Dienas ziņas

Mežu īpašnieki atsāk cīņu ar egļu astoņzobu mizgraužiem

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Talsos izveidots Intara Busuļa soliņš

Talsos mūziķiem veltīs soliņus; pirmais pie tā ticis Intars Busulis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai Talsus padarītu pašiem talsiniekiem un arī tūristiem pievilcīgākus, jau vairākus gadus savā pilsētvidē tur iedzīvina savu simbolu – etnogrāfisko Talsu saulīti, ko veido astoņi stari. Šopavasar pabeigts pirmais –ābeļziedu stars, aizsākts jauns – Skaņu stars, kas izcels populārus Talsu mūziķus. Pirmais pie sava muzikālā soliņa ticis Intars Busulis.

Mūziķis Intars Busulis ir ne tikai dzimis talsinieks, bet šobrīd arī pārcēlies uz dzīvi atpakaļ Talsu novadā. Savus nākotnes plānus viņš saista ar vienu no deviņiem pakalniem, tāpēc pēc talsinieku piedāvājuma viņam pirmajam izveidot muzikālo soliņu mūziķis tam lūdza izvēlēties tieši Baznīckalnu.

"Šis ir unikāls gadījums, ka, cilvēkam vēl dzīvam esot, tiek uzstādīts kaut kāds sava veida piemineklis. Šis ir, protams, bīdāms un stumjams, bet, nu… Viņš ir nekustamais īpašums, teiksim tā, ja. Tas ir ļoti liels gods," teica Busulis.

Muzikālais soliņš ir brīvi pieejams jebkurā diennakts laikā, un tajā var atskaņot sešas Intara Busuļa dziesmas. Daļa no tām arī tapušas Talsu novadā. Mūziķis iepazīstina ar dziesmām: ""Kad tu nāksi klusumā" – tā ir Ģibuļu pagasta dziesma. "Dejo vientulību" – tā ir tīri Ģibuļu pagasta dziesma. Gribējās tādas romantiskas, tādas foršas. Gribējās cilvēkus nesatricināt, teiksim tā. Gribējās, lai var romantiski pasēdēt uz soliņa, lai ir liega mūzika un vējiņš…"

Raimonds Tiguls, Rihards Zaļupe un Jānis Stībelis ir tikai daži no Latvijā zināmajiem mūziķiem, kurus vieno Talsi, tāpēc muzikālo soliņu ideja te turpināsies. Nerūsējošā tērauda un koka soliņi ar Talsu brunča akcentu veidoti pēc moduļu principa, tāpēc katrā no deviņiem pakalniem to konfigurācija būs citādāka.

Intara Busuļa soliņš atrodas Talsu vecpilsētas centrā ar skatu uz vairākiem nozīmīgiem ainavas objektiem. Tas ir arī pirmais objekts jaunajā skaņu starā. Autore idejai, ka pilsētā varētu iedzīvināt etnogrāfiskā simbola – Talsu saulītes – astoņus starus, ir arhitekte Indra Kļaviņa. Viņa stāsta: "Vēlāk droši vien būs arī kādas muzikālās kāpnes un vēl kaut kas muzikāls un ar skaņu saistīts. Muzikālie soliņi ir viena no tām lietām, un tas ir kaut vai mazs kripatiņš, bet tas ir kaut kas tāds jauks un īpaši atšķirīgs tieši Talsiem."

Pirmais Talsos tika aizsākts nepilnu kilometru garais ābeļziedu stars, kurā šopavasar iestādītas dekoratīvās ābeles. Tālāk sekos krāsu, kustību, garšu, smaržu un citi stari.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti