Rīgas augstākajā kalnā varēs līgot kopā ar «Iļģiem» un «Suitu sievām»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jau vairākus gadus līgotāji, kuriem tuvāka ir tradicionālā Jāņu svinēšana, pulcējas Rīgas augstākajā kalnā – Dzegužkalnā, kur arī šogad 23. jūnijā iedzīvotāji gaidīti Jāņu nakts svinībās, aicinot kopā ar Jāņa māti un Jāņa tēvu iepazīt latviešu tautas tradīcijas ar vainagu pīšanu, uguns iedegšanas rituālu, līgošanu, dziesmām, dančiem un rotaļām, informē Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta departaments.

Jau no plkst. 18 Jāņa bērnus aicina sagatavoties svētkiem, iekārtot labāko svinēšanas vietu un nopīt svētku vainagus radošajā darbnīcā.

Plkst. 20.00 svinīgi ar tāšu taures skaņām estrādē sāksies svinības. Dzegužkalna Jāņi nav iedomājami bez Jāņu mātes un Jāņu tēva, kuru lomās arī šogad iejutīsies Zoja Heimrāte un Edgars Lipors. Pirmo reizi Dzegužkalnu ielīgos “Suitu sievas” un ieskandinās “Suitu dūdelnieki” no Kurzemes. Viesi no Alsungas ar savām dziesmām un kopīgām rotaļām priecēs svētku apmeklētājus līdz pulksten 22.

Plkst. 22 Jāņa māte un Jāņa tēvs aicinās uz uguns rituālu, kāds iespējams tikai Dzegužkalnā, kur pasākuma apmeklētāji dosies lāpu gājienā uz kalna virsotni, lai svinīgi iedegu pūdeli, tad ugunsrats, noripodams kalna pakājē, iedegs lielo Jāņuguni. Kopā ar Ilgu Reiznieci un Māri Muktupāvelu tiks svētīta Dzegužkalna jāņuguns. Tajā jau tradicionāli tiek sadedzināti pērnie Jāņu vainagi un rituālā  nozīmē viss, kas jāatstāj pagātnē.

Pēc jāņuguns iedegšanas apmeklētāji varēs mācīties un izdziedāt līgotnes kopā ar postfolkloras grupu “Iļģi”, kas tās krājusi jau vairākus gadu desmitus un izdziedājusi tālu aiz Latvijas robežām. Ik gadu Dzegužkalna Jāņu svinības pārsteidz ikvienu ar lielo latviešu danču tūri, kuras vadību jau tradicionāli ir uzņēmies Valdis Putniņš un Rīgas Danču klubs. “Tā patiesi ir vienreizēja sajūta, kad visa skatuve elpo un viļņojas vienā ritmā”, saka pasākuma rīkotāji.

Pusnaktī Dzegužkalnā tiks sumināti un ar ozollapu vainagiem godināti visi klātesošie Jāņi.

Jāņu nakts tumsu kliedēs jaunā folka grupa “Jauno Jāņu orķestris”, kas īpaši šiem svētkiem veido Saules dziesmu programmu, ko papildinās arī dažādi Jāņu svinību rituāli Jāņa mātes un Jāņa tēva vadībā.

Saules atnākšanu ikviens svinību apmeklētājs varēs sagaidīt kopā ar ekoloģiskās mūzikas grupu “Ducele”, kas līgotājus aizraus lustīgās dejās līdz pat rīta gaismai, bet plkst. 4.20 kopā ar Jāņa māti un Jāņa tēvu būs iespēja kalna galā sagaidīt saullēktu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti