Sajūtas bija dalītas: Recenzija par «Supernovas» pirmo pusfinālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas un arī citu valstu “Eirovīzijas” fani ar nepacietību gaidīja mūsu šī gada nacionālo atlasi. Jo tomēr divus gadus Latvija bija ārpus “Eirovīzijas” fināla, un konkursa sekotāji aktīvi apsprieda – ko tad Latvija sūtīs uz “Eirovīziju” šogad? Noskatoties visu “Supernovas” pusfinālistu uzstāšanos, sajūtas bija dalītas.

Prieks par to, ka par spīti neveiksmēm iepriekšējos gados cīņu turpina, manuprāt, spēcīgie mūziķi, kā, piemēram Markus Riva un Samanta Tīna. Prieks arī par to, ka neviens no mūsu konkursantiem nemēģina kopēt iepriekšējā gada “Eirovīzijas” uzvarētājas Netas dziesmu un izpildījumu. Jo “Eirovīzijā” kopijas nekad negūst panākumus. Taču neviena no 16 dziesmām mani uzreiz neuzrunāja tā, lai varētu droši pateikt, ka tieši šai dziesmai ir jāskan Telavivā un Izraēlā šī dziesma gūs panākumus. Tā, protams, bija mana pirmā reakcija, noklausoties visas dziesmas internetā, tāpēc ir ļoti svarīgi, ko mēs redzēsim “Supernovā”, kāds būs dzīvais izpildījums, kāds būs priekšnesums.

Pēc sestdienas tiešraides četriem dalībniekiem šī gada “Supernova” ir beigusies. Diemžēl “izkrita” arī mana pirmā pusfināla favorīte Līga Rīdere.

Jau pērn esmu rakstījis, ka uz “Eirovīziju” ir jāsūta dziesma latviski. Nepiekrītu tiem, kuri saka, ka neviens Eiropā to nesapratīs un tāpēc nenobalsos.

Pirmkārt, katru gadu “Eirovīzijā” skan dziesmas gan franču, gan kādā no Balkānu valsts valodām, gan arī citās valodās, un par šīm dziesmām balso. Otrkārt, nedomāju, ka pērn par Netas dziesmu visi balsoja tālab, ka mūziķe dziedāja par sieviešu tiesībām un “Me Too” kampaņu. Pārsvarā balsoja, jo patika dziesma, ne vārdi.

Arī Līgas Rīderes dziesma bija citādāka ne tikai valodas dēļ. Tā atšķīrās uz citu dziesmu fona, un tai bija iespēja Telavivā gūt arī kādus panākumus, tiesa gan, vairāki uzlabojumi priekšnesumā būtu vēlami. Kā jau rakstīju, “Eirovīzijā” necieš nekādas kopijas. Paņēmiens ar beigās no tumsas iznākošo vīrieti jau tika izmantots pērn. To atkārtot būtu liela kļūda.

Mums ir vēl viena dziesma latviski – Kristīnes Pastares “Smaragdi un pelni”. To dzirdēsim sestdien, un ceru šo dziesmu redzēt arī finālā.

No “izkritušajiem” gribu vēl tikai pieminēt Aleksa Silvera dziesmu “Fireworks”. Dziesmas autore ir Aminata. Diemžēl jau otro gadu pēc kārtas Aminatas dziesmas negūst panākumus “Supernovā”. Manuprāt, pašas Aminatas vainas šeit nav – dziesma par uguņošanu ir dzīvotspējīga un noteikti gūtu panākumus lielajā “Eirovīzijā”, bet tikai tādā gadījumā, ja to izpildītu cits, spēcīgāks mūziķis. Alekss Silvers tomēr nav ticis galā ar šo uzdevumu.

Pirmajā pusfinālā starp astoņiem dalībniekiem bija tikai viena grupa. Un tas, protams, palīdzēja puišiem no “Laime Pilnīga” tikt finālā. Kaut arī tika paziņots, ka grupa pusfinālā ierindojās pirmajā vietā gan pēc žūrijas, gan skatītāju viedokļa, ļoti ceru, ka finālā balsojums būs citādāks. Dziesma “Awe” uz “Eirovīzijas” skatuves pazudīs. Tai nav enerģijas. To var klausīties vakarā mājās, sveču gaismā, bet es nevaru iedomāties, ka par šo dziesmu “Eirovīzijas” fani balsotu.

Edgaram Kreilim un Aivo Oskim ir pēc popdziesmas standartiem uzrakstīti skaņdarbi. Ja viņu pulkam pievienosies vēl Markus Riva, tad finālā būs trīs pēc formāta un izpildījuma līdzīgas dziesmas. Kurš no viņiem labāk sagatavosies un labāk izpildīs, tas arī dabūs labāku rezultātu. Jo pašas dziesmas un izpildījums, vismaz tagad, ne ar ko neatšķiras no citām līdzīgām popdziesmām, kuras katru gadu dodas uz “Eirovīziju” un lielākoties paliek kaut kur pa vidu. Līdz “Supernovas” finālam vēl ir laiks, un vēl ir iespēja uzlabojumiem.

Samantas Tīnas izpildījuma laikā visu uzmanību veltīju nevis dziesmai, bet džinsiem. Es gan neesmu modes eksperts, tomēr ir vērts atcerēties, ka “Eirovīzija” ir televīzijas, nevis radio šovs. Un cilvēki balso ne tikai par to, ko dzird, bet arī par to, ko redz.

To, starp citu, būtu svarīgi atcerēties arī citiem mūziķiem – pie apģērba jāpiedomā. Vēl Samantas Tīnas dziesmā nedaudz traucēja Riannas dziesmai par lietussargu ļoti līdzīgie toņi. Baidos, ka šis salīdzinājums var traucēt arī lielajā “Eirovīzijā”, un visi pozitīvie dziesmas un izpildījuma momenti aizies otrajā plānā.

“Supernovas” fināla kopējo ainu redzēsim sestdien vakarā, kad četriem pirmajiem finālistiem pievienosies vēl četri. Otrajā pusfinālā ir vairāk grupu, tāpēc ir arī savā veidā lielāka izvēle. Un ļoti ceru, ka skatītāji būs aktīvi, jo 50% rezultāta taču pieder tieši mums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti