Sākusies vērienīgā Rīgas vasaras kultūras programma ar akcentu uz apkaimēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šīs nedēļas nogalē ar plašu vērienu sākusies Rīgas vasaras kultūras programma. Šoreiz tā veidota atšķirīgi no tradicionālajiem Rīgas svētkiem, kas ierasti notika trīs dienas Rīgas centrā. Šogad svētku notikumi būs izkliedēti gandrīz divu mēnešu garumā, un līdzās centram ļoti daudz pasākumu notiks Rīgas apkaimēs – Āgenskalnā, Maskavas forštatē, Bolderājā, Imantā, Pļavniekos un vēl citviet. Norišu spektrs būs, sākot no izzinošām ekskursijām pa Rīgas dārziem un parkiem līdz lustīgām zaļumballēm un čigānu romanču vakariem.

Sākusies vērienīgā Rīgas vasaras kultūras programma ar akcentu uz apkaimēm
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Ja Rīgas svētki ierasti bija liels, ļoti koncentrēts pasākums, tad šovasar svinības notiks savādāk – ar daudziem pasākumiem visas vasaras garumā un ar īpašu akcentu uz Rīgas apkaimēm.

Kā uzsver programmas kuratore Renāte Lagzdiņa – šoreiz galvenais ir svinēt Rīgas dažādību, tāpēc uz svētkiem apkaimēs ir aicināti ne tikai paši to iedzīvotāji, bet arī ļaudis no citām vietām, lai iepazītu katrai apkaimei raksturīgo atmosfēru.

Lielie pasākumi sestdienās līdz pat augusta nogalei kopumā notiks sešās dažādās vietās. Kā pirmie svētkus jau vakar nosvinējuši Vecmīlgrāvja iedzīvotāji, nākamie pasākumi gaidāmi Āgenskalnā, Bolderājā, Maskavas forštatē, Imantā, kā arī Purvciemā un Pļavieniekos. 

"Šogad tika izvēlētas tās, kurās varbūt kultūras infrastruktūra ir vājāka, vai tās, kurās parasti kultūra nenotiek. Mums šķiet svarīgi nodrošināt, ka kultūra ir tuvāk dzīvesvietām. Tas bija tāds viens uzstādījums. Otrs bija – domāt par lokālo kontekstu, uz kuru pasākums dodas," stāsta Renāte Lagzdiņa. "Visa programma tika organizēta caur iepirkuma procedūru, kur bija ļoti detalizēta tehniskā specifikācija, ko mēs no šī pasākuma sagaidām. Tātad, ka tam ir jābūt gan izglītojošam, gan izklaidējošam, ka ir jāiesaista bērni, jaunieši, seniori un ka jāstrādā ar vietējām apkaimju biedrībām, lai būtu centra līmeņa programma visās apkaimēs, bet lai tā ir arī katrai apkaimei pielāgota. Ir svarīgi arī, ka šīs apkaimes, uz kurām mēs dodamies, ir tās, kur ir arī vairāk krievvalodīgo, un šis ir svarīgs mirklis ar viņiem satikties."

23. jūlijā notiks Āgenskalna apkaimes svētki, kuru centrs būs Nometņu iela, bet 30. jūlijā – svētki būs Bolderājā un noritēs Stūrmaņu ielā.

"Stūrmaņu iela ir tāda centrālā ass. Vēsturiski Bolderājas ieliņas ir mazas, un tā ir viena no lielākajām, kur kaut ko var organizēt. Mums ir visas dienas garumā gan notikumi bērniem veltīti – izrādes, diskotēka, rotaļas, radošās darbnīcas, gan arī uz pēcpusdienu sākas pieaugušajiem veltīta programma. Uzstāsies Jēkabs Nīmanis ar savu orķestri, ‘’Mariachi Baltica’’, Ivars Pētersons ar rokenroliem, Olga Pīrāgs ar "Mirage Jazz Orchestra". Tā kā būs, manuprāt, tāda ballīga atmosfēra," stāsta Bolderājas apkaimes svētku producente Madara Gruntmane. "Tāpat arī visas dienas garumā uz pašas ielas muzicēs mūziķi, tā kā būs visdažādākās aktivitātes, un tā iela atdzīvosies, būs radīta un veltīta cilvēkiem."

Līdzās svētkiem sešās apkaimēs būs arī īpašas norises četros Rīgas parkos, kas nodēvēti par Prieka mirkļu parkiem.

"Tie ir četri parki. Vērmanes dārzs, kur būs koncerti katru ceturtdienu, atgriežot Vērmanes dārza estrādei tās funkciju. Viesturdārzs, kur būs vairāk izglītojoša programma. Tāpat mums ir Ķengaragā pie Mazjumpravas muižas programma, kur būs arī muzikālās izrādes, koncerti, nodarbības un lekcijas par Ķengaraga vēsturi. Un tad ir Nordeķu parks Iļģuciemā. Milzīgs, fantastisks, dendroloģiski svarīgs parks, kur kopā ar Iļģuciema iedzīvotājiem ir tapusi unikāla programma," atklāj Renāte Lagzdiņa.

Sākot no 16. jūlija, Nordeķu parkā notiks četru pasākumu cikls nedēļu nogalēs, kura centrā būs tēmas, sākot ar apkaimes vēsturi, dabu un mākslu līdz mūsdienu jauniešu ielu kultūrai.

"Nordeķu parks ir, kā mēs to saucam, Iļģuciema zaļā sirds. Bet būtībā tas ir parks, kas ir veidojies ap muižu, kas ir ļoti būtiski, un līdz ar to arī parka flora, kas tur ir izveidojusies, ir ļoti interesanta un ļoti sena. Parkam pašam ir sena un aizraujoša vēsture, un tieši šo vēstures aspektu mēs arī savā programmā akcentējam, dodot iespēju Rīgas iedzīvotājiem iepazīt līdz kaulam Nordeķu parka apkārtni," stāsta Nordeķu parka programmas kuratore Līna Birzaka Priekule un Evarts Melnalksnis:

"Un ne vien parks ir sens ar skaistu floru, bet arī cilvēki, kas tur dzīvo, šī kopiena ir jau ilgstoši veidojusies un dažādiem vēstures laikmetiem gājusi cauri. Tas ir bijis gan strādnieku rajons, gan rūpniecības rajons, tur ir veidots stikls. Arī mākslinieki ir dzīvojuši un dzīvo šajā rajonā," papildina Nordeķu parka programmas kurators Evarts Melnalksnis. "Tās ir lietas, ko mēs savā programmā skatīsim, par ko mēs runāsim, par ko mēs aicināsim pulcēties vietējo kopienu, lai spriestu, kā mēs vēlamies tālāk dzīvot Nordeķu parkā un Iļģuciemā."

Rīgas centrā, Vērmanes dārza estrādē savukārt notiks dažādu noskaņu koncerti ceturtdienu vakaros. 14. jūlijā muzicēs grupa ‘’Very cool people’’, 21. jūlijā – Ingus Pētersons ar grupu, kam sekos Tenoru trio programma, kā arī grupas ‘’Menuets’’ koncerts.

Ļoti liela norišu dažādība būs Viesturdārzā, sākot no izzinošām ekskursijām līdz koru un reperu koncertam un Viesturdārza zaļumballei.

Mazjumpravas muižā Ķengaragā savukārt izrādīs muzikālo izrādi ‘’Īsa pamācība mīlēšanā’’ un mūziklu ‘’Preilenīte’’, gaidāms arī koncerts ‘’Čigānu romances Daugavas krastā’’.

Kopumā Rīgas vasaras kultūras programma piedāvās aptuveni 150 dažādu notikumu divu mēnešu garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti