Rīta Panorāma

Rietumvalstu līderi apmeklē Ukrainu

Rīta Panorāma

Izstādē Spānijā Dalī Dantes "Dievišķās komēdijās" ilustrācijas

Turīnā notika Eirovīzijas atklāšanas ceremonija

Simtiem interviju un četras stundas uz paklāja – Eirovīzijas atklāšanā liela interese par Latvijas pārstāvjiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Itālija jau trešo reizi uzņem Eirovīzijas dziesmu konkursu. 10. maijā Turīnā norisināsies pirmais pusfināls, kurā Latvijas pārstāvji, grupa "Citi zēni" kāps uz skatuves ar otro kārtas numuru.  8. maija vakarā norisinājās oficiālā konkursa atklāšanas ceremonija. Mūsu delegācija uz paklāja atradās četras stundas. Visu šo laiku puiši medijiem sniedza simtiem interviju.

Ceremonija norisinājās 1675. gadā celtā Venārijas pilī, kas pazīstama ar savu krāšņo arhitektūru un greznajiem dārziem. Kā pirmā uz paklāja kāpa Emma no Maltas, kura atzina, ka jau paspējusi sadraudzēties ar mūsu puišiem.

Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra" uzsvēra, ka tagad vairāk nekā jebkad ir svarīgi būt Ukrainas krāsās:

"Mēs jūtam, ka mums šobrīd ir nepieciešams visiem pavēstīt, ka mūsu kultūra, kuru šobrīd mēģina diskreditēt, ir dzīva, tā uzplaukst.

Mums ir ļoti daudz foršu dziesmu, kultūra, kurai ir sava unikāla etniskā piederība un savs rokraksts."

"Mana dziesma ir par cerību. Es domāju, ka pasaulei šobrīd ir vajadzīga cerība. Pasaule šobrīd nav ļoti labā situācijā, un mums ir jāpaliek stipriem, mums jāpaliek vienotiem, nezaudējot cerību uz labāku nākotni," atklāja Igaunijas pārstāvis Stefans.

Austrāliju konkursā pārstāv Šeldons Railijs: "Mans galvenais vēstījums cilvēkiem ir tāds, lai gaisma spoži spīd caur tiem, kuri ir salauzti iekšēji. Arī es biju salauzts, un necerēju, ka varēšu kļūt par kaut ko nozīmīgu. Un tad es iemirdzējos tik spilgti, kā jebkad varētu iedomāties."

Grupa "Citi zēni" Eirovīzijas atklāšanas ceremonijā
Grupa "Citi zēni" Eirovīzijas atklāšanas ceremonijā

Mūsu delegāciju mēs tik ātri nesagaidījām. Viņi vieni no pirmajiem kāpa uz paklāja un vieni no pēdējiem no tā nokāpa, pavadot četras stundas, sarunājoties ar faniem un medijiem.

Latvijas delegācijas vadītājs Guntars Gulbiņš pieļāva, ka šāds tirkīza paklājs Latvijas delegācijai ir bijis pirmo reizi, jo tāda mediju interese par mūsu pārstāvjiem nebija redzēta: "Visas četras stundas puiši sarunājās ar visu valstu medijiem, kas šeit bija akreditējušies, fotografējās ar faniem. Iespaidīgi." Kā zināms, parādīšanās citu valstu medijos var nospēlēt par labu skatītāju balsojumā, tāpēc šī diena Latvijai bija īpaši nozīmīga otrdienas pusfināla kontekstā.

Grupa "Citi zēni" Eirovīzijas atklāšanas ceremonijā
Grupa "Citi zēni" Eirovīzijas atklāšanas ceremonijā

Līdzīgi par aizvadīto dienu izteicās grupas solists Jānis Pētersons: “Šī ceremonija nav tikai milzīga ballīte skaistos tērpos, šī ir lieliska iespēja, kas jāizmanto pēc pilnas programmas un prieks, ka mēs to arī darījām. Intervijas angļu valodā, sarunas ar žurnālistiem, citu dalībnieku dziesmu dziedāšana – šīs ir lietas, ko mēs protam un darām ar lielu prieku, un ir redzams, ka ārzemju mediji to novērtē."

Grupa "Citi zēni" Eirovīzijas atklāšanas ceremonijā
Grupa "Citi zēni" Eirovīzijas atklāšanas ceremonijā

Lai gan atklāšanas pasākumā dalībnieki piedalījās bez sejas maskām, mēģinājumu laikā dalībnieki ievēro epidemioloģiskās drošības noteikumus un atsevišķās teritorijās lieto sejas maskas, kā arī reizi 72 stundās veic Covid-19 testus. Zināms, ka Portugāles delegācijā atklāts pozitīvs Covid-19 gadījums, kā rezultātā tiek ievērota īpaša piesardzība.

Jau rīt, 10. maijā, norisināsies Eirovīzijas pirmais pusfināls. Grupa "Citi zēni" uz skatuves kāps ar otro kārtas numuru. Konkursu pulksten 22.00 pārraidīs LTV1, sekot līdzi konkursa norisei varēs portālā LSM. 

Pirms konkursa pulksten 21.10 Eirovīzijas konkursu "iesildīs" raidījums "Eirovīzija. Citi zēni". Raidījumā būs iespēja tuvāk iepazīt "Citus zēnus", kuri nepilnu divu gadu laikā sevi nopietni pieteikuši Latvijas popkultūrā.

KONTEKSTS:

2022. gadā Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek Itālijā, Turīnā. Latviju konkursā pārstāvēs grupa "Citi zēni" ar dziesmu "Eat Your Salad".

Latvijas dziesma izskanēs pirmajā pusfinālā 10. maijā. Tajā piedalīsies arī Albānija, Šveice, Slovēnija, Bulgārija, Moldova, Ukraina, Lietuva, Nīderlande, Norvēģija, Portugāle, Dānija, Armēnija, Austrija, Horvātija, Islande un Grieķija. Pirmajā pusfinālā balsos arī divas no "Lielā piecinieka" valstīm – Itālija un Francija.

Otrajā pusfinālā, kas notiks 12. maijā, sacentīsies Austrālijas, Azerbaidžānas, Kipras, Somijas, Gruzijas, Izraēlas, Maltas, Sanmarīno, Serbijas, Beļģijas, Čehijas, Igaunijas, Īrijas, Melnkalnes, Ziemeļmaķedonijas, Polijas, Rumānijas un Zviedrijas pārstāvji, bet balsos – arī "Lielā piecinieka" valstis Vācija, Spānija un Apvienotā Karaliste.

Eirovīzijas fināls notiks 14. maijā.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, Eirovīzijas organizatori lieguši Krievijai piedalīties šī gada konkursā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti