Dienas ziņas

Oregonas bebri rotaļājas sniegā

Dienas ziņas

Sniegs un ledus no jumtiem traumējis 11 cilvēkus un 52 auto

Upītē izveido unikālu izlaušanās istabu latgaliski

Slēgtā skolā Upītē atklāj latgaliešu izlaušanās istabu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

28. decembrī Balvu novada Upītē slēgtās skolas ēkā tiks atklāta pirmā izlaušanās istaba-spēle latgaliski. Jaunajai izlaušanās istabai dots nosaukums "Pīci panti", tā ir veltīta novadpētniekam, dzejniekam, folkloristam Ontonam Slišānam (1948–2010) un būs pieejama katram spēlēt gribētājam,  informēja Nemateriālās kultūras mantojuma centra "Upīte" pārstāvji.

Izlaušanās istabā "Pieci panti", lai no tās izkļūtu, būs jāpaveic pieci uzdevumi. Katram uzdevumam ir piemeklēts kāds atbilstošs Ontona Slišāna dzejolis, kas vedinās spēlētāju domas pareizajā virzienā. "Pīci panti" idejas autors, Nemateriālās kultūras mantojuma centra "Upīte" direktors Andris Slišāns par jaunumu Upītē pastāstīja:

"Mūsu izlaušanās istabā ir trīs lietas, kas to atšķir no līdzīgām istabām: pirmkārt, te viss ir latgaliski, otrkārt, te ir bišu strops un, treškārt, sava vieta istabā ir lielajām aužamajām stellēm.

Taisot spēli, gribējām, lai dalībnieki kaut nedaudz iepazīst Ontonu Slišānu, viņa vaļaspriekus, nemateriālo kultūru un, protams, arī latgaliešu valodu."

Izlaušanās istaba "Pīci panti"
Izlaušanās istaba "Pīci panti"

Jaunās izlaušanās istabas "Pīci panti" uzdevumus veidojis Kristaps Auzāns, kurš savulaik taisījis arī Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" piedāvāto spēli "Ziedoņa klase" Rīgā, kas saņēmusi apbalvojumu "Kilograms kultūras 2019" kategorijā "Pārsteigums".

Aicinot ciemos uz Upīti un iedrošinot spēlēt gribētājus, izlaušanās istabas "Pīci panti" veidotāji atklāja, ka spēlei nav vajadzīgas priekšzināšanas, vien prasme lasīt, ieklausīties un spriestspēja. Plānotais istabas izspēlēšanas laiks ir aptuveni viena stunda.

"Pīci panti" oficiālā atklāšana iecerēta 28. decembrī, tieši Ontona Slišāna dzimšanas dienā, pulksten 13.00. Kā pirmie oficiālās spēlētāju komandas dalībnieki aicināti Latvijas Republikas Saeimas deputāte Ilga Šuplinska, Balvu novada vadītājs Sergejs Maksimovs, latgaliešu kultūras ziņu portāla Lakuga.lv vadītāja Edīte Husare, Latgales Reģionālās televīzijas žurnāliste Beatrise Jakobsone, kā arī kāds no Latvijas Radio Latgales studijas jauniešu raidījuma "Pīci breinumi" pārstāvjiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti