Dienas ziņas

Glāzgovā sākas ANO klimata konference

Dienas ziņas

Sola izvērtēt mediķu iesaisti sertifikātu tirgošanā

Tukuma novadā Halovīnu svin virtuāli

Tukuma novadā Halovīnu svin virtuāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Oktobra nogalē jau ierasti notiek ne tikai pāreja no vasaras uz ziemas laiku. Muzejos tiek atzīmēta ''Leģendu nakts'' un tiek tiek svinēts Halovīns. Pandēmijas ierobežojumu dēļ pulcēšanās šoreiz aizliegta, tāpēc radošie tumenieki aicināja svētkus svinēt ģimenes lokā, bet pie draugiem un kaimiņiem doties ar foto un video starpniecību.

Jau otro gadu pandēmijas ierobežojumu dēļ klātienē aizliegts gan pasākumus muzejā rīkot, gan skriet pie kaimiņiem saldumus prasīt un spokoties, tomēr neviens nav aizliedzis svētkus svinēt attālināti. Kā saka Tumes kultūras namā, lai gan laiki ir drūmi, ķirbji ir garšīgi un gaismiņas dod siltumu.

Halovīnu tradīciju esot iekopuši ķelti, kas šajā dienā atzīmējuši gada tumšās puses sākumu. Latvijā šī tradīcija ienākusi apmēram pirms piecpadsmit gadiem.

"Es esmu mazliet papētījusi Mārtiņus, kas arī ir ļoti atbilstošs gadalaikam un tematikai. Arī tur visi pārģērbās par velniem, raganām un nāvītēm, un viņi taču arī nāk iekšā mājās. Līdz ar to man liekas, ka šis Halovīns ir ļoti labs veids. Vienīgais, kas ir jādara, bērniem ir jāpamāca, ka to izjokošanu vajadzētu mazliet saprātīgāk," saka Durbes pils muzeja vadītāja Inese Šīmane.

Sabiedrības viedoklis par nelatviskajiem svētkiem gan ir visai atšķirīgs. Tomēr Tukuma novadā daudzi atsaukušies tumenieku aicinājumam spokoties un jokoties savās mājās, bet pie kaimiņiem ierasties ar foto un video palīdzību.

"Katrs jau parāda, ko ir sataisījis. Ne tikai dekorācijas, bet arī galda klājumi. Ēdieni mums vēl taps, keksiņus cepsim, un tur arī būs dekorējums virsū," stāsta tukumniece Rasa Pūce.

Visas uzrunātās ģimenes teic, ka Halovīna svinēšanu mājās ieviesuši bērni. Gatavošanās tiem aizņem vairākas dienas, un tas ir laiks, kad visa ģimene radoši darbojas kopā. Korekcijas gan ieviestas par izjokošanu. Rasas ģimenē tās vietā saldumu prasītājiem ļauts nofotogrāfēties ar izgatavotajiem spokiem, bet Ineses – jāatmin meitas uzdotā mīkla.

"Ir divas krāsas un salmiņš apakšā. Kas tas ir? Karogs!" – tā tukumnieces Inese un Ilze Šīmanes.

Egijas ģimenē Halovīns ienācis jau pirms daudziem gadiem. Bērniem pieaugot, mainījušās dekorācijas, bet nemainīgs palicis iebildums pret neapdomīgu izjokošanu, ar ko, viņasprāt, Halovīns arī atšķiras no budēļiem.

"Ko mēs tikai darījām, es atceros, ka, pie durvīm pieejot, mēs vai nu dziedājām dziesmas, vai pantiņus skaitījām, un par to mums arī deva saldumus. Nu ļoti jau kaut kas līdzīgs ir. Vairākus gadus jau tādu ķekatu vairs nav. Tagad pārgājuši uz tiem halovīniem. Laiks iet, un mums jāiet tam līdzi," atzīst tukumniece Egija Zinovjeva.

Latviskajās tradīcijās maskošanās un ķekatu laiks sāksies Mārtiņdienā, kas, gluži tāpat kā Halovīns, arī šoreiz būs jāsvin tikai ģimenes lokā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti