Panorāma

Latvijas laukos kuļ labību, ražas zemas

Panorāma

Žurnālistus iepazīstina ar dzēšanas darbu organizēšanu Stiklos

Ieskandina simtgades zaļumballi

Simtgades zaļumballes notiks vairāk nekā 150 vietās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Svinot Latvijas simtgadi, 11.augustā visā Latvijā un arī ārpus valsts robežām notiks zaļumballes par godu svētkiem. Pašlaik zināms, ka zaļumballes notiks vairāk nekā 150 vietās.

"Tā ir brīnišķīga iespēja gan lieliski atpūsties, satikties arī kaimiņam ar kaimiņu, varbūt rads ar radu satiekas. Un vēl ir iespēja arī doties brīnišķīgā ceļojumā, jo

tu vari aizbraukt uz jebkuru Latvijas vietu un zini, ka šajā vakara noslēgumā tur būs zaļumballe,"

stāstīja Latvijas valsts simtgades biroja projektu vadītāja Jolanta Borīte.

Viņa piebilst, ka zaļumballēs latvieši svinēs kopā ar kaimiņiem aiz robežas. "Piemēram, igauņu malā ir atsevišķas vietas, kur spēlēs igauņu mūziķi, leišmalītē ir pieaicināti lietuvieši. Un Apes novadā ir aicināti cilvēki, lai nāk uz robežas, lai nāk igauņi svinēt kopā ar latviešiem," teica Borīte.

Formu, kādā balle notiks, nosaka rīkotāji katrā vietā. Kaut kur tas būs klasiski - ar pūtēju orķestri un dejām, citur klāt nāks mūsdienīgākas lietas, piemēram, āra kino. Zaļumballes Latvijā notiek jau kopš 19. gadsimta otrās puses un laika gaitā ir krietni mainījušās.
    
"Ja kādreiz zaļumballes notika gandrīz katru sestdienu, agrāk arī svētdienās, tagad zaļumballes notiek novadu svētkos, Jāņos, dažās vietās arī pēc kapusvētkiem, kur tas vēl notiek," skaidroja tradicionālās kultūras pētniece Ieva Vītola.

Saistībā ar pasākumu pētnieku grupa "Serde" izveidojusi īpašu zaļumballes tradīciju burtnīcu, kurā apkopoti cilvēku pieredzes stāsti.

"Man pašai liekas ļoti interesanti, ka cilvēki dziedāja līdzi mūzikai. Mūzika bija vairāk pūtēju vai akordeonu mūzika, arī stīgu mūzika šur tur. Bet tas, ko vienmēr darīja - dziedāšana palika pašu dancotāju ziņā," stāstīja tradicionālās kultūras pētniece Signe Pucena.

Vecās un jaunās zaļumballes tradīcijas ikviens varēs baudīt tieši 100 dienas pirms Latvijas simtgades, izvēloties sev tuvāko vai interesantāko balli.

Zaļumballes ieskandināšana notika jau jūlijā. 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti