Kultūras ziņas

Izdota grāmata par Dzidru Ritenbergu

Kultūras ziņas

Regīnas Ezeras "Zemdegas" Dailes teātrī

Rīgas vasarā kapu un suņu stāsti

Rīgas vasaras kultūras programmā ­– pastaigas ar kapu un suņu stāstiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgas vasaras kultūras programmā iekļauti notikumi, kuros būs interesanti piedalīties visiem tiem, kuri draudzējas ar mūsdienu tehnoloģijām un vēlas Rīgas kultūrvēsturi iepazīt, izmantojot mobilās ierīces. Jauniešiem un viņu vecākiem tā varētu kļūt par neaizmirstamu pastaigu Mežaparka kapu kompleksā ar rēbusu minēšanu, savukārt suņu īpašniekiem jauna pieredze pilsētas parkos.

Rīgas vasaras kultūras programmā pēc Noras Ikstenas un Aivara Vilipsōna grāmatas “Suņa dzīve. Stāsti un suneti” motīviem tiks īstenota kulturāla pastaiga suņu saimniekiem un visiem citiem interesentiem, kuri vēlas izstaigāt desmit Rīgas parkus un sastapties tur ar stāstošajiem suņiem – jauniem vides objektiem.

Projekta “Dzilvēku stāsti” vadītāja Zane Dreismane skaidro: “Mēs vēlējāmies radīt kulturālu pauzi suņu saimniekiem, jo ikdienā suņu saimnieki dodas daudzās un garās pastaigās, tāpēc vēlējāmies viņiem radīt interesantus mērķus pastaigas laikā, lai viņi varētu atvilkt elpu un noklausīties kādu sunisku stāstu. Kā arī mēs vēlējāmies, lai mēs visi kopā aizdomātos par to, kā ikdienā jūtas mūsu mīļdzīvnieki, un to caur šiem stāstiem var ļoti labi vērot.”

Kā atzīmē rakstniece Nora Ikstena, autoram nevar būt lielāka prieka kā tie gadījumi, kad radītais nebeidzas ar grāmatu, bet turpinās arī citur – šajā gadījumā kā vides objekti.

“Šis ir tāds fantastisks pārsteigums, jo tad, kad mani uzmeklēja “Suns ar misiju” brīnišķīgās meitenes, es nevarēju vēl vizualizēt, kas tas būs… Suņi jau ir reālu cilvēku suņi, kas ir man apkārt, un viņiem visiem tas arī tagad ir vesels piedzīvojums, ka Rīgā tie sunīši stāvēs un varēs noklausīties stāstus. Man liekas, ka brīnišķīgi ir, ka viena radoša ideja rada citu radošu ideju,” spriež Ikstena.

Kopumā desmit Rīgas parkos, tostarp Vērmanes dārzā, Ziedoņdārzā, Bastejkalnā, tiks izstādītas desmit dažādu mākslinieku apgleznotās suņu figūriņas un pie katras, apsēžoties uz soliņa un noskenējot QR kodu, savā mobilajā ierīcē varēs noklausīties kādu no grāmatas stāstiem.

Savukārt Mežaparka kapu kompleksā izveidots kultūrvēsturisks stāstu un mīklu pastaigu maršruts. Ar mobilās ierīces palīdzību būs iespēja atrast Latvijas kultūras darbinieku atdusas vietas un ar QR kodu palīdzību plašāk uzzināt par tām, kā arī atbildēt uz rēbusa jautājumiem.

Rīgas vasaras kultūras programmas projekta vadītāja Liene Račevska stāsta: “Kad tu atrodi šo QR kodiņu un apskaties, kas notiek, viņš uzreiz aizved tevi uz “Youtube” linku, kur ir vai nu stāsts par šo cilvēku un neliels fragments no viņa muzikālās darbības, vai tas ir mākslinieks un tiek parādītas pāris viņa īpašākās bildes. Un līdz ar to divi aspekti – viens, tas, ka mēs esam kapu kultūras cienītāji. Ko saka projekta īstenotāji – no kapiem jau nav jābaidās, kapi ir mierīgākā vieta uz zemes, un tāda ir iespēja kopā ar spēles elementu iet apceļot Mežaparka kapu kompleksu un iepazīties ar vairāk nekā 19 Latvijā nozīmīgiem kultūras un mākslas cilvēkiem.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti