Turaidā marta pirmajā dienā svinēs Meteņus un lielīs novadus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

 

1.martā Turaidā ar maskošanos tiks svinēta Meteņdiena jeb atvadas no ziemas. Kā norāda Turaidas muzejrezervāta pārstāve, folkloras kopas „Senleja” vadītāja Anda Skuja, šajos svētkos sabrauc tāli un tuvi ciemiņi un liela savu dzimto pusi.

„Kā jau mēs zinām, Meteņi ir latviešu gadskārtu svētki, ko svin visu februāri. Katram novadam ir savas tradīcijas, bet galvenais, ka tās ir atvadas no ziemas. Un sākam, kā jau zemnieku tauta, gatavoties pavasara darbiem,” skaidro Skuja.

Meteņi ir pēdējā reize pirms pavasara, kad cilvēki vēl velk maskas un maskotos gājienos dodas viens pie otra.

Turaidā visi sabrauks kopā no visām malām, lai meklētu to laimes pogu, zelta pogu, ko parasti Meteņdienā meklē, vārītu gardo miežu biezputru un lielītu savus novadus, jo tā ir viena no tradīcijām Vidzemē,” stāsta „Senlejas” vadītāja.

Ja senos laikos lielīta linu raža, kāda kuram padevusies, tad  pēdējos gados tiek lielīta dzimtā vieta, tādā veidā vairojot pašapziņu. Tā kā uz pasākumu Turaidā būs sabraukuši tāli un tuvi ciemiņi, būšot ko klausīties, kā katra vieta tiek lielīta, norāda Skuja.

Šie svētki nav kā skatīšanās. Tā ir līdzdzīvošana un šo tradīciju kopīga baudīšana. Ja tu pats būsi maskā, tad jutīsies dabiskāk un visos rituālos būs labāka un veiksmīgāka piedalīšanās,” stāstījumu noslēdz Skuja, aicinot visus maskoties.

Kā iepriekš vēstīts, no 1. līdz 9.martam "Rīgas 2014" partnerpilsētā Siguldā būs Ziemas festivāls, kura laikā notiks sporta sacensības slēpošanā un snovbordā, ziemas zveja un pelde, ledus braucēju paraugdemonstrējumi un dažādi koncerti. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti