Sācies mūzikas un mākslas festivāls «Daugavpils ReStArt»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Daugavpilī sācies jau 11. mūzikas un mākslas festivāls "Daugavpils ReStArt" ar mērķi atklāt mūzikas un mākslas daudzveidību. Šajā reizē 18 dažādu mūzikas, mākslas, teātra, kino un citu radošo jomu pasākumos ikviens mūzikas un mākslas baudītājs varēs atrast sev vispiemērotāko.

Sācies mūzikas un mākslas festivāls «Daugavpils ReStArt»
00:00 / 04:40
Lejuplādēt

Vairāki pasākumi festivāla "Daugavpils ReStArt " programmā jau notikuši, bet daudzi vēl tikai priekšā. Tostarp šonedēļ 15 gadu jubilejas koncertu "Tikšanās ar draugu" rīkos orķestris "Daugavpils Sinfonietta". Tiks demonstrētas īsfilmas 25. starptautiskajā īsfilmu festivālā "Manhattan Short" Latvijā. Tāpat mūzikas un mākslas festivālā varēs iegrimt "Rudens tauru skaņās", apmeklēt Daugavpilī dzimušo mūziķu koncertu, laikmetīgās dejas uzvedumu, leļļu teātra izrādi un Latgales kordiriģentes Terēzes Brokas piemiņai veltīto koru mūzikas vakaru.

Ar vairākiem Latvijas mūziķu koncertiem un krāšņiem Rīgas ielas svētkiem septembra beigās Daugavpilī tradicionāli aizsākās mūzikas un mākslas festivāls "Daugavpils ReStArt ". Daugavpils Vienības nama producents Jānis Butkevičs uzsver: "Šis festivāls ir plašs visās nozīmēs, jo tajā apvienotas visas mākslas, tā ir tāda sinkrētiskā māksla – gan mūzika, gan deja, gan teātra māksla, gan ielu kultūras māksla."

Ideja šāda festivāla rīkošanai dzima pirms 11 gadiem, un tas ir kļuvis par ikgadēju mūzikas un mākslas pasākumu, stāsta Jānis Butkevičs:

"Sākas rudens, sākas darba sezona, un to sāk arī Daugavpils mūzikas kolektīvi.

Tie ir ne tikai, kas saistīti ar Daugavpili, bet arī tiek aicināti mākslinieki, kas kādreiz bija Daugavpilī un šobrīd spēlē citos Latvijas un pasaules mūzikas kolektīvos. Šajā festivālā skanēs gan klasiskā, gan džeza mūzika, arī improvizatoriskā mūzika, būs laikmetīgā deja, mākslas izstādes, kora mūzika, un šogad šajā ciklā būs arī leļļu teātra izrāde bērniem."

Šonedēļ Daugavpilī Vienības nama koncertzālē 15 gadu jubilejas koncertu rīkos orķestris "Daugavpils Sinfonietta". Koncerta nosaukums, kā atklāj vijolniece, "Daugavpils Sinfonietta" mūziķe Inga Zeile, ir simbolisks – "Tikšanās ar draugu": "Šogad mums ir svētku gads, un protams, katra uzstāšanās gan lielajam kolektīvam vai solistam ir notikums. Un tāpēc "Sinfonietta" kolektīva dalībniekiem šis koncerts, kurš notiks 28. septembrī, ir īpašs ar to, ka koncerta tematika ir "Tikšanās ar draugu". Šajā koncertā spēlēs visi tie, kuri šajā orķestrī ir spēlējuši visus šos 15 gadus. Un ir interesanti, ka visi šie cilvēki ir pabeiguši Daugavpils Mūzikas vidusskolu un tālāk jau mācījušies Mūzikas akadēmijā, var būt kāds jaunais mākslinieks vēl tagad ārzemēs mācās. Mūsu "Sinfonietta" repertuārs ir plašs, sākot ar baroku un beidzot ar mūsdienu mūzikas klasiku."

Jubilejas koncerts noteikti būs emociju piepildīts un muzikāliem pārsteigumiem bagāts, gatavojoties lielajai koncerta dienai, stāsta pieredzes bagātie "Daugavpils Sinfonietta" dalībnieki: "15 gadu jubileja ir tādam kolektīvam kā "Daugavpils Sinfonietta", bet pats orķestris pastāv, jau sākot ar vidusskolas dibināšanu, tātad gandrīz vai 100 gadus. Tāpēc mēs jūtamies kā tādi aksakali, kā kalnu iedzīvotāji, kuriem gandrīz 100 un pat pāri gadu. Bet jūtamies labi. Mēs katru vasaru gaidām šo festivālu, gatavojamies, domājam, ko spēlēsim. Katru gadu repertuārs mainās, mainās koncerta formāts. Šoreiz mēs vairāk spēlēsim pavadījumus, jo būs daudz solistu – būs akordeons, būs klavieres, čells."

Orķestris atskatīsies uz saviem 15 radošajiem gadiem kopā ar mūziķiem – solistiem, kuri muzicējuši orķestra koncertos iepriekšējos gados – pianisti Ilonu Broku, flautisti Natāliju Saveļjevu, saksofonisti Martu Trofimoviču, akordeonisti Kristīni Rusakoviču, čellisti Justīni Baulinu, ģitāristu Staņislavu Kozlovski, vokālistiem Veru Taļerko, Olgu Vrešču, Viktoriju Agnesi Vancāni, Katažinu Dudarevu, Maksi Krilovu. Programmā – dažādu stilu un dažādu valstu komponistu mūzika.

Vēl mūzikas un mākslas festivāla "Daugavpils ReStArt" apmeklētājus gaida Daugavpils metāla pūšamo instrumentu ansambļa "Brass" koncerts "Rudens tauru skaņās".

Savukārt kora mūzikas koncerts festivālā notiks 5. oktobrī. Tas būs veltīts Latgales kordiriģentes Terēzes Brokas piemiņai.

Koncertā piedalīsies Augšdaugavas novada kultūras centra "Vārpa" jauktais koris "Latgale" (vadītāja Anita Zarāne), Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas meiteņu ansamblis "Daina" (vadītāja Maruta Veļičko), Daugavpils Vienības nama kolektīvi: jauktais koris "Daugava" (vadītājs Jevgeņijs Ustinskovs), sieviešu koris "Rūta" (vadītāja Maruta Veļičko), folkloras kopa "Dzīsme" (vadītāja Lūcija Vaivode).

Mūzikas un mākslas festivāla "Daugavpils ReStArt " pasākumi Daugavpilī ritēs līdz 22. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti