Dienas ziņas

Pastiprināti kontrolē riteņbraucējus

Dienas ziņas

Latvijā manīts melnais grifs

Ielu mākslinieku festivāls Cēsīs

Starptautiskais ielu mākslinieku festivāls «TaDaa» piestājis Cēsīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirms pāris dienām turneju sāka starptautiskais ielu mākslinieku festivāls "TaDaa", kas apvieno mūzikas, dejas, teātra un cirka žanru. Ideja par ceļojošu festivālu pirms pieciem gadiem radās Igaunijā, bet tagad tas vērsies plašumā, māksliniekiem viesojoties arī Latvijā. Pašlaik ielu mākslinieki piestājuši Cēsīs. 

Cēsu ielās skan mūzika, skaļi saucieni un liela jautrība. Ielu mākslinieki demonstrē priekšnesumus, piesaistot katra garāmgājēja uzmanību, kuri redzēto steidz iemūžināt arī savos viedtālruņos. Ceļojošais ielu mākslinieku festivāls ir vienīgais un lielākais Baltijas valstīs, un šāda veida mākslas izpausmes Cēsīs redzamas pirmo reizi. 

"TaDaa" festivāls vieno profesionālus ielu māksliniekus - dejotājus, akrobātus, žonglētājus, klaunus, mūziķus un citu mākslas izpausmju pratējus. Starp viņiem arī pieredzējušais duets "The Flying Dutchmen". Kopā abi vīri darbojas jau vairāk nekā 30 gadu, apvienojot žonglēšanu un braukšanu ar vienriteni, vienlaikus publiku uzjautrinot ar komiskām improvizācijas tehnikām.

"Svarīgākais ir izklaide. Tāda ir tā doma. Mums ir iespēja dodies apkārt pasaulei, likt cilvēkiem smieties un smieties kopā ar viņiem. Varam redzēt daudz skaistu vietu, un tas ir lieliski. Tāpēc arī esam šeit. Baltijas valstis mums ir jauna vieta, kur iepriekš nekad neesam bijuši," stāsta dueta dalībnieks Žans Mišels Parē.

Atšķirībā no ierastās kultūras izpausmes vietas - skatuves - ielu mākslinieki var uzstāties jebkur. Ielu performances ir visiem brīvi pieejamas un bez maksas, taču vienlaikus viņu nodarbošanās atkarīga no skatītāju finansiālā atbalsta, ieliekot naudu cepurē.

"Šis ir brīvi pieejams bezmaksas pasākums, tāpēc par biļetēm šeit nav jāmaksā. Bet mūsu kultūras forma ir ļoti atkarīga no finansiālā atbalsta. Mēs vienmēr meklējam iespējas, kā sponsorēt festivālu, lai uzaicinātu visus šos izpildītājus," stāstīja festivāla organizators Dens.

Festivāla idejiskais mērķis arīdzan saistīts ar šīs kultūras formas popularizēšanu, iedrošinot uzstāties gan vietējos māksliniekus, gan izglītojot sabiedrību par nepieciešamību atstāt ziedojumu par redzēto.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti