Rīgā ar koncertiem un saules sagaidīšanu atzīmēs Lielo dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atzīmējot Lielo dienu jeb pavasara ekvinokciju – laiku, kad mostas daba un cilvēki svin gaismas uzvaru pār tumsu, Rīgas kultūras centri iedzīvotājiem piedāvās muzikālus notikumus un iespējas izzināt rituālus, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē.

Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrs “Ritums” 20. martā no pulksten 06.00 līdz pulksten 07.00 aicina sagaidīt sauli divās vietās – Arkādijas parkā, kur muzicēs folkloras draugu kopa “Skandinieki”, un Lucavsalā, kur apmeklētājus gaidīs folkloras kopas “Grodi” un “Garataka”. Pasākumā notiks arī tādas rituālās darbības kā putnu dzīšana, gavilēšana, šautru mešana, šūpoļu rotāšana, mutes mazgāšana un citas.

Tikmēr Rīgas kultūras un atpūtas centra “Imanta” skatlogos no 15. marta ir aplūkojama amata meistares Leldes Alksnes klūgu pinumu instalācija “Jaunās mājas”, bet 19. martā pulksten 16.00 Rīgas kultūras un atpūtas centra “Imanta” Lielajā zālē izskanēs koncerts “Saule top”, piedaloties deju kolektīviem, koklētāju ansambļiem un tradīciju kopām.

Lielās dienas noskaņu var izjust arī attālināti – kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” “YouTube” kanālā ir pieejama īsfilma, kurā Jasjukeviču ģimene iepazīstina ar Lielās dienas tradīcijām, kādas tiek koptas viņu ģimenē. Sākot no sagatavošanās darbiem pirms svētkiem līdz rituālām darbībām Lielās dienas rītā – skatītāji var iepazīties ar saules sagaidīšanu, ugunskura iedegšanu un ziedošanu, šūpoļu kāršanu, šūpošanos, olu ripināšanu un daudz ko citu.

Savukārt 20. martā pulksten 12.00 kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” “YouTube” kanālā tiks publicēta sarunu cikla “Aīdas istaba” 7. sērija “Lielā diena”, kur iespaidos par šo laiku dalīsies māksliniece, grafiskā dizainere Alise Ķīnasta un folkloriste Aīda Rancāne, stāstot par Lielās dienas paražām, to saturu, nozīmi un simboliku, atklājot tradīcijas vietu un izpausmes formas mūsdienu pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti