valmieras Kultūras centrā, kur paredzēta izklaidējoša programma ar vakara vadītāju Edgaru Žukovski un lustīga balle ar grupu "Papīra lidmašīnas". Pasākums notiks pie galdiņiem, līdzi jāņem "groziņu".

Jūrmala

Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē plkst 19.00 notiks "Ziemassvētku festivāls gadumijas noskaņās" ar Johana Štrausa skaņdarbiem programmā "Jaungada koncerts un Vīnes valši", ko diriģēs Latvijas Nacionālas operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Koncerta pirmajā daļā Aurēlija Šimkus atskaņos vienu no skaistajiem Volfganga Amadeja Mocarta klavierkoncertiem, bet otrajā daļā mirdzēs valšu karaļa Johana Štrausa mūzika, un tā ir kā radīta gadumijas svinību noskaņai – ne velti ar Štrausa mūziku slavenie Vīnes filharmoniķi savu Jaungada koncertu svin kopš 1941. gada. 

Savukārt Kauguru Kultūras nama pagalmā no 23.00–01.00 spēlēs Jaungada orķestris kopā ar īpašo viešņu – Ievu Akurāteri. Programmā paredzēta sadziedāšanās, pieslēgšanās TV translācijai un pusnaktī – gaismu šovs.

Ogre

31. decembrī no plkst. 21.00 Ogres novada kultūras centra Deju zālē Jaunā gada balle ar grupu "Zelta kniede". Pasākumā būs ilūzijas un maģijas priekšnesumi un meistardarbnīca ar iluzionistu Valdemāru Veisu. Būs iespēja savā īpašumā iegūt gadumijas portretus, ko zīmēs māksliniece Jūlija Bulikina. Svētku uguņošana paredzēta no kultūras centra jumta.

Jēkabpils

Jēkabpilī īsi pirms pusnakts Vecpilsētas laukumā sāksies izklaidējoša programma, kuras laikā varēs gan iedvesmoties, gan uzzināt kaut ko jaunu par gaidāmo gadu, gan izjust satriecošas emocijas. Uzstāsies "Xeny Dance Studio" audzēkņi, būs "Fire Spirit" ugunsšovs un citi pārsteigumi. No 01.00 līdz 03.00 būs ballīte kopā ar DJ Jāni Balodi.

Rēzekne

Festivāla parkā pie lielās pilsētas egles notiks jautra un muzikāla Jaunā 2023. gada sagaidīšana ar koncertprogrammu un krāšņu Jaungada uguņošanu.

Klātesošos priecēs Dailes teātra dziedošo aktieru ansamblis "Ilga", kas apvieno atraktīvo trijotni Lauri Subatnieku, Aldi Siliņu un Gundaru Silakaktiņu.

Tieši pusnaktī paredzēts svētku salūts, pēc tam būs Jaungada nakts diskotēka ar DJ NonSerious.

Daugavpils

Daugavpilī Jauno 2023. gadu sagaidīs ar aktīvu un jautru Jaungada skrējienu 2 kilometru garumā, kurā varēs piedalīties ikviens interesents, iepriekš reģistrējoties, neatkarīgi no vecuma. Skrējiena starts tiks dots 30. decembrī plkst.18.00 Daugavpils Vienības laukumā. Skrējēji aicināti piedalīties ar Rūķu cepurītēm, maskām un gaismiņām (LED gaismiņas ar baterijām), tā, lai kopīgi padarītu šo skrējienu par gaišāko un mirdzošāko notikumu šogad!

Ar īpašām balvām tiks apbalvota:

  • kuplākā ģimene (vismaz 5 dalībnieki),
  • oriģinālākais kostīms (3 dalībnieki),
  • aktīvākais kolektīvs (vismaz 10 dalībnieki),
  • košākais transportlīdzeklis (rati, ragaviņas).

Savukārt Daugavpils teātris ir sarūpējis spilgtu emociju kokteili: no skatuves plūdīs sirdij tīkamas melodijas, dejotāji izpildīs pārsteidzošas horeogrāfiskas etīdes, solisti pārsteigs ar maģiskiem priekšnesumiem un aktieri ar asprātīgu atskatu par 2022. gadu. Jaungada koncerta laikā varēs baudīt pasaules hitus un iemīļotos muzikālos numurus no repertuāra izrādēm. Koncertuzvedums notiks 30. decembrī plkst. 18.30.

Daugavpils pašvaldība šogad nerīkos Jaunā gada sagaidīšanas svētku uguņošanu, tās vietā Vienības laukumā naktī uz svētdienu, 1. janvāri, plkst.1 būs skatāms lāzeršovs. 

Sigulda

Arī Siguldā būs salūts. Tas nolemts pēc iedzīvotāju aptaujas, nosakot, ka uguņošana pieļaujama tikai gadumijā.

Savukārt, domājot par ukraiņiem, Siguldas novada domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa, kas ievēlēta no Nacionālās apvienības, Reģionālās apvienības un Zaļās partijas, pauda: "Neformālās sarunās esam ar viņiem to pārrunājuši. Viņi neuzskata to par problēmu. Es gribētu uz to paskatīties no otras puses – tieši tāpat kā Ukrainas bērni, un Siguldas novadā ir 68 bērni, kas ir skolās un bērnudārzos, kopā ar mūsu bērniem svin Ziemassvētkus, notiek Ziemassvētku pasākumi. Mēs aicinām viņus, tāpat kā citos svētkos, būt ar mums kopā un svinēt svētkus ar mums kopā."

KONTEKSTS

Režisors Intars Rešetins aicinājis Latvijas varasiestādes šogad svētkos atteikties no uguņošanas

Jaungada nakts pasākumi ierasti pulcē daudz cilvēku, tāpēc pasākumu organizatori un sabiedrības drošību un veselību sargājošie dienesti aicina uz pasākumu neņemt līdzi pirotehniku un neizmantot to pūlī vai tā tuvumā. Šāda rīcība var apdraudēt pašu un apkārtējo drošību, kā arī pirotehnikas patvaļīga izmantošana ir sodāma rīcība. Lai novērstu nelaimes gadījumus, sabiedrības kārtības un drošības noteikumu ievērošanai svētku naktī tiks pievērsta pastiprināta uzmanību.

Lai iedzīvotāji ērti nokļūtu pasākumu vietās no dažādiem pilsētas mikrorajoniem, kā arī tā noslēgumā atgrieztos savos mājokļos, pilsētās plānots organizēt papildu sabiedriskā transporta reisus. Pasākuma gatavošanās periodā un norises laikā jārēķinās arī ar autotransporta kustības un apstāšanās ierobežojumiem pilsētu centros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti