Rīgas Tehniskajā universitātē daudzveidīgās formās apskatāma Mendeļejeva tabula

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šajās dienās aprit 150 gadu, kopš krievu ķīmiķis Dmitrijs Mendeļejevs izveidoja ķīmisko elementu tabulu, sastrukturējot tos vienotā sistēmā. Gadadienai par godu Rīgas Tehniskajā universitātē atklāta unikāla Mendeļejeva tabulu izstāde. Savu personīgo, ilgus gadus krāto kolekciju augstskolai uzdāvinājis ķīmijas skolotājs no Iecavas vidusskolas Mihails Gorskis. 

Cik daudzveidīgi iespējams mūsdienās attēlot Mendeļejeva ķīmisko elementu tabulu! – tā varētu izsaukties ikviens, kurš ierauga to ne tikai kā mācību materiālu, bet suvenīrveidā uz  krūzītēm un datorpeļu paliktņiem, pulksteņiem, kaklasaitēm,  kleitām, zeķītēm, un pat uz peldčībām,  aplūkojot Iecavas vidusskolas ķīmijas skolotāja Mihaila Gorska unikālo kolekciju, kādas nav nekur citur pasaulē.  

“Pati ķīmija ir tāda zinātne, kura nemanāmi iespraužas visās cilvēka dzīves jomās, un periodiskā tabula ir mūsdienu ķīmijas simbols, kuru saprot jebkurā pasaules malā,” uzskata Mihails Gorskis. 

Mendeļejeva tabulu kolekciju ar vairāk nekā 600 eksponātiem, kas sakrāti 40 gadu laikā, skolotājs  uzdāvinājis Rīgas Tehniskajai universitātei. 

Izstāde iekārtota Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes foajē, atzīmējot 150. gadadienu, kopš krievu ķīmiķis Dmitrijs Mendeļejevs visus ķīmiskos elementus sastrukturēja vienotā sistēmā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti