Skandalozās sliekas gads aizritējis. Ko kultūrzodiaks sola turpmāk?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Skandalozās sliekas gads ir noslēdzies. Kas tik nenotika! Dziesmu svētki Mežaparka estrādē nenotika, festivāli nenotika, Dona lielkoncerts arī… Esam uz pārmaiņu sliekšņa. Vai no nākamā gada vispār kaut ko gaidīt vai labāk ļauties spontāniem kultūrmeklējumiem, vai pārdozēt mākslu vasaras mēnešos, kad kovid-zvaigznājs aizrotē patālāk no Latvijas galaktikas, un sēdēt uz kultūrdiētas ziemā? Sliekas ciklam noslēdzoties, laiks ielūkoties, kas ierakstīts 2022. gada kultūrhoroskopā.

Kultūrhoroskops ir nenopietns atskats uz notikumiem, kas pērn satricināja kultūras pasauli. Ar humoru un cerību par labāku jauno gadu.

Janvāris: DNA saraksts

Ja esi dzimis janvārī, tu esi nevienam nesaprotamais un kopš 2012. gada piemirstais DNA (datu nesēju atlīdzību) saraksts. Tu darbojies pēc principa – astoņu gadu klusēšana zelta vērtē, autoru intelektuālais īpašums – eiro-piecdesmit-vērtē. Tev zīmīgā 2012. un 2021. gada numeroloģiskais skaitlis ir pieci, tas ir tavs aktivizējošais cipars. Paredzams, ka nākamos astoņus gadus atkal gulēsi atvilktnē, lai 2030. gadā ar jaunu sparu mestos cīnīties par eiro centiem mūziķu un mākslinieku maciņos.

Februāris: Manifests

Februārī dzimušie patvērušies Manifesta zvaigznājā. Pērn novērojām, ka politkorektums nav tava stiprā puse, toties teātri un kultūru vispār tu mīli (vismaz to, kuru nekritizē). Nākamais gads būs labs, ja atcerēsies, ka runas brīvība nav tas pats, kas mutes palaišana, un iecietība (pat pret cilvēkiem, kuri ir stulbi) ir vērtība pati par sevi.

Marts: Polemiski izglītojošs tīmekļa žurnāls konservatīviem domātājiem

Manifestiem ir laba saderība ar martā dzimušajiem Polemiski izglītojošiem tīmekļa žurnāliem konservatīviem domātājiem, arī kultūrzodiaks nākamajam gadam sola līdzīgus ceļus – nobrāztus pret principiem. Lielais filozofs Neptūns jaunā gadā atgādinās gudrību – nepareizi aizvākoti konservi ir sprādzienbīstami. Turi savus uzskatus cieņā, turpat turi arī svešus.

Aprīlis: Pilotprojekts

Pilotprojekti, aprīļa bērni, ir mākslas cienītāji, tomēr pērn izcēlās ar moto – visas gleznas ir vienlīdzīgas, bet dažas ir vienlīdzīgākas, ja tām draud sūtīšana atpakaļ uz turieni, no kurienes tās nākušas, pirms pandēmijas ierobežojumi ir galā. Kas bijis – bijis, un divreiz vienā pilotprojektā neiekāpsi, bet šogad apdomā, vai lielāks spēks tomēr nav darbojoties komandā ar vienotu mērķi un iespējām. Pat ja esi lielākais bērns ģimenē, tu neesi vienīgais.

Maijs: Pēdējā vieta Eirovīzijā

Ja tu esi dzimis maijā, tu esi Pēdējā vieta Eirovīzijā. Ja tev kāds vaicā – kas uzvarēja Eirovīzijā? Tu nesaki “Måneskin”, tu atbildi, ka uzvarēja draudzība. Un arī nākamgad uzvarēs draudzība, un aiznākamgad, ja tu atcerēsies, ka ikviens, kas piedalās, jau ir uzvarētājs. Sliktos komentārus neņem pierē, tie tevi dara stiprāku un populārāku. Bet vispār jau viss ir atkarīgs no skatu punkta – pēdējā vieta arī ir pirmā vieta, tikai no otra gala. Neviens retrogrāds nav mūžīgs!

Jūnijs: Vēstures taktīla

Ak, jūnija bērns, tevi nevar nepamanīt! No idejām, kas savienojas tevī, varētu uzbūvēt vēl vismaz trīs atšķirīgas Vēstures taktīlas, tikai tad Strēlnieku laukumā pavisam vairs nebūtu vietas. Ar laiku cilvēki tevi iepazīs un pieņems visas tavas dīvainības (arī nosaukumu, kam līdz ar "murāli" vieta gada nevārdu sarakstā). Lai arī kādi gudrinieki no mākslinieku un arhitektu aprindām teic, ka esi daļa no rasola, mēs taču visi zinām, ka rasols sevī nes i latviešu dzīvesziņu, i lidojumu gurmāna garšas kārpiņām. 

Jūlijs: Nodokļu reforma

Jūlijā pasaulē nākušie gozējas Nodokļu reformas zīmē. Lai gan esi plānots bērns, nevarētu teikt, ka ļoti gaidīts. Prātu šogad sajauci visiem – gan autoriem, gan mikrobiem, gan VIDiem. Lai gan tevis dēļ nākamo gadu ar bažām gaidīja daudzi, beigās tomēr zvaigznes iegrozījās ne tā, kā biji sākotnēji iecerējis. Taču ir skaidrs, ka problēma, kas pārcelta par gadu, vienalga ir problēma. Mīļā Nodokļu reforma, atceries, ka nauda nav galvenais dzīvē, tāpēc nākamgad palaid drusku vaļā tos grožus un dzimšanas dienas mēnesī smelies pozitīvo enerģiju – vien atceries nemeklēt to Salacgrīvā, bet Lucavsalā.

Augusts: Murālis

Augustā pasaulē nākušie pēc kultūrhoroskopa ir Murāļi. Par Murāļiem visi runā jau kopš dzimšanas. Arī pērnais gads, maigi sakot, nebija viegls. Murāļi satrieca pasauli un nevienu neatstājāt vienaldzīgu – bija gan petīcijas, gan saniknotu māmiņu lamas, gan vandālisma akts, bet Murāļi stāvēja tam pāri, un arī zvaigznēs ierakstīts, – kad nāks citi sūdi, šie aizmirsīsies. Te vietā teiciens – kas jūs nenogalina, padara jūs stiprākus.

Septembris: E-svētki

E-svētku zīmē dzimušie ir no tiem bērniem, kuri dzimst, dzimst un nevar piedzimt. Un kad beidzot septembrī piedzimst, tad izrādās, ka ne ekspektācijas, ne sonogrāfijas bilde neatspoguļo realitāti. Pērn jūs likāt cilvēkiem gaidīt, tad pagaidīt vēl un, kad likās, ka tūlīt būs jau sagaidīts, tad atkal mēnesi nekā nebija. Likās, ka visa gatavošanās būs viens vienīgs čika laiks. Pārdomāšana ir jūsu stiprā kārts. Nākamgad vienkārši saņemieties, jo, lai arī lokdauni un pēdējā vieta Eirovīzijā sāk kļūt par nozīmīgu tradīciju, nevajadzētu par tādu padarīt arī E-svētku "čakaru".

Oktobris: Gunāra Astras piemineklis

Visi oktobrī (ne)dzimušie Gunāra Astras pieminekļi šogad palika mājsēdē, bet nākamais gads solīt sola iespējas jums uzmirdzēt publikai. Var gadīties, ka zvaigznes atnesīs līdzīgus izaicinājumus kā pērn Murāļiem, taču kas neriskē, par to neraksta tviterī. Līdz ar naudas grūtību pārvarēšanu, Gunāra Astras pieminekļu publiskā stāja sasniegs jaunus augstumus.

Novembris: Svētku plakāts Rīgā

Novembrī pasaulē nākuši Svētku plakāti Rīgā. Arī jūs nepalikāt ēnā un tikāt bagātīgi apdziedāti sociālajos tīklos. Vaina tā, ka jūs ar sevi neprotat iepazīstināt, jūs uzrodaties un tad citiem jāskaidro, kas ir jūsu dzemdinātāji un ar ko viņi nodarbojas, kāpēc jums drēbes tādā krāsā, mati šitādā un vai jums kāds sakars ar austrumu kaimiņvalstīm. Protams, var teikt, ka problēma ir cilvēkos, kas izgudro problēmas, bet nākamgad varbūt pārkāpiet pāri savam ego un, pirms bojājat valsts svētkus un pēc tam arī Ziemassvētkus, iepazīstiniet ar sevi.

Decembris: Zandele

Zandele ir zodiaka pelnošākā zīme. Iespējams, ka tas ir saistīts ar dzimšanas dienu decembrī, gada nogalē, kad maciņu tukšo elektrības cenu kāpums un svētku klātesamība. Lai gan rūpēšanās par finansiālo labklājību pati par sevi nav slikta lieta, tomēr vērts aizdomāties par metodēm. Protams, tu vari teikt, ka lietas ir tikai lietas un patiesās vērtības dzīvē ir kas cits, bet vai nesanāk liekuļot, ja sāc pelnīt naudu, pārdodot draugu dāvanas. Nākamgad pārvērtē, kas tev pieder.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti