Kultūras ziņas

"Pūkas un spalvas" Rīgas Porcelāna muzejā

Kultūras ziņas

Teksti Latvijas mākslā izstādē "ES_TEXT"

Pirmoreiz Latvijā lielo laternu gaismu festivāls "Brīnumzeme"

Siguldā atklāts gaismas skulptūru festivāls «Brīnumzemē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Siguldā atklāts pirmais lielo laternu festivāls Latvijā. Tā organizatori no Pakrojas muižas Lietuvā izvēlējušies vairāk nekā 300 gaismas objektus, kas atvesti uz Siguldas pils parku.

Siguldas Jaunās jeb Rakstnieku pils dārzs un senās pils apkārtne pārvērtusies "Brīnumzemē". Pirmo reizi uz Latviju no Pakrojas muižas Lietuvā atvests lielo gaismas laternu festivāls, kuram šogad izvēlēta tēma no Luisa Kerola grāmatas "Alise Brīnumzemē".

Gaismu festivāla izveidotājs, Pakrojas muižas saimnieks Giedrjus Klimkevičs (Lietuva) skaidroja: "Pakrojas muiža atrodas Zemgalē, tās īpašnieki bija fon Ropu dzimta, kuriem Zemgalē bija ap 20 piļu. Mēs tagad, tur saimniekojot un pētot vēsturi, atradām viņa pierakstos, ka viņš ir braucis uz Ķīnu. 19. gadsimtā bija populāri braukt uz Ķīnu, bija daudz tirdzniecības sakaru. Barons fon Rops rakstīja, ka sagaidījis jauno gadu Zi-Gongā, un tur bijušas interesantas gaismas figūras – ļoti lieli lukturi, un viņš rakstījis, ka ir sapnis atvest tādus uz Lietuvu. Uzzinājām, ka Ķīnā notiek gaismas festivāli, un nolēmām atvest uz Eiropu, un esam pirmie, kas šos brīnumus atveduši šurp."

Festivāla laikā apskatāmi vairāk nekā 300 gaismas objekti, katrs no tiem unikāls roku darbs.

"Pirms 3000 gadiem tos taisīja no bambusa, apvilka ar zīdu un iekšā ievietoja sveces. Protams, 20. un 21. gadsimtā viss ir mainījies, un tiek taisīts metāla karkass, kas apvilkts ar zīdu, bet iekšpusē atrodas lampiņas. Šim festivālam izmantoti 5000 metri zīda un 400 000 lampiņu," atklāja Giedrjus Klimkevičs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti