Telpa, kurā runāt par sievietēm aktuālo – ceturto reizi notiks festivāls «Ladyfest»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šī gada 7.–13. martā sadarbībā ar Kaņepes Kultūras centru norisināsies ceturtais festivāls "Ladyfest Riga". Kā skaidroja organizatori, festivāla mērķis ir ik gadu uz vienu nedēļu martā radīt telpu, kurā runāt par sievietēm aktuālajiem jautājumiem, svinēt sieviešu sasniegumus mākslā un kultūrā.

Plānoti dažāda formāta un satura pasākumi klātienē, lielākajai daļai pasākumu nodrošinot arī tiešraidi "Ladyfest Riga" un Kaņepes Kultūras centra "Facebook" lapās.

Pirmdien, 7. martā, pulksten 19.00 festivālu atklās dzejas vakars "Smùtak" (''smutak'' baltkrievu valodā nozīmē "smeldze", latgaliešu valodā "smut" nozīmē "sajukums", arī "nelabais"), kurā savu dzeju un atdzejojumus lasīs piecas dzejnieces: Inga Gaile, Katrīna Rudzīte, Ligija Purinaša, Līva Marta Roze, Aļesja Loseva. Vakaru vadīs Inga Gaile.

8. martā teātrī "Dirty Deal Teatro" notiks Sieviešu stendaps. Uzstāsies Aiva Birbele, Džemma Sudraba, Lydia, Alise Zariņa, Katrīna Rudzīte, Laura Šinka un Inga Gaile. Šim pasākumam netiks nodrošināta tiešraide.

9. martā notiks komiķes Džemmas Sudrabas podkāsta ieraksts. Pie Džemmas viesosies rakstniece Anna Auziņa, kas, kā norādīts pasākuma aprakstā, "pavisam nesen sašūpoja Latvijas mierīgo literatūras vidi ar atklātu grāmatu "Mājoklis", kurā stāsta par jaunas sievietes pieaugšanu un seksualitāti."

Ceturtdien, 10. martā, feminisma teorētiķe un mākslas kritiķe Jana Kukaine nolasīs lekciju "Sievietes laime Latvijas laikmetīgajā mākslā".

Piektdien, 11. martā, plānota dubultlekcija: vēsturnieces Zanes Rozītes lekcija "Sieviete un augstākā izglītība starpkaru Latvijā: starp iespējām un aizspriedumiem" un literatūrzinātnieces Evas Eglājas-Kristsones lekcija "1922. gads Latvijā: skatīts sievietes acīm". "Pēc Latvijas neatkarības pasludināšanas sievietēm tika piešķirtas pilnvērtīgas tiesības iegūt augstāko izglītību. Izglītība tika uzlūkota kā viens no galvenajiem faktoriem sieviešu stāvokļa uzlabošanā. Vienlaicīgi tas saasināja sabiedrības diskusijas par izglītotas sievietes iespējām un tiesībām, lomu sabiedrībā," paskaidrots norises aprakstā.

Sestdien, 12. martā, notiks diskžokeju prasmju darbnīca (Ance Pudāne/DJ Levi), kurai sekos DJ vakars (DJ Lévi, Ieva Rune un Leena Lahti). Darbnīca paredzēta sievietēm bez iepriekšējām zināšanām, kuras vēlētos ielauzties dīdžejošanas laukā, kur pašlaik sieviešu ir ļoti maz. Praktiskā nodarbībā tiks parādītas pamatlietas, lai varētu sākt spēlēt patstāvīgi un pārliecinoši.

Svētdien, 13. martā, festivālu noslēgs LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka" ar diskusiju "LGBT ģimeņu izaicinājumi Latvijā", kurā ar dažādu ģimeņu pārstāvēm pārrunās, kādi ir lielākie izaicinājumi un kas būtu jāmaina, lai Latvijā visām ģimenēm būtu tiesības.

Visos pasākumos ieeja bez maksas, izņemot "Sieviešu stendapu" un DJ vakaru, uzrādot sadarbspējīgu sertifikātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti