Šlāgeru ekspertīze. «Latvijas sirdsdziesmas» vērtē sešgadniece

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

18. jūnijā dziesmu aptaujas noslēgumā noskaidrosim, kura no 15 finālistēm kļūs par "Latvijas sirdsdziesmu". Katra no tām pauž kādu stāstu, bet to mēs nereti varam tikai nojaust vai vienkārši nevēlamies klausīties, tāpēc piedāvāšu versijas sižetiem, ko slēpj "Latvijas sirdsdziesmas" kandidātes. Savukārt, ņemot vērā vispārzināmo faktu, ka bērni nemelo un ir savos iespaidos vispatiesākie, esmu pieaicinājusi dziesmas vērtēt sešgadīgo eksperti-žūristi Vilmu. Viņa atklāja, ka šlāgeri nav viņas mīļākais dziesmu veids, bet viņai ļoti patīk tautasdziesmas par Saules meitu vai zelta un sudraba zirgiem.

Juris Ostrovskis – "Vacuoku sāta" 

Lauku smaržu iemainījis pret benzīna ostīšanu, Juris attopas ilgās pēc Rotko centra apmeklējuma un bērnības. Tā kā degvielu Juris patērē tikai nazāli, ceļš uz mērķi pēc Sprīdīša metodes tiek mērots kājām. Nodarot postījumus siena laukam, viņam tomēr izdodas sasniegt vecāku mājas.

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Par šo dziesmu es varu teikt, ka es viņu tā vidēji vērtēju. Klips patika pat labāk nekā dziesma. Latgaliešu valodu varbūt nevajadzēja, jo varbūt vairāk cilvēku saprastu to dziesmu, ja viņa būtu latviski. 

Māris Blāze – "Mīlas upe"

Māris ir romantisks, bet skops, jo savai meitenei pie kājām gatavs nolikt tikai nemateriālas vērtības. Māra skopumu veicinājis degvielas cenu kāpums, tāpēc viņš no un pie savas mīļotās dodas tikai peldus. 

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Dziesma nepārliecina. Ko vajadzētu, lai būtu labāk? Varbūt citus vārdus. Klips bija labs. Bet pietrūka kaut kas. Otrreiz klausoties, man joprojām nepatīk. Problēma ir visā. Es atrisinātu to ar iemīlēšanos. 

Jānis Moisejs, LU vīru ansamblis "Dancis" – "Mātei"

Lai kur Jānis ietu un ko darītu, viņam galvā nebeidz skanēt viena un tā pati dziesma. Ejot cauri gadiem, Jānis ir zaudējis cerību un ir pārliecināts, ka lai kas notiktu, dziesma joprojām skanēs viņa galvā, tāpēc viņš to pielipina arī saviem četriem draugiem.

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Man šis no visām pusēm patika, no visiem aspektiem. Šeit nav, ko mainīt. Balsotu. Starp šlāgera un klasiskajām dziesmām.

Tihovsku ģimene – "Noriet saule vakarā"

Tihovsku ģimene izgājusi dīķmalā pavēdināt balsi, kamēr jauni puiši izmīda Āboliņa lauku un apsaukā apaļīgo Kalniņu par mazo puduriņu.

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Man ļoti patika, viss patika. Labi varētu izklausīties Jāņos. Patika tāpēc, ka tā bija tautasdziesma. Nākamgad noteikti ir jāpiedalās ar "Pūt, vējiņi" vai kaut kādu citu dziesmu.

Inga Ruka Lazdiņa – "Dziesma rudenīgā"

Toma Briča maldināta, Inga saulainā rudens dienā devusies uz parku ar lietussargu un gaida pavasari.

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Tiltiņš atgādina kaut ko... Pie Daugavgrīvas cietokšņa ir tāds tiltiņš. Nesaprotu, kāpēc viņai vajag lietussargu, ja nelīst lietus. Man patika. Klips piemērots dziesmai. Klausītos tādu dziesmu.

"Lauku muzikanti" – "Tikai nevaicā, kāpēc"

Kad solistam bija 16 gadi, viņš skolas pagalmā aizskatījās uz kādu būtni. Būtnes jautājums –  ko tu tā skaties? – satricināja solista pasauli tiktāl, ka viņš sacerējās, ka būtne būs ar viņu visu dzīvi. Taču pēc kāda laika viņa aizbrauca projām, bet solists gandrīz zaudēja prātu ticībā. Trauma bija tik spēcīga, ka arī pieaugot sapņos un kamīnos solists redz tikai šo būtni.

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Šajā dziesmā bija pārāk daudz vārdu spēļu. Tās vārdu spēles ņēma priekšroku, bija grūti saprast. 

"Zelta kniede" – "Jasmīns"

Latviešu Džastina Bībera līdzinieks un vēl viens solists izmisīgi vēlas pateikt, ka dzīve ir apburoša tikai sapņos un ka vajag aplaistīt jasmīnu, lai tas nenovīst.

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Labs nosaukums grupai. Par šo dziesmu es varu teikt, nu, nu... Man viņa nepatika. Man nekas viņā nesaistīja. Varbūt vārdu vajadzēja vairāk. 

Aija Legzdiņa – "Ievziedos"

Ievu smaržas psihotropās ietekmes rezultātā Aijai upes malā piemetas vadātājs. Negaidīti Aija saņem uzaicinājumu pastaigāties, viņa atsaka, taču vēlāk nespēj to sev piedot un apēd melnas ogas, kas izrādās sūras. Vēlāk Aija apsola zaļi baltam krūmam nākt pie viņa un nodarboties ar ilgošanos.

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Vidēji. Viņai varbūt vārdi varēja būt mazliet citi. Es viņas vietā dziedātu par ziemu, jo man patīk ziema. Ziema ir veidojamais gadalaiks – no sniega tu vari veidot. 

Artis Šimpermanis – "Viegli sniegi snigs"

Bālais mazohists Artis kopā ar mīļoto mēroto ceļu atceras miglaini, tāpēc nolemj atjaunot attiecības ar bālo bijušo. 

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Pietrūka kaut kādi vārdi. Varbūt nevajadzēja tik ļoti atkārtot viņus – sniegi snigs tā, tad atkal tā un tad es atkal, atkal mīlestība… Vairs neko nedzirdēju. Sirdsdziesma? Jā, kādam, kam ļoti patīk meteoroloģiskās prognozes, kam patīk, ka ziemā snieg maz sniega un kam ļoti patīk mīlestība.

Loreta un Lūsis – "Lauj noticēt"

Loreta kopā ar mīļoto Lūsi mācās lidot un smieties par asarām. Paralēli mācībām, viņa, uzvilkusi kurpes ar vismaz 10 centimetru augstu papēdi, audzina trīs bērnus, pielaiko kronīšus un kāzu kleitas, šūpojas ar mākslīgiem ziediem rotātās šūpolēs un vējainos rītos apcer mīlas garo mūžu.

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Man ļoti patika šī dziesma, varbūt tikai to bērnu tekstus nevajadzēja likt. Man liekas, ka viņi negāja kopā ar kopējo dziesmas kontekstu. Ja dziesma ir par mīlu, kāpēc tur vēl jāpiesauc tas, par ko viņi viņu mīl. Un tas man kaut kā negāja kopā ar kopējo. 

"Muiža" – "Es pie tevis nākšu"

Vīrietis kovboja cepurē dodas pie bijušās pateikt, ka viņam dzīvē ir laimējies. 

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Šī man dziesma bija vidēja. Viņā kaut kas pietrūka, kaut kas bija labi, kaut kas bija slikti. Labi bija dziesmas vārdi, muzikālais pavadījums, bet gaismas… Viņa ir no otrās vietas kandidātēm, bet visas dziesmas nenoklausoties, vēl par uzvaru neko nevar spriest. 

Igauņu ģimene – "Aņeitis vaļss"

Jezups jau sen gribēja ņemt par sievu un izmitināt Garančos Aņi. Katru sestdienu viņš brauca ciemos pie iecerētās ar puķēm, torti, vīnu un konfektēm. Savu nodomu Jezups pauda gan Aņeitis vecākiem, gan pašai iecerētajai un pat baznīcā paziņoja no kanceles. Abu attiecības balstījās uz to, ka Aņeitei vienkārši garšoja konfektes.

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: O! Daudz viņiem akordeonu tur. Šo dziesmu es ļoti labi vērtēju, viņa pat varētu uzvarēt. Viņa nav pārāk par tādu baigi saldo mīlu. Nu, it kā ir par mīlu, un tomēr…

Kaspars Markševics – "Vai tu jūti mani, mīļā"

Kaspara un Mīļās attiecībās iezagusies neskaidrība – Kaspars nesaprot, vai viņa mīļā vispār viņu dzird un jūt. Tāpēc viņš piedāvā pieraudāt Mīļās maku un slāpēt viņas vaidus ar Kaspara smaidiem.

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Man patika, man ļoti patika. Tā bija tāda balāde. Balāde ir mīlas dziesma, bet ne pārāk. Kaut kas starp mīļu un saldu dziesmu. 

Ainars Bumbieris –  "Sapņotājs"

Agrā pavasarī Bastejkalnā Ainars sapņo kļūt par dzejnieku, tāpēc dzied un izliekas, ka lasa Imanta Ziedoņa dzejas krājumu. Kamēr Ainars iepazīst latviešu dzejas antoloģiju, viņa iecerēto pie altāra ved kāds cits. Savu šī brīža situāciju Ainars dēvē par "tukšo krastu". Aplūkojis pie Bastejkalna tiltiņu margām saslēgtās kāzinieku atslēgas, Ainars pauž ticību, ka nāks jaunas iespējas.

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Man nepatika. Viss nepatika. Šī bija TĀ saldā mīlas dziesma. Es ieteiktu varbūt visu laiku nelietot – la, la, la, la, lā. 

"Tērvete" – "Sapnis divatā"

Divi tērvetnieki sapņo par dienām, kad bija kopā, un aktīvi cer vēlreiz satikties, taču tas nenotiek.

Sešgadīgās Vilmas vērtējums: Šis man izskatās pēc sapņa diviem vīriešiem. Nepatika. Laba bija ļoti mūzika un dziesmas vārdi, bet man kaut kā tā izpildīšana nepatika. Vairāk vajadzētu cilvēkus, kas dzied daudzbalsīgi. Ieteiktu klausīties šo dziesmu Raimondam Paulam. 

Rezumējot dzirdēto, Vilma secināja, ka mums vienkārši vajag vairāk dziesmu, bet "Latvijas sirdsdziesmas" vadītājiem un skatītājiem novēlēja klausīties labas dziesmas. 

Raidījuma "Latvijas Sirdsdziesma" fināla tiešraide būs skatāma 18. jūnijā plkst. 21.05 LTV1, REplay.lv un "Latvijas Sirdsdziesma" "Facebook" kontā, arī portālā LSM, bet klausāma – Latvijas Radio 2.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti