Kultūrdeva

Kultūrdeva

Kultūrdeva

Kultūrdevas eksperts Sigurds Siliņš iesaka gaismas kultūrpastaigu un Irānas konferenci

Rakstniece Džeina Šteinberga gleznotājas Maijas Tabakas pasaulē - kultūrrandiņš Jelgavā

Romāna «Lasītāja» autore Džeina Šteinberga: Kad pasaule ir uz pauzes, īstais laiks rīkoties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

"Šis ir perfektākais laiks – ja tev kaut kas ir iekšā, vienalga, vai teksti vai mūzika, gleznas, vienalga kas, vajag to realizēt, jo tagad visa pasaule ir uz pauzes un ir iespēja īstenot to, neizslīdot no tā riteņa un nejūtot, ka esi kaut ko baigi nokavējis,” aicina nesen klajā nākušā romāna "Lasītāja" autore Džeina Šteinberga.

Randiņš ar Kristīni

Kristīne Komarovska LTV "Kultūrdevā" uz neordināru tikšanos aicina dažādu nozaru pārstāvjus, apmeklējot aktuālas kultūrvietas un pasākumus.

Taujāta, vai autors pēc pirmās grāmatas iznākšanas uzskatāms par rakstnieku, Džeina Šteinberga gan atbildēja noliedzoši – esot par skaļu vēl tā saukties. Taču šobrīd viņa izbauda, ka grāmata sākusi dzīvot pati savu dzīvi.

Viens no LTV “Kultūrdevas” šī gada noslēdzošajiem kultūrrandiņiem norisinājās piesnigušajā Jelgavā.

Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornis ir īpaša kultūrvieta Jelgavas sirdī, tajā bez jaunākās Maijas Tabakas darbu izstādes “Dzimusi Jelgavā", skatāma arī pastāvīgā ekspozīcija, kurā multimediālā veidā iespējams iepazīties ar visiem Latvijas prezidentiem.

Džeinas Šteinbergas pirmās atmiņas par gleznotāju Maiju Tabaku saistās ar romāna "Vējiem līdzi" grāmatas vāku ilustrācijām – grāmatas viņa izlasījusi jau septiņu, astoņu gadu vecumā, kas ir bijis krietni par agru saturam, bet Maijas Tabakas gleznojumi palikuši atmiņā.

Šteinberga atzīmēja: "Viņai ir kaut kā izdevies gleznās panākt tādu maģisku reālismu – tagad skatoties un uzmetot aci izstādei, pirmajā brīdī var redzēt, ka ikdiena savijusies kopā ar sapni. Es vienmēr vispār fantazēju par Tabaku un Berlīnes periodu, nez, vai 1977. gadā viņa satika tur Deividu Boviju vai nesatika."

No kreisās: Kristīne Komarovska, Džeina Šteinberga
No kreisās: Kristīne Komarovska, Džeina Šteinberga

KONTEKSTS:

Covid-19 izplatība par spīti novembrī izsludinātajai ārkārtējai situācijai nemazinās, tāpēc valdība pagarināja ārkārtējās situācijas termiņu līdz 11. janvārim, ieviešot arī jaunus drošības pasākumus.

Laikā līdz 11. janvārim visas kultūrvietas klātienes apmeklējumam ir slēgtas un kultūras pakalpojumus iedzīvotājiem var nodrošināt tikai attālināti. Apmeklētājiem slēgtas ir arī muzeju iekštelpas, tomēr tāpat kā brīvdabas takas aizvien atvērtas ir muzeju ārtelpu ekspozīcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti