Popmūzikas milži «Muzikālās bankas» finālā. Kā skan viņu dziesmas?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau tradicionāli gada sākumu atzīmējam ar dažādām muzikālām sacensībām – 28. janvārī Daugavpilī noskaidrosim šī gada vērtīgāko "Muzikālās bankas 2022" dziesmu. Fināla piecpadsmitniekā jūtama sīva konkurence – pagājušajā gadā ar spēcīgiem singliem klausītājus saviļņojuši Latvijas populārās mūzikas smagsvari. Viņiem pa pēdām min arī jaunie, kas sola sagādāt pārsteigumu.

"Muzikālā banka 2022" fināls izceļas ar duetiem-mūziķu sadarbībām, kas kopskaitā ir sešas. Popmūzika savu iedvesmu guvusi arī tautas mūzikā. Tematiski dziesmas iedrošina apzināties savu iekšējo spēku, novērtēt ikdienas priekus. Šogad finālā ir sava romantisko dziesmu izlase un arī pa humora graudam.

Dons un rolands če  – "Brīnišķīga diena"

Dziesma publiskota pagājušā gada maijā kā vēstnese Dona koncertiem Siguldā. Himniskā "Brīnišķīga diena" ir dziesma par ticību iekšējam spēkam un labākai nākotnei. Dziesmas veiksmes atslēga ir kontrastu balanss – Dona balss melodiskums un repera rolanda če ritma izjūta, kas klausītāju mērķtiecīgi ved uz kulmināciju.

"Prāta vētra" un Asnate Rancāne – "Gads bez kalendāra"

"Prāta vētras" albuma koķetā tituldziesma vēsta ilgi gaidīto satikšanos, kas tā arī nenotiek (dziesma tapusi pandēmijas ierobežojumos), un ir arī īpaša ar to, ka varam dzirdēt etnomuzikoloģi, "Tautumeitu" Asnati Rancāni dziedam popmūziku. Dziesmas spēks ir tās formā – pantiņos veikli izvijas "Gads bez kalendāra" stāsta peripetijas, bet piedziedājumā tieši gribas dziedāt līdzi, šādi paužot savu līdzi dzīvošanu stāstam.

Ivo Fomins, Tipa – "Ielai pāri"

"Ielai pāri" vēsta par to, cik pārsteidzošas runas izplatās par "ielai pāri notiekošo" un kā šīs runas pašus runātājus sasaista. Ivo Fomins par savu dueta partneri izvēlējies jauno dziedātāju Tipu, ļaujot iepazīt viņas roka balss potenciālu. Dziesma izceļas ar prātā paliekošu piedziedājumu.

Mesa – "Ko man vēl vairāk vajag"

"Ko man vēl vairāk vajag" par ikdienas mazo prieku novērtēšanu dzied Mesa, kuru līdz šim vairāk bijām pazinuši repojot. Dziesmas priekšrocība ir viegli prātā paliekošā melodija.

Aminata, Būū – "Kur saule"

Lai gan dziesma "Kur saule" ir vasaras hits, Latvijas kontekstā dziesmas svarīgums nemazinās visa gada garumā, jo mums ziemeļos dienas bez saules ir pārāk garas. Dziesmas spēks ir meklējams tās piedziedājumā, kas ātri kļūst par dungojamu meldiņu. "Kur saule" atrodama Aminatas pērn izdotajā mazalbumā "Savvaļas pusē".

"Sudden Lights" – "Laternas"

"Laternas" ir viena no šī gada nopietnākajām dziesmām, kas aktuālajā nedrošajā laikā aicina saglabāt iekšējo mieru un gaismu. Dziesma ieturēta elektropopa stilistikā un aizrauj ar savu dinamiku, pamazām klausītāju iedrošinot līdzi dziedāšanai.

"Citi zēni" – "Lieka štuka"

Šovmeņi "Citi zēni" labi zina, ka publikas sirdi iekaros, ja lietas nebūs sarežģītas un tās viegli varēs atkārtot. "Lieka štuka" piedāvā paskatīties uz dzīves dārdzību ar humoru un prātā paliek ar pirmo frāzi: "Ja man būtu lieka štuka…", un tālākais atvērts katra paša interpretācijai.

"Bermudu divstūris", Auļi – "Līgava"

"Līgava" ir viena no "Bermudu divstūra" neierastākajām un arī nopietnākajām dziesmām. Bungu un dūdu grupas "Auļi" hipnotiskais ritms popmūzikai piešķir pirmatnējo gudrību, it kā jaunais pāris saņemtu savu senču svētību.

Marta – "Mīlestības kontrabanda"

"Mīlestības kontrabanda" ir viens no dziedātājas Martas albuma "Dabas parādība" veiksmīgākajiem singliem. Dziesma ir romantiska koķetērija par iemīlēšanos. Pieklusinātā ievada melodija pakāpeniski izaug dzīves svinēšanā.

"Tautumeitas", Renārs Kaupers – "Muoseņa"

Dziesma "Muoseņa" ir singls no "Tautumeitu" jaunākā albuma "Skrejceļš". Dziesmā folkmūzikas elementi sajaucas ar vieglu popmūzikas ietekmi, kuru atnes Renāra Kaupera līdzdalība. Saplūst latgaliešu tautas dziesma ar pašu mūziķu rakstīto. Dziesma ir prātā paliekoša, pateicoties ritmiskajiem atkārtojumiem un spēcinošajam vēstījumam.

Shipsea – "Pie upes"

"Pie upes" savu pirmatskaņojumu piedzīvoja "Muzikālajā bankā 2021". Šī ir mīlestības dziesma ar pavasarīgu sajūtu, atrodama Shipsea albumā "Apgaismo mani". Tā aizrauj ar savu melodiskumu, atkārtojumiem un pieaugušo dinamiku, kas negaidīti atrisinās, radot to saucamo "skudriņu sajūtu".

"The Sound Poets" – "Pie vienas uguns"

Arī "Pie vienas uguns" pirmo reizi tika atskaņota "Muzikālajā bankā 2021", kā tituldziesma piesakot grupas jaunā albuma tuvošanos. "Pie vienas uguns" ir romantiska balāde par piederības sajūtu, mīlestību un kopā pavadīto laiku. Tās spēks ir melodijā, kas ieaijā un silti apņem.

Miks Dukurs, Veiv – "Sarunāsim parunāt"

Spēcīgās balss īpašnieks Miks Dunkurs balādei "Sarunāsim parunāt" iedvesmu guvis no kāzu ceremonijas mācītāja teiktā. Tā aizrauj ar Dukura emocionālo, melodisko izpildījumu un, protams, ticību mīlestībai. Dziesma tapusi sadarbībā ar Ingaru Viļumu.

Dons – "Tavs pieskāriens"

Balāde "Tavs pieskāriens" pērnā gada sākumā nāca kā Dona albuma vēstnese. Ieturēta dziedātājam raksturīgajā romantiski sentimentālā noskaņā, dziesma aizrauj ar savu melodiskumu.

Dārta Stepanova – "Zelta važas"

"Zelta važas" ir stāsts par kārdinājumiem, kuros mēs ik dienu pazūdam, un ir jaunās dziedātājas Dārtas Stepanovas trešais singls, kas tapis sadarbībā ar Valteru Pūci un Martu Pujātu. Dziesma ieturēta poproka stilistikā un aizrauj ar melodiju un dinamikas kāpumiem, kritumiem.

"Muzikālās bankas 2022" finālšovu 28. janvārī pulksten 21.10 tiešraidē būs iespējams klausīties un vērot Latvijas Radio 2, LTV1, Replay.lv un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Pēc finālistu priekšnesumiem sāksies 15 minūšu tiešraides telefonbalsojums, kas par 50% var ietekmēt iepriekš notikušos pirmās un otrās kārtas balsojuma rezultātus. Pirmajās divās kārtās dziesmas vērtēja "Muzikālā banka" ekspertu padome un klausītāji aptaujas oficiālajā mājaslapā.

Katrai fināldziesmai būs unikāls tālruņa numurs, kura pēdējie divi cipari sakritīs ar finālistu uzstāšanās secību. Skatītāji un radioklausītāji no viena tālruņa numura par katru dziesmu varēs balsot trīs reizes, maksa par vienu zvanu 0,14 eiro.

"Muzikālās bankas 2022" eksperti bija operdziedātāja Sonora Vaice, pianists Andrejs Osokins, diriģents Jurģis Cābulis, dziedātāja un vokālā pedagoģe Beāte Zviedre, grupas "Pienvedēja piedzīvojumi" mūziķis Māris Žigats, mūziķis un komponists Aigars Voitišķis, komponiste un grupas "Latvian Voices" dziedātāja Laura Jēkabsone, komponists un producents Edgars Vilcāns, Latvijas Nacionālā teātra dziedošais aktieris Raimonds Celms, kā arī kultūras redaktors un mūzikas apskatnieks Kaspars Zaviļeiskis.

Telefonbalsojuma laikā skatītājus priecēs viesu priekšnesumi – uz skatuves kāps grupas "Dzelzs vilks", "Triānas parks" un "Musiqq", savukārt dziedātāja Marija Naumova ieskandinās savu jubilejas gadu. Tāpat gaidāmi arī citi muzikāli pārsteigumi. Šogad apbalvošanas ceremoniju vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Igors Šelegovskis.

Arī šogad visi "Muzikālā banka" finālisti saņems mākslinieka Armanda Jēkabsona īpaši veidotas piemiņas balvas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti