Spoki automašīnā, senas mīlestības un absurdas slepkavības: seriāls «Mistēriju karalienes» ir klāt!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Spēcīgas sievietes, britu humors un “melnas” asprātības. Tieši šīs lietas Latvijas Televīzijas skatītājus sagaidīs svētdienu vakaros. Jau no 15. septembra pusdesmitos vakarā LTV1 ēterā un replay.lv dzīvosim līdzi vieglam un īsteni britiskam detektīvseriālam “Mistēriju karalienes”.

Kur palika Elizabete?

2019. gadā uzņemtā seriāla darbība notiek iedomātā ciematā Vaildmāršā, un tas guvis lielisku skatītāju atsaucību, kā arī nominēts “Primetime Emmy”. Galvenā varone ir izmeklētāja Matilda Stouna. Viņas tēls: saprātīga, jauna, gaišmataina policiste. Lai dzīvot nebūtu garlaicīgi, jau bērnībā - trīs gadu, trīs stundu un trīs minūšu vecumā Matildas māte Elizabete pazūd bez vēsts. Mazo meiteni audzina trīs mātes māsas, par mīlestības un uzmanības trūkumu Matilda neuztraucas. Pēc vairākiem gadiem Matilda, jau būdama izmeklētājas kārtā, atgriežas dzimtajā Vaildmāršā (īstās seriāla filmēšanas lokācijas - Kenta, mīlīgs Dienvidanglijas reģions). Mātes pazušanas lietā viņai nedod mieru trīs lietas - haika, kas ar mātes roku uzrakstīta uz tāfeles bērnistabā, kvēlojoša bulgāru cigarete, atrasta mātes auto, un melna putna spalva, nokļuvusi mātes seifā. Vai šīs lietas norāda uz mātes pazušanu? Vai tā ir tikai sakritība vai tomēr - lietiskie pierādījumi? Galvenās lomas atveidotāja ir beļģu izcelsmes aktrise Olīvija Vinela.

Jau šobrīd jaunā aktrise ir labi novērtēta kinokritiķu aprindās. “Mana mamma reiz teica, ka ir grūti darīt jebko. Tādēļ, ja tev ir iespēja ielikt visu savu sirdi un dvēseli profesijā, ko mīli, un ja tev ir pietiekami paveicies ar iespēju strādāt šādu darbu, ar abām rokām saku: dari to!” tā mammas vērtīgo padomu atceras Vinela, kura par savu iedvesmas avotu min arī Čārlija Čaplina izteiksmīgās melnbaltās filmas. Aktrises turpmākais ceļš veda uz teātra studijām Londonā, un drīz sekoja pirmie lomu piedāvājumi teātra izrādēs un seriālos, tostarp “Doktors Kas” un “Midsomeras slepkavības”.
 

Karalienes ir īstas!

Kā norāda seriāla veidotāji, dzīve jau tā ir pārāk raižpilna, tad kādēļ sevi sarūgtināt vēl vairāk? Nudien, trīs māsas sevi uztver pašironiski un ar vieglumu, gan rakstot detektīvstāstus, pamācot citus, gan piedaloties noziegumu atklāšanā. Matilda ne vienmēr ir sajūsmā par radinieču viltībām, pat tad, ja teju komiski absurdas slepkavības iedvesmo tapt jaunai grāmatai. Tā kā mazajā Vaildmāršas ciemā labākajās britu seriāla tradīcijās pa kādam nogalinātajam ir ik dienas, darba pietiks visām. Aizkustinoša ir arī britu vēlme iepīt britu karaļnamu vai ikvienā sadzīves notikumā. Piemēram, visi sieviešu vārdi seriālā - Keta, Beta, Džeina, Matilda un Matildas pazudusī māte Elizabete - ir tādi paši kā bijušajām karalienēm un esošajai Anglijas karalienei.


Bonda meitene un “Rivjēras” zvaigzne

Eleganti asprātīgās un ekscentriskās Ketas lomu atveido Džūlija Greiema, populārā skotu televīzijas un filmu aktrise, kura ir ar ievērojamu pieredzi televīzijas industrijā. Latvijas Televīzijas skatītājiem Greiema vairāk būs pazīstama ar epizodiskām lomām seriālos “Nāve paradīzē”, “Vera” un “Midsomeras slepkavības”.

Tante Beta ir mātišķa un rūpīga, viņa “zina, kā ir labāk”, un jūt ne tikai nākamo slepkavības upuri, bet arī cilvēku auras un garu nospiedumus automašīnu sēdekļos. Betas lomu atveido britu teātra aktrise Sāra Vudvarda, kura vairākkārt nominēta prestižajām teātra balvām - “Tony Awards” un “Oliver Award”. Savukārt Džeina ir “saprāta balss”. Viņa ir racionāla, skaidra, lietišķa un tieša. Džeinu atveido britu teātra aktrise Šivona Redmonde, kura par dalību TV seriālā “Starp robežām”(“Between the lines”,1992) nominēta divām britu “BAFTA” balvām.

Interesanti, ka epizodiskās lomās pavīd arī prominenti britu aktieri ar spilgtām lomām no kino “zelta laikiem”: 1970.- 1990. gadiem. Viena no viņām - Karmena Dusatoija - bijusi “Bonda meitene” 1974. gada filmā par Džeimsu Bondu “Vīrs ar zelta ieroci” (“The Man with the Golden Gun”). Savukārt aizkadra stāstnieces balss pieder nevienam citam kā britu aktrisei Džuljetai Stīvensonei, kura atveido viltīgo Etamu ģimenes galvu Kasandru LTV1 ēterā redzamajā seriālā “Rivjēra”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti