Rīta Panorāma

Intervija ar Kembridžas Universitātes starptautiskās drošības pētnieku Tomasu Pildegoviču

Rīta Panorāma

Intervija ar tieslietu ministru (JKP) Jāni Bordānu

Prado muzejā dod iespēju "izsmaržot" gleznu

Prado muzejā Spānijā gleznu var «izsmaržot»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Prado muzejā Spānijas galvaspilsētā Madridē apmeklētājiem dota iespēja iepazīties ar gleznu, izmantojot arī ožu. Šādā veidā jauna dimensija piešķirta Pītera Paula Rubensa un Jana Brēgela Vecākā kopdarbam „Smaržas sajūta”. 

Izstādes veidotāji informē, ka gleznā ir gandrīz 100 dažādi objekti ar savu smaržu, galvenokārt ziedi, un no tiem atlasīti 10. Cilvēki var doties uz izstāžu zāli un, nospiežot īpašas iekārtas pogu, ieraudzīt dažādus darba fragmentus un sajust dažādu augu, senu kosmētikas līdzekļu, ādas cimdu un pat civetkaķa aromātu. Blakus modernajām iekārtām zālē novietots arī gleznas oriģināls. Kuratori norāda, ka vizuālās maņas un ožas saplūšana padara iespaidus daudz noturīgākus, un ļaus cilvēkiem labāk atcerēties gleznu, kurā ir daudzas unikālas detaļas.

Arī žurnālistu aptaujātie apmeklētāji atzīst, ka tas bija patīkams pārsteigums un jauna interesanta pieredze. Neizbrīna, ka viņiem vislabāk patika augu, tai skaitā jasmīna un apelsīna koka ziedu smarža, bet ne tik pozitīvu vērtējumu saņēma dzīvnieka aromāts. Tomēr vissvarīgākie vēl joprojām esot lielisko mākslinieku radītie vizuālie tēli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti