«Positivus» dienasgrāmata: Nodejot piektdienas vakaru starp trim skatuvēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Positivus" festivāla pirmā dienas vakars atnesa apmeklētāju pieplūdumu, skaidras debesis un iespēju izdejoties. Programmā iezīmējās stilistiskā daudzveidība. Piedāvājam ieskatu 15. jūlija vakara norisēs. 

"Positivus" festivālam šoreiz ir trīs galvenās skatuves: relatīvi mazākā "Narvesen" skatuve ir atvēlēta latviešu grupām un māksliniekiem. Piektdienas vakarā uz šīs skatuves kāpa māksliniece BŪŪ - viņa izceļas ar oriģināliem dziesmu tekstiem, bet mūzikā kopā jauc visdažādākos stilus: pop, hiphopu, soulmūziku.

BŪŪ un Aminata
BŪŪ un Aminata

Pēc BŪŪ uzstājās reperis Arturs Skutelis, viens no vārda meistariem latviešu hiphopā, kurš vienā stāstā spēj apvienot skaudro, monotono ikdienas realitāti ar mūžības pārbaudītām vērtībām. 

"Lāčplēša" skatuvi latviešu mūziķi dala ar ārzemju viesiem un šeit fokusā ir grupas ar instrumentiem, kas spēlē indie, post, eksperimentālo roku.

Vakara atklājums noteikti ir Yves Tumor kopā ar pavadošo grupu, kuru priekšnesums bija kontrolēti trokšņains, ar lipīgu, grūvīgu ritmu, un aizrāva ar instrumentālajām daļām. 

Savukārt lielākā LMT skatuve ir paredzēta vakara galvenajiem māksliniekiem, kas piektienas vakarā deva iespēju labi izdejoties. Tā, piemēram, Caribou priekšnesumā dzīvo instrumentu, basa un bungu, skanējums satikās ar elektroniskiem sempliem. Intensīvi, bet ar vieglumu un gaumīgumu Caribou klātesošos dancināja, balansējot starp elektronisko deju un prātā paliekošu, melodisku popmūziku.

Vakara noslēgumā Jamie XX dīdžejsets bija atdošanās radītajiem skaņas viļņiem, kas jau bija daudz elektroniskāki par Caribou radītajiem.

Džeimss dejotāju pulsu kontrolēja smalki - uzaudzējot hipnotisku ritma sekciju, kuru pakāpeniski pieklusināja, klātesošajos radot izsalkuma sajūtu - vēl, vēl un vēl!  Dīdžejseta noslēgumā, protams, izskanēja “Gosh”, zināmākā no Jamie XX kompzīcijām.

"Jamie XX"
"Jamie XX"

Jaunā norises vieta Lucavsalā, bez festivāliem pavadītie divi gadi "Positivus" piešķir jaunatkājuma sajūtu. Mūzikas programma šogad nav tik blīva un tas dod laiku atpūtai, sarunām.

Tehnisku iemeslu dēļ programmā bija izmaiņas, tādēļ gadījās dzirdēt ko citu, kas bija plānots, bet tas piederas pie festivāla lietas.

Var just, ka šajos gados ir izaugusi jauna festivālu gājēju paaudze. Idejiski tā neatšķiras no vecākiem festivāla gājējiem, bet jauno mūzikas dumpinieku izpausmes novērtējamas ninansēs - leksikā, smagākā-deformētākā un eklektiskākā skanējumā.

Prieks skatīties, kā jaunās paaudzes latviešu mākslinieki uz saviem festivāla koncertiem spēj savākt pūli, kamēr uz blakus skatuves spēlē ārzemju viesi. Tas nozīmē, ka pašmāju mūzika ir augusi, kas labvēlīgi ietekmēs arī mūzikas festivālu nākotni.

"Positivus" sestdienas programmā visu uzmanību sola paņemt lielā skatuve, uz kuras jau no plkst. 17:30 uzstāsies galvenie viesi, tajā skaitā arī reperis ansis, Megan Thee Stallion, Thundercat un visbeidzot A$AP ROCKY.

Festivāla teritorija durvis ver pusdienlaikā. Kā pirmie sestdienas programmā - rokgrupa “Nova Koma”, pēc viņiem reperis $ourJ. Var arī apmeklēt kino telti, kur demonstrēs Elzas Gaujas filmu “Tikmēr Lucavsalā”. Kamēr top šis raksts, lielais vējš no Lucavsalas ir “atpūtis mūziku” - klausos repera anša skaņu mēģinājumu.

KONTEKSTS:

Šovasar pēc divu gadu pārtraukuma atkal tiek rīkots "Positivus" festivāls, kurš pirmo reizi notiek Rīga, Lucavsalā.  Divu dienu garumā sagādāta plaša mūzikas programma, kino klasika un aktivitātes koncertu starplaikos.

Uz festivāla galvenās skatuves – "LMT Stage" – uzstāsies A$AP Rocky, Megan Thee Stallion, Jamie xx, Caribou, Thundercat, SoFaygo, Bas un ansis. Uz festivāla otrās lielākās skatuves – "Lāčplēsis Stage" – varēs dzirdēt "The Avalanches" (DJ Set), "Yves Tumor & Its Band", Asaf Avidan, "Black Country, New Road", "black midi", "Gram-Of-Fun", "Sudden Lights", "Tribes of the City", Nē un Viņa.

Uz "Narvesen Stage" gaidāmi pašmāju mākslinieku priekšnesumi. Plaši pārstāvēta būs hip-hop mūzika – festivālā koncertēs tādi mākslinieki kā Arturs Skutelis, Edavārdi, Prusax, rolands če, Zeļģis, Wiesulis, Ods un $ourJ. Liriskāku muzikālo sniegumu varēs dzirdēt grupas "Sigma", Chris Noah, "Muud", Būū, Elizabetes Gailes un Nova Koma izpildījumā.

Festivāla izskaņā uz skatuves kāps arī šī gada Latvijas pārstāvji Eirovīzijā, grupa "Citi zēni". Šovasar festivāla apmeklētājiem būs pieejama arī jauna "Jim Beam Silent disco" zona, kur dejas iegriezīs DJ RKR, DJ Inga Jerzjukova, DJ Kārlis Zariņš, DJ Artūrs Pudāns, DJ Rudd, DJ All-viss, DJ Magnuss Eriņš, DJ Makree, DJ Anna Dumpe, DJ Rojs Rodžers, DJ Kārlis Ķilkuts, DJ Aspirīns.

"Positivus" festivāla teritorija apmeklētājiem atvērta no piektdienas, 15. jūlija, pulksten 12.00 līdz pulksten 02.00, un sestdien, 16. jūlija, no pulksten 12.00 līdz 02.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti