Politika ir čakarīga. Sešgadnieces Vilmas pārdomas par vēlēšanām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sešgadniece Vilma vēl neiet skolā, taču ir lietas kursā par notikumiem politikā, jo skatās Dombura šovu, ziņas, "Šodienas jautājumu" un citas pārraides televīzijā. Viņasprāt, par politiku būtu jāinteresējas jau no trīs gadu vecuma. Vilma ir pārliecināta: "Ja tu piedalīsies vēlēšanās, tad tu jutīsies nozīmīgāks." Sešgadniecei vaicājām – kas valstī nav kārtībā un kādiem būtu jābūt politiķiem?

Kas vispār ir politika, tavuprāt?

Politika ir iešana uz kompromisiem, politika ir svarīgu lēmumu pieņemšana, un politika ir valstu saziņa, kur ir atsevišķi izvēlēti cilvēki, kas tad sazinās valstī un pieņem valsts likumus.

Vai bērniem būtu jāzina kaut kas par politiku?

Būtu! Noteikti būtu jāzina.

Kāpēc?

Tāpēc, ka nevajadzētu šajā ziņā… Man liekas, ka nebūtu forši, ja bērnam vecāki ir politiķi vai viens no viņiem ir, un viņam jautātu, vai tu zini par politiku, viņš teiktu, ka nezina. Jo tas, pirmkārt, arī apkaunotu tos vecākus, ka viņi nav viņam teikuši, par ko viņi strādā. Un, otrkārt, tas bērniem vienkārši ir jāzina.

Vai tev patīk politika? Kas tieši patīk vai nepatīk?

Politika man patīk vidēji. Jā un nē, tā es varētu teikt. Tāpēc ka

politika, viņa ir čakarīga, no vienas puses. Un tev ir jāsaprot visas tautas noskaņojums, lai tu pieņemtu vajadzīgos likumus.

Bet, ja man būtu jāsaka, ka man viņa patīk un kāpēc man viņa patīk, tad es viņai teiktu, ka tāpēc, ka, kā lai to pasaka, tu vari vienkārši saprast vairāku valstu nostāju un kādas viņas ir.

No cik gadu vecuma būtu jāmācās par politiku?

No trīs gadiem, jo vienkārši – viens gads, tu esi zīdainis, un tev nav svarīgi, ne kurā pilsētā tu dzīvo, ne kurā valstī tu dzīvo, varbūt tev ir svarīgi mācīties tās valsts valodu. Divos gados arī tu vēl neesi tāds, kas būtu piemērots politikas interesēšanai, bet atkal trīs gados, es uzskatu, ka sākas tāda jauna fāze, ka tu vēl neej skolā, nu tas līdz sešiem gadiem… Ka tu vēl neej skolā, ka tev ir sava izpratne par pasauli – ne pārāk neizpratnīga. Ne pārāk neplaša un ne pārāk arī plaša, bet viņa tev ir. Tad, kad tu ej skolā, tad tev sākas jau cits periods, tu apzini vairāk visādas lietas, un, protams, tu arī par visādām valstīm sāc zināt. Un tad ir tā – es vēl neeju skolā, bet es redzu uz kartes kaut kādu valsts nosaukumu, un es nekad neesmu iedomājusies par tādu valsti.

Vai tu zini, kas ir Saeima?

Par Saeimu, man liekas, ka Saeima ir augstāka par valdību, lai gan es īsti nezinu. Saeimā ir deputāti. Vai tā kaut kā nav vai ir?

Vai tu gribētu strādāt Saeimā?

Es negribētu strādāt Saeimā, jo es vispār negribētu būt politiķe. Bet, nu, man interesē politika, bet es negribu būt politiķe.

Vai tu interesējies par vēlēšanām?

Jā, es gribētu teikt, ka jā. Vienkārši es interesējos, bet ne pārāk.

Kā tieši tu interesējies? Ko tu dari?

Es interesējos, pieņemsim, klausoties raidījumus, protams, nevar noliegt, ka arī ziņas visu laiku ir par vēlēšanām. Arī tādā veidā es interesējos, jo es skatos ziņas.

Kāpēc es interesējos? Tāpēc, ka vienkārši man tas interesē, jo es gribu zināt, kas notiek man apkārt un kas vispār notiek politikā.

Vai tu esi redzējusi kādas partiju priekšvēlēšanu kampaņas?

Faktiski es tikai vienreiz esmu redzējusi partiju reklāmas, kas nav sliktās partijas. Nu, un sliktajām partijām reklāmas ir bieži vien uz autobusiem. Es esmu redzējusi tikai divas reklāmas, kas nav tām sliktajām partijām, un turklāt viena reklāma bija tikai vienu reizi, un es viņu redzēju tikai vienu reizi.

Kas tur bija?

Nu tā kā es nepārzinu visu partiju nosaukumus, es varu teikt, ka tur bija ļoti slavējošas lietas tieši par šo partiju.

Kur vēl tu esi redzējusi partiju reklāmas?

Protams, ka es esmu redzējusi, kā lai to pasaka… Uz tām vietām, kur līmē visādus plakātus. Es arī redzu autobusu pieturās tās.

Un dažreiz tās reklāmas nav sanākušas, jo vienkārši tur ir pārāk lieli kontrasti starp politiķiem vai arī viņām vienkārši nav sanākusi kompozīcija.

Ko tu vispār domā par šīm reklāmām?

Par partiju reklāmām es domāju to, ka nevajadzētu uz viņām uzķerties, bet vajadzētu saprast, ka tas ir, lai pamanītu partiju, ka viņa ir, ka viņa būs vēlēšanās. Bet par to, ka solījumi ir uz partiju reklāmām, es bieži vien esmu redzējusi tieši sliktajām partijām. Man šķiet, ka reklāma politiskā, ka viņā ir tie cilvēki galvenie, ka ir viņu vārdi uzrakstīti, varbūt kaut kāds sauklis un partijas nosaukums. Man liekas, ka tāda būtu laba politiskā reklāma.

Vai tu partijas reklamētu citādāk?

Es darītu tā, ka es varbūt taisītu… Es bišķi citādāk taisītu, tāpēc ka

dažreiz tās reklāmas ir vienkārši, nu kā, lai to pasaka… Viņas ir bišku stulbas. Es taisītu bišku nopietnāk un varbūt bišku ar humoru.

"Ideālā politiskā reklāma"
"Ideālā politiskā reklāma"

Vai tu skaties priekšvēlēšanu debates?

Vispār es skatos dažreiz, bet vispār tāpēc, ka, pirmkārt, viņas ir diezgan vēlu, un, otrkārt, vienkārši dažreiz nesanāk viņas skatīties, jo es kaut ko daru vai arī dažreiz es jau guļu. Vienkārši es viņas skatos, ja ir izdevība, bet, ja nav izdevības, es nepārdzīvoju, ka es neesmu kaut ko tur redzējusi.

Kurus tieši raidījumus par politiku tu skaties?

Ja var teikt, ziņas ir par politiku, es arī skatos "Šodienas jautājumu".

"Aizliegto paņēmienu" tu skaties?

Jā, es arī to skatos.

Domburu tu esi skatījusies?

Jā.

Kādus secinājumus tu esi izdarījusi par deputāta amata kandidātiem?

Es to nezinu, bet es varu aprakstīt, kādam tam būtu jābūt. Tam būtu jābūt demokrātiskam, tādam deputāta kandidātam vajadzētu būt daudzpusīgam, tā ka ja viņam ir viena ideja, bet kāds tam nepiekrīt, viņš var uztaisīt citu ideju.

Vai tev ir kopīgi iespaidi par tiem politiķiem, ko esi redzējusi televizorā?

Kopīgi iespaidi ir tādi, ka

visi sola kaut ko labu, bet ir jārēķinās, ka ir sliktas partijas, kas to neizpildīs vai izpildīs, un tas būs vēl trakāk, nekā bija solīts.

Ko tieši viņi sola?

Dažādas lietas. Labklājību. Arī sola lielākas algas protams. Sola ļoti daudz ko.

Vai politiķiem ir jātur solījumi?

Noteikti! Lai nebūtu tā, ka tiek sasolīts viss un tu nobalso, bet beigās tev nekā no tā nav, vienkārši nekā, un tev ir milzīga vilšanās.

Kas valstī nav kārtībā?

Ja man jautā, kas valstī nav kārtībā, tad kaut kas nav kārtībā tajās nozarēs, kurās ir streiks, piemēram, nesen plānotais, bet izgāzušais skolotāju streiks un arī mediķu streiks, par ko esmu dzirdējusi, ka būs vai viņš jau ir. Man šķiet, ka viņš jau ir. Tajās nozarēs kaut kas nav kārtībā.

Vēl es uzskatu, ka valstī nav kārtībā tas, ka sadarbojas vēl kaut kādās lietās ar sliktām valstīm. Vēl ir tā, ka valstī neiet vēlēt visi cilvēki.

Man šķiet, ka jāiet vēlēt, tāpēc ka vienkārši… Man ir pat bijusi ideja par tādu plakātu, kur tu neaizej vēlēt un citi cilvēki tavā vietā vēl, bet pēc tam tu raudi, tāpēc ka pieņemti likumi, kas tev nepatīk.

Kas tev Latvijā patīk visvairāk?

Patīk tas, ka viņa nav daudz kur iebrukusi, un

es ceru, ka Latvija nepaliks un viņa nav arī bijusi kā Krievija, kas iebrūk daudzkur un tagad arī ir iebrukusi.

Otrs, kas man patīk Latvijā, ka Latvija ir demokrātiska.

Kāpēc jāpiedalās vēlēšanās?

Ja tu piedalīsies vēlēšanās, tad tu jutīsies nozīmīgāks. Ja man būtu tagad jāpiedalās vēlēšanās, tad es justos nozīmīgāka, jo es kaut kādā ziņā palīdzētu tiem cilvēkiem, kuri ir gribējuši novēlēt tāpat kā es.

Varbūt arī mana balss būtu izšķirīga par to partiju vai arī vienkārši… Tas ir tavs uzdevums, un ja tu gribi piedalīties politiskajā dzīvē, tev tas ir jādara.

Ja tev būtu tagad iespēja balsot, vai tu zinātu, par ko balsot?

Es nezinu. Es varu aprakstīt, kāda tā partija varētu būt. Nu, es viņu aprakstu tā, ka galvenais, lai viņa būtu par viendzimuma pāriem, pret Krieviju, lai viņa būtu demokrātiska. Bet visgalvenākais – pat ne pret krieviem, bet pret Putinu, lai būtu. Visgalvenākais, lai viņa būtu par Latviju, bet lai viņa nebūtu ultra nacionāliska.

Komikss: Ej vēlēt, lai nav jāskumst!

TV intervija.
Intervētājs: Vai iesiet vēlēt?
Anda: Nē.

Anda: Mani nointervēja...

Pēc gada.
Anda skatās televizoru: Kaut būtu gājusi vēlēt! 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti