Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

Kultūrdevas ABC: Vāgners Rīgā

Pianiste Agnese Egliņa brien mežus Ziedoņa Murjāņu muzejā un skatās JRT izrādi

Randiņš ar Ziedoni – pianiste Agnese Egliņa brien mežus un skatās JRT izrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Teju vispiemērotākā vieta, kur noskatīties Jaunā Rīgas teātra (JRT) izrādi “Ziedonis un Visums”, izņemot varbūt pašu teātra zāli, un sajust Ziedoņa auru, ir Imanta Ziedoņa muzejs Murjāņu mājā, piekrīt pianiste Agnese Egliņa.

Randiņš ar Kristīni

Kristīne Komarovska LTV "Kultūrdevā" uz neordināru tikšanos aicina dažādu nozaru pārstāvjus, apmeklējot aktuālas kultūrvietas un pasākumus.

Kultūrrandiņš aizsnigušajā Murjāņu mājā sākas ar pianistes Agneses Egliņas likšanu pie darba – ar samta papēžzābakiem un frizūrā Egliņa metas pie malkas grēdas un saka, ka uz randiņu vienmēr jāsapošas.

Lai skatītos izrādi muzejā, tas no sākuma jāizkurina, jo šobrīd ir slēgts un viesus gaidīs tikai jūnijā. Kultūrrandiņa uzdevums – sajust Ziedoņa auru Murjāņos un noskatīties “Teātris.zip” piedāvāto JRT izrādes "Ziedonis un Visums" ierakstu Alvja Hermaņa režijā.

Pastaigas laikā ap Murjāņu māju Agnese Egliņa stāsta, ka 2020. gads ir bijis neaizmirstams un īpašs – apgūts ļoti daudz kas jauns un izdevies sevi pilnveidot. Pianiste saka: "Galvenais bija nezaudēt ātrumu, enerģiju un spēt pielāgoties!" Viņa jau ir saņēmusi divas Lielās mūzikas balvas un šogad nominēta tai atkal, šoreiz par "Izcilu sniegumu gada garumā." Egliņa arī stāsta, ka ir pilnīga “kultūras atkarīgā” un viņai ļoti patīk baudīt gan izrādes, gan kolēģu koncertus un iedvesmoties pašai. Pianiste atklāj, ka neparastākais ieraksts viņas dzīvē bijis, kad bijis “jāķimerējas” pa klavieru iekšpusi.

Sarunā skarta arī mecenātisma tēma, kas Egliņai šķiet ļoti būtiska, domājot par māksliniekiem vispār, jo

"neviens mūziķis jau nerodas tāpat – jāatbalsta morāli, emocionāli, arī finansiāli. Tie ir ļoti daudzi konkursi un meistarklases, un tā ir ļoti liela nauda, kas ir sevī jāiegulda, lai pilnveidotos.

Tu to ieguldi, lai spodrinātu savu talantu." Pianiste min, ka māksliniekus svarīgi atbalstīt kaut vai ar koncertu biļetēm, jo arī tās jaunajiem māksliniekiem ir par dārgu, lai varētu atļauties baudīt izcilus sniegumus un iedvesmoties.

Ziedoņa virtuvē, cepot speķa pīrādziņus un skatoties JRT iestudējumu "Ziedonis un Visums", nākas pasmaidīt par to, cik visi aktieri ierakstā ir jauni (ieraksts tapis 2012. gadā), kā arī atskārst, ka daudzi no aktieriem vairs teātrī nespēlē, bet etīdes atmiņā palikušas svaigas, dažas piemirsušās, bet galvenais – izrāde aktualitāti nav zaudējusi.

JRT izrāde “Ziedonis un Visums” ciklā "Teātris.zip" līdz 30. janvāra pulksten 12.45 skatāma Replay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti