Rīgas Farmācijas muzejs aizrauj ar plašo ekspozīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vecrīgā atrodas viens no lielākajiem Farmācijas muzejiem Eiropā. Tajā iespējams aplūkot, kā Rīgā gatavoti medikamenti no 14. gadsimta līdz pat mūsdienām.  

Vecrīgā atrodas viens no lielākajiem Farmācijas muzejiem Eiropā. Tajā iespējams aplūkot, kā Rīgā gatavoti medikamenti no 14. gadsimta līdz pat mūsdienām.  

Latvijā pirmās aptiekas atvēra jau 14. gadsimtā. Kopš tā laika jau profesionāli gatavo zāles, pastāstīja Rīgas Farmācijas muzeja galvenais speciālists Elvigs Kabucis.

Savulaik mūki bija vieni no pirmajiem, kas klosteros mērķtiecīgi audzēja dažādus augus, lai palīdzētu cilvēkiem pret visdažādākajām kaitēm. Farmaceita profesija radās vēlāk.

“Tā Farmaceita profesija lai būtu, gandrīz viss mūžs jāpavada. Tas sākās ne tā kā mūsdienās, kad pusaudzis izvēlas savu profesiju, bet mazu bērnu tēvs atdod farmaceitam mācībās,” stāstīja Elvigs Kabucis.

Rīgā, kas savulaik bija milzīgs starptautisks tirdzniecības centrs, kur tikās cilvēki no daudzām pasaules valstīm, bijušas pat vairākas aptiekas. Turklāt šeit tika atvesti arī dažādi augi no ārvalstīm, kas labi noderējuši ārstniecībā.

“Aptiekāra grāmatā tika ierakstīts viss, kas notika aptiekā, visi darījumi. Viss tika veikts ar roku, ar tinti un spalvu. Īss receptes izklāsts, cik maksājusi, kurš pārdevis, kurš iegādājies,” par vienu no eksponātiem stāstīja Elvigs Kabucis.

Muzejā ne vien var aplūkot senās ārstniecības metodes, bet pašiem iesaistīties dažādās nodarbēs. Piemēram. pārbaudīt savas zināšanas dažādu augu atpazīšanā.

Starp citu aptiekāri savulaik nodarbojušies arī ar vīna biznesu. Tāpēc nereti gadījies tā, ka liela daļa cilvēku stāv rindā nevis pēc zālēm, bet pēc vīna pudeles.

Bet vienā no muzeja kambariem apmeklētāji var sastapties aci pret aci ar alķīmiķi, kurš apmeklētājiem pagatavo īpašu eliksīru.   

Muzejā vienā no telpām ekspozīcija katru gadu mainās. Šogad tā atvēlēta sirds veselībai. Starp citu, tur iespējams bez maksas izmērīt savu asinsspiedienu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti