Rīta Panorāma

Intervija ar Valsts izglītības satura centra vadītāju Guntaru Catlaku

Rīta Panorāma

Maskavas kafejnīcā iespējams satikt ežus

Intervija ar konkursa "Supernova 2020" finālistu Jāni Driksnu

«Supernova» finālists DRIKSNA: Popmūzika ir sasniegusi attīstības augstāko punktu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Konkursā "Supernova" šogad piedalās deviņi dalībnieki – starp viņiem arī DRIKSNA ar dziesmu "Stay". Dziesminieks ar "Supernova" pieredzi, konkursa finālā jau iepriekš iekļuvis ar dziesmām "We will be stars" un "All I know", šogad startē solo.

Jānis Driksna par skatuves vārdu izvēlējies uzvārdu – DRIKSNA. Dziesminieks klausītājiem pazīstams ar grupu "My Radiant You", ar kuru viņš ir uzstājies gan Latvijā, gan arī Holandē, Lietuvā, Igaunijā un Skandināvijas valstīs. Sešus ar pusi gadus Jānis ir pavadījis Amsterdamā, kur smēlies plašu radošo pieredzi. Taču vislabākā "My Radiant You" vizītkarte, šķiet, ir dziesmas-radio hiti "Ogres Disko" un "Atnāc, pat ja līst". Dziesmu rakstīšana ir Jāņa ikdiena, viņš ir rakstījis dziesmas arī citiem Latvijā zināmiem un mazāk zināmiem māksliniekiem, un ir arī līdzautors vēl vienai šī gada "Supernova" fināla dziesmai – "I Will Break Your Heart", ko konkursā izpildīs Katrīna Bindere.

Pats DRIKSNA "Supernova 2020" startēs ar dziesmu "Stay", par kuru viņš saka: "Dziesma vēstī par to vienu vienīgo, kuru no sirds neizdzēš nedz laiks, nedz arī attālums. Ko darīt, ja dzīve un katra uzņemtais virziens stājas ceļā un neļauj būt kopā? Padoties vai tomēr palikt?

Katrs attiecībās esam piedzīvojuši brīdi, kad prāts saka "nē", taču sirds saka "jā". Saka, ka savai sirdij nepavēlēsi! Dažreiz ir "jāatlaiž" prāts un jāļaujas savai sirdsbalsij. Ir jālec, pat ja nezini, kur tas aizvedīs."

Jāni, kā tu vērtē mūsdienu eklektiskajā laikā radīto popmūziku?

Atbildot uz šo jautājumu, jāņem vērā, ka runāju par populāro mūziku, nevis "pop" kā atsevišķu žanru. Popmūzika ir sasniegusi savas attīstības augstāko punktu – tā ir tik bagāta un dažāda, cik tās patērētājs. Popmūzika vienmēr strādā uz klausītāju, un tā veidojas atkarībā no pieprasījuma un dažādu žanru sintēzes. Latvijas popmūzika balansē uz robežas starp krievu estrādi un Rietumu ietekmēm, un pastāv neliela spriedze starp abiem – kurš tad ir tas nākotnes latviskais skanējums? Mūzika un tās tendences ir pastāvīgi mainīgas. Popmūzika ir tik raiba, ka arī atskaņotājplatformām ir konkrēti formāti, un, protams, ka daļai mūziķu tas ir ārkārtīgi grūti saprotams. Izteiktu robežu popmūzikā nav, un tieši tādēļ ir tik interesanti tajā izpausties.

Eirovīzijas formāts ir Eiropas populārās mūzikas formāts. Tas ir absolūti raibs un neprognozējams, kas to padara interesantu.

Skatoties uz "Supernova 2020" finālu, kādas uz kopējā fona ir tavas lielākās kvalitātes?

Dziesmas "Stay" galvenās kvalitātes ir melodiskums un gospelīgā noskaņa. Arī dziesmas tēma ir visai globāla - attiecības – tādēļ ir viegli uztverama. Dziesma balansē starp "singer-songwriter", popa, un gospeļa žanriem. Es pat teiktu, ka tai piemīt zināma britpopa ietekme. Konkursa finālā bez manis dziedās arī pieci bekvokālisti, jo vēlamies dziesmu izpildīt vokāli spēcīgi un pārliecinoši.

Kura būtu tā dziesma, kuru tu vari nodziedāt un arī dziedi trijos naktī? Ar kuru dziesmu tu spēj glābt jebkuru situāciju?

Esmu visai aktīvs dziesmu rakstītājs, līdz ar ko trijos naktī parasti dungoju tos meldiņus, ar kuriem tai nedēļā vai mēnesī cenšos tikt galā. Man kā objektīvam mūziķim patīk viss, kam varu piedēvēt māksliniecisko vērtību, tādēļ labprāt klausos visdažādāko žanru mūziku. Ja varētu minēt vienu dziesmu, kuru varu nodziedāt jebkurā brīdī, tad tā būtu "Atnāc, pat ja līst". Bet vai tā glābtu jebkuru situāciju? Hmm.

Kas ir tava iepriekšējo gadu Eirovīzijas favorītdziesma ?

Eirovīzija starp savām ekscentriskajām un dīvainajām performancēm ik pa laikam izdot arī absolūtus hitus. Mans pēdējās desmitgades favorīts ir "Calm After Storm", kuru izpildīja holandiešu Ilse DeLange ar "The Common Linnets".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

8. februārī norisināsies autoru un izpildītāju konkursa "Supernova 2020"  fināls, ko tiešraidē varēs vērot kanālā LTV1 un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Par iespēju pārstāvēt Latviju Eirovīzijas konkursā šogad sacenšas deviņi dalībnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti