Rīta Panorāma

Intervija ar Arti Gāgu, Kristapu Vanadziņu un Mārtiņu Gaili

Rīta Panorāma

Intervija ar Māri Kučinski Ministru prezidents (ZZS)

Saldākais Rīgas muzejs veltīts šokolādei

Saldākajā Rīgas muzejā – arī šokolādes strūklaka un simtgadīga lelle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Laimas" šokolādes muzeju var dēvēt par Rīgā saldāko un garšīgāko muzeju, kur pats var iemēģināt roku konfekšu pagatavošanā.

Pirmā šokolādes fabrika Rīgā izveidota 1870.gadā. Tās dibinātājs bija Teodors Rigerts. Aptuveni 50 gadus vēlāk top arī uzņēmums "Laima", kurš pēc kāda laika tiek apvienots ar Rigerta fabriku. Šokolādes muzejā var ne tikai redzēt to, kā top šokolāde, bet arī to izgaršot.

"Tā ir šokolādes strūklaka, muzeja sirds no paša muzeja pirmsākuma. Šī ir spēcīga šokolāde, tajā ir vairāk nekā 70% kakao. Jo vairāk kakao ir sastāvā, jo veselīgāka ir šokolāde," skaidro "Laimas" šokolādes muzeja gide Diāna Grimaļuka.

Kad sātīgais šokolādes dzēriens ir nogaršots, var doties ekskursijā pa muzeju un uzzināt, kā no kakao pupiņām top šokolāde.

"Šeit ir mans draugs indiānis. Agrāk kakao pupiņu vērtība bija neizmērojama. Ja mums bija pilnas kabatas ar kakao pupiņām, mēs tajos laikos varētu skaitīties kā miljonāri. Vienu kakao pupiņu varēja apmainīt pret tomātu. Trīs – pret olu. Četras pret ķirbi. Desmit pret trusi. Bet simts pret vergu," teica muzeja gide.

Muzejā arī iespējams pagatavot savu īpašo šokolādes tāfelīti, iepazīties ar senākiem iepakojumiem, kā arī aplūkot īstu 120 gadīgu šokolādes lelli, kuru līdz šim brīdim tā arī neviens nav apēdis.

Īpaši padomāts par to, lai apmeklētāji te ne vien skatās, bet paši iesaistās dažādās atrakcijās.

Kas tas par muzeju bez fotografēšanās? Video un fotogrāfijas pēc tam muzeja apmeklētājs var lejupielādēt muzeja mājaslapā un saglabāt savā datorā. Un vēl darbnīcā tiek piedāvāta ekskluzīva iespēja izveidot savas šokolādes konfektes.

"Kā tad mēs to darīsim? Priekšā ir bļodiņa ar šokolādes konfekti. Ir karotīte un daudz un dažādas sastāvdaļas. Pašam jāizvēlas, ko likt šajās konfektēs iekšā. Ir vafeles, mango, aprikozes, mellenes, kokosrieksti un vēl daudz kas cits,"  teica “Laimas” šokolādes muzeja gide Una Martušanska.

Atliek vien piepildīt trauciņu ar vēlamajiem gardumiem, to visu pārliet ar karstu šokolādi, vienalga, balto vai melno, pēc tam izdekorēt, un konfektes ir gatavas. Šādā veidā nejauši atklāju sevī kādu jaunu talantu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti