Seriāla «Divi vienā» producente Baiba Saleniece: Neesmu radusi sēdēt mierā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ir apmācies rīts. Stipri līst. Tādā dienā seriāla “Divi vienā” filmēšanas komanda ir devusies uz dzīvnieku patversmi “Mežavairogi”, kur tiek filmēti tik svarīgie seriāla ārskati. Šādu dienu ir daudz, kad laikapstākļiem ir slikts noskaņojums, un tā vien šķiet, ka tiek radīti visi šķēršļi, lai kaut kas filmēšanā nobruktu greizi. Taču kaprīzo filmēšanas “kuģi” prasmīgi vada seriāla “Divi vienā” producente Baiba Saleniece.

Televīzijas industrijā viņa ir jau daudzus gadus un kopā ar režisori Intu Gorodecku strādāja arī pie “Neprāta cenas” veidošanas. Baiba gan atzīst, ka tieši grūtības viņai patīk visvairāk, jo, tās pārvarot, rodas patiess gandarījums. Ar Baibu tikāmies “Mežavairogos”, kad filmēšanas komanda jau bija atceļā uz Rīgu. Mūsu sarunas kompanjoni ir kaķi, suņi un pat gulbji, kuri brīvi pastaigājas patversmes teritorijā un ir priecīgi par cilvēka klātbūtni.

Uz priekšu virza grūtības

Kā jūs kļuvāt par producenti – tas ir tik sarežģīts, daudzpusīgs un arī grūts darbs. Kā nonācāt latviešu televīzijas industrijā?

Šis ir vairāk stāsts par to, kā es vispār nonācu televīzijā. Man tolaik bija mazs dēliņš, kuram tagad jau ir 22 gadi. Bija vēlme kaut ko vēl darīt paralēli bērna audzināšanai. Vienīgais, kas man tā ienāca prātā, lai es būtu kopā ar savu dēlu, bija pieskatīt vēl kādu citu bērnu. Tā es nokļuvu Arvīda Babra un Ditas Torsteres ģimenē. Pieskatīju viņu dēlu Rūdolfu, arī viņam tūdaļ aprit 22. Abi puiši tagad ir labi draugi.

Tolaik Dita piedāvāja palīdzēt viņai ar darbu televīzijā izklaides redakcijā. Tā arī nokļuvu pie lielajiem projektiem, strādājot gan kā asistente, gan kā administratore. Laika gaitā kļuvu par projektu vadītāju un strādāju jau pie lielajiem projektiem un pie seriāla “Neprāta cena” 2005. gadā kopā ar Intu Gorodecku. Man tas viss bija jaunums, lai gan seriālam ilgs mūžs nebija.

Kas jūs visvairāk virza uz priekšu šajā darbā?

Jo vecāka kļūstu, jo vairāk saprotu, ka uz priekšu virza tieši grūtības, kuras tieši gribas pārvarēt. Neesmu radusi sēdēt mierā. Man pat bērni reizēm saka: pāvests brauc uz Latviju, un tev jāstrādā! Brīvdienas, un tev atkal jāstrādā! Reizēm jau gribētos tā vienkārši, bet es jau nemaz neprotu atpūsties.

Kas šajā seriālā filmēšanas komandai ir lielākie izaicinājumi?

Tie noteikti ir ārskati plus arī tas, ka, kā jau žanram pieklājas, kadrā vienlaicīgi ir daudz cilvēku. Tas uzreiz ir stress pilnīgi visiem – sākot jau ar aktieru menedžeri, kuram jāsaplāno un jāsapulcē aktieri no vairākiem teātriem, arī bērni, kuri mācās skolās pirmajās klasēs.

Ārskati ir gana sarežģīti. Mēs esam atkarīgi no laikapstākļiem. Koša saule mums nepatīk, ļoti apmācies arī ne. Visiem jāsaorganizē transports, rudenī aktieriem nepieciešami siltāki apģērbi. Ārā nevaram arī nomānīties. Ja studijā var filmēt rītu vakarā vai otrādi, tad ārā esam atkarīgi no gaismas.

Dabā, piemēram, ir dzeltenas lapas, šobrīd nevaram filmēt sezonas noslēgumu. Šie ir tādi aspekti, kas pamatīgi sarežģī filmēšanu, izejot no paviljona.

Vai atceraties kādu spilgtu pārpratumu no filmēšanas dažādos laika posmos dažādos seriālos?

Izplatīti ir aktierim pēc filmēšanās aizbraukt projām ar visu piestiprināto un ieslēgto mikrofonu. Reiz tieši tādēļ braucu pakaļ Ventai Vecumniecei (ilggadējai latviešu aktrisei un režisorei – A.F.). Skaņinieks pat mazliet varēja dzirdēt balsis fonā (smejas).

Dabū pa ausi no režisora

Jums jau ir mīļākais “Divi vienā” varonis?

Es, protams, neesmu objektīva. Visus aktierus pazīstu dzīvē, viņi arī katrs par sevi ir superīgi un mīļi cilvēki. Mans jaunākais dēls ir iemīlējies Samantā (smejas). Un es tur neko nevaru darīt. Viņam vajag, un, ja nav Samantas, tad slēdz iekšā televizoru un meklē, kur ir.

Lai arī “Divi vienā” centrā ir abi precētie pāri no Krūmiņu un Abuladžu ģimenēm, vai varat iezīmēt vēl kādu būtisku seriāla “blakusstāstu”, kas pavisam noteikti nākotnē attīstīsies?

Noteikti Anete un Lauris. Lai arī šobrīd viņu starpā jūtas tikai mazliet uzvirmo, esmu pārliecināta, ka drīzumā visa kļūs daudz vairāk. Un tur būs, ko redzēt!

Kā uzmundrināt aktieri, kuram filmēšanas dienā ir slikts noskaņojums?

Aktieris tādēļ ir aktieris, viņš pats prot tikt galā ar savu noskaņojumu un ir pieradis ar sevi tikt galā. Mēs komandā gan vienmēr par visiem parūpējamies. Ne velti aktieri saka, ka pie mums jūtas kā otrajās mājās.

Un ko darīt, ja režisors ir dusmīgs?

Tas ir jau sliktāk. Lai gan režisors jau saprot, uz kuru var šo noskaņojumu novelt, uz ko ne. Tad jau kāds cits dabū pa ausi, ne aktieri (smejas).

Ko, jūsuprāt, vēlas latviešu seriāla skatītājs?

Vakarā pēc garas darba dienas apsēsties, aizmirst visas savas nebūšanas un uz pusstundu vienkārši pieslēgties seriāla dvīņu mājām.

 

Ekskluzīvas intervijas portālam LSM.lv sniegusi arī seriāla režisore Inta Gorodecka,  galveno varoņu atveidotāji Ģirts Luiziniks un Līga Zeļģe, kā arī aktieris Jānis Jarāns

Seriālu “Divi vienā” no otrdienas līdz ceturtdienai var skatīties astoņos vakarā LTV1, bet aktieru dzīves un seriāla aizkulisēm var sekot līdzi REplay.lv, portālā LSM.lv un LTV sociālajos tīklos. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti