Rīdzinieki gatavojas Līgo vakaram – tirgū sagādā ziedus un sieru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Svētdienas, 23.jūnija, vakarā Latvijā svin Līgo svētkus. Tradicionāli Jāņu nakti pieņemts pavadīt ar dziesmām, un dejām, pīt ziedu vainagu un dedzināt ugunskuru. Jau no paša rīta rīdzinieki steidzās uz Centrāltirgu, lai atrastu smaržīgākos pļavu ziedus un gardāko Jāņu sieru.

Rīdzinieki gatavojas Līgo vakaram
00:00 / 03:44
Lejuplādēt

Par jančukiem kāds pircēju pāris sauc Jāņu sieru lielākā un mazākā izmērā. Viss pārējais svētku galdam jau sagādāts. Viņi svinēt dosies uz laukiem: “Līgosim, dziedāsim, taisīsim ugunskuru, papardes ziedu meklēsim un beidzot varbūt atradīsim.”

Pašu siera sējēju tikpat kā nevar uzrunāt – lai gan strādā ātri, rindā pienāk aizvien jauni pircēji. Saimniece parāda plašu piedāvāto sieru klāstu: ar ķimenēm, papriku, biezpienu.

Tradicionālo sieru nopirkusi arī 69 gadus veca Gaļina. To viņa vedīs uz Jūrmalu, kur Līgo vakaru atzīmēs kopā ar savu meitu un dēlu ar mazbērniem. Lēkt pāru ugunskuram ir svēta lieta, saka sieviete. Tradicionālas ir pastaigas mežā, lai gan Jūrmalā skatīsies uz saullēktu.

Pie jūras ar ugunskuru un līgo dziesmām grasās pavadīt šo nakti jauniešu bariņš. Sestdienas rītā jaunieši piecēlās pulksten sešos, lai savāktu visu nepieciešamo – segas un guļammaisus. Tirgū jānopērk vēl ziedu vainadziņi un gurķīši, lai varētu doties ceļā. “Lai kārtīgi nosvin, un galvenais – negulēt!” piebilst jaunieši.

Ozola vainagu un košus ziedu pušķus sieviešu vainagu pīšanai nupat iegādājusies Mare Heimrāte. Viņa rītausmu plāno sagaidīt Dzegužkalnā, kur ir paredzēta īpaša svētku programma. Kādas tradīcijas parasti ievēro? Pin vainagu un uzģērbj tautas tērpu – tajā pavadīs arī šo vakaru.

“Pāri ugunskuram lēkšana – tas jau vairāk uz rīta pusi. Tas arī Jāņiem piederas. Protams, dziesmas, danči. Papardes zieds būs jāiet meklēt arī,” saka Mare.

Daži pārdevēji pat savākuši pirmās šī gada meža veltes. Mājražotājas Oksanas lete slīkst jāņuzāļu košumā, taču centrā – sārtas meža zemenītes.

Piecus litrus ar mazām gailenītēm Mārupes pusē savāca pensionāre Tamara. Blakus piparmētru pušķīšus tirgo 76 gadus veca Silvijas kundze.

Valdzinošus vainagus dažādām gaumēm, vecumam un dzimumam – gan ozolzaru vīriešiem, gan puķu sievietēm – turpat pin pārdevēja Laila Kupče-Jansone. Dažas bizītēs ir pat ar ērkšķogām un ķiršiem.

Ilze ar piecgadīgo līgotāju Bruno iegādājusies vainagu un ir gatavi doties ārpus Rīgas. Bruno stāsta, ka svētkos būs ugunskurs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti