Rīta Panorāma

"Staburadzes leģenda" Aijas Rēķes skaņdarba videoversija

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Eirovīzijas arēnā draudzīgas attiecības

REPORTĀŽA no Itālijas: Eirovīzijas arēnā draudzīgas attiecības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Grupa "Citi zēni" Itālijā uzturas jau gandrīz nedēļu. Pa šīm dienām uz lielās skatuves ir aizvadīti divi Eirovīzijas koncerta mēģinājumi, neskaitāmas intervijas, klipu filmēšana un horeogrāfijas mēģinājumi. Taču paliek arī īss brīdis atpūtai. Lielākoties visas aktivitātes ārpus arēnas notiek viesnīcā.

Eirovīzijā dalībnieku vidū pārsvarā ir solisti, ar kuriem uz skatuves kopā kāpj dejotāji, bet grupā "Citi zēni" visi seši uz skatuves gan dejo, gan spēlē instrumentus, gan arī dzied. Kaut arī pirms tam horeogrāfija neesot bijusi viņu tā stiprākā puse, taču neatlaidība ir puišu dzinulis. Horeogrāfe Beāte Svarinska stāsta: "Mēs bijām ļoti ilgi jau gatavojušies Latvijā, pirms atbraucām uz šejieni, tā ka es gribētu teikt, ka ar horeogrāfiju viss ir kārtībā un puišiem viss padodas, viņi visu atceras, mēs arī šeit katru dienu mēģinām." Arī "TikTok" video filmēšana kļuvusi par grupas ikdienu, kaut sākotnēji viņi to neatbalstīja.

Neskatoties uz saspringtu grafiku, enerģijas un jautrības delegācijas vidū netrūkst. "Citi zēni" jau paspējuši iepazīties ar vairāku valstu māksliniekiem, bet vistuvāk – ar mūsu kaimiņu Lietuvas dziedātāju Moniku Liu, kura par Latvijas pārstāvjiem saka: "Viņi ir mani brāļi, es viņus visus mīlu. Mēs ļoti labi pavadījām laiku pasākumos, mēs patiešām satuvinājāmies."

Trešdien, 4. maijā, grupai "Citi zēni" aizvadīts otrais mēģinājums uz Eirovīzijas skatuves, un redzams, ka itāļi ņēmuši vērā mūsu delegācijas komentārus saistībā ar tehniskajām nepilnībām, kas tika pieļautas pirmajā mēģinājumā. Tomēr ir atlikušas vēl dažas lietas, kas jānovērš līdz nākamajam mēģinājumam.

Eirovīzijas arēnā ir jūtama pastiprināta interese par Ukrainas māksliniekiem.

Citu valstu delegācijas ir priecīgas, ka grupa spēja nokļūt Itālijā. Pirms kara ukraiņu grupai "Kalush Orchestra" esot bijusi piesātināta koncertu dzīve.

"Mēs te nejūtam noslodzi. Tā ir sakārtojusies mūsu dzīve. Pirms kara mums ir bijuši 30 koncerti mēnesī – visi dažādās vietās. Tas mūs ļoti rūdīja. Tāpēc mēs šeit jūtamies ierastajā režīmā," sajūtās dalās "Kalush Orchestra" mūziķi.

Lietuvas pārstāve Monika Liu uzsver:

"Krievijas agresori un Putins gribētu, lai viņi paliktu pagrīdē un neuzstātos Eirovīzijā, bet tas nenotiks. Viņiem jāpaliek uz skatuves. Un es ļoti ceru, ka puiši uzvarēs."

"Citi zēni" ir iedziedājuši vairāku valstu pārstāvju dziesmas. Tai skaitā arī Ukrainas.

Latvijas dziesma izskanēs pirmajā pusfinālā 10. maijā, bet jau šo svētdien, 8. maijā, notiks oficiālā Eirovīzijas atklāšanas ceremonija.

KONTEKSTS:

2022. gadā Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Itālijā, Turīnā. Latviju konkursā pārstāvēs grupa "Citi zēni" ar dziesmu "Eat Your Salad".

Latvijas dziesma izskanēs pirmajā pusfinālā 10. maijā. Tajā piedalīsies arī Albānija, Šveice, Slovēnija, Bulgārija, Moldova, Ukraina, Lietuva, Nīderlande, Norvēģija, Portugāle, Dānija, Armēnija, Austrija, Horvātija, Islande un Grieķija. Pirmajā pusfinālā balsos arī divas no "Lielā piecinieka" valstīm – Itālija un Francija.

Otrajā pusfinālā, kas notiks 12. maijā, sacentīsies Austrijas, Azerbaidžānas, Kipras, Somijas, Gruzijas, Izraēlas, Maltas, Sanmarīno, Serbijas, Beļģijas, Čehijas, Igaunijas, Īrijas, Melnkalnes, Ziemeļmaķedonijas, Polijas, Rumānijas un Zviedrijas pārstāvji, bet balsos – arī "Lielā piecinieka" valstis Vācija, Spānija un Apvienotā Karaliste.

Eirovīzijas fināls notiks 14. maijā.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, Eirovīzijas organizatori lieguši Krievijai piedalīties šī gada konkursā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti